Knesset: 30 januari begin behandeling immuniteitsverzoek Netanyahu

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

De Knesset bespreekt volgende week donderdag het verzoek van premier Benjamin Netanyahu voor parlementaire immuniteit tegen corruptie. Deze beslissing werd dinsdag aangekondigd door Avi Nissenkorn (Blauw en Wit), het hoofd van de Knesset Arrangementen commissie.

Als komende dinsdag de leden van de Knesset akkoord gaan met installatie van deze commissie, zal op donderdag 30 januari om 14.30 uur de eerste van de geplande zes zittingen over het om ‘immuniteitsverzoek’ plaatsvinden.

Zodra het is gevormd, neemt het Knesset Comité ook het verzoek van Likud-lid en ex-minister Haim Katz in behandeling voor immuniteit tegen strafrechtelijke vervolging. De commissie houdt twee zittingen op verzoek van Katz – op 30 januari en 4 februari.

Knesset-voorzitter Yuli Edelstein (Likud) besloot zondag om het Knesset-plenum volgende week bijeen te roepen voor een stemming over de vorming van de Huiscommissie. Deze beslissing ontving onmiddellijk grote kritiek van de Likud-partij.

Naar verluidt is Netanyahu woest hierover zoals blijkt uit een verklaring toegeschreven aan zijn medewerkers: “Het is triest om te zien hoe Edelstein in de val liep die door links was gelegd. Met zijn eigen handen laat hij de Knesset tijdens de verkiezingen een politiek circus worden door een handje te helpen aan de trucs van links, die proberen de Knesset te gebruiken om Netanyahu te neutraliseren.”

Zondagavond vertelde een hoge Likud-functionaris de Ynet-nieuwssite dat het besluit van Edelstein om de stemming toe te staan ​​hem het presidentschap heeft gekost.

“Als Edelstein al een droom had om ooit president te worden, verloor hij met deze beslissing de stemmen van Likud. We zullen hem niet steunen en Likud zal het hem niet vergeven”, zei de anonieme Likud-functionaris.

Advertentie (4)