Israelische onderzoekers: “Blauwe kleurstof kan een hart herstellen na hartaanval”

Oren Yifa, links, en prof. Eldad Tzahor van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël. Foto: Weizmann Instituut

Volgens een studie van onderzoekers aan het Weizmann Institute of Science kan de niet-giftige blauwe kleurstof Chicago Sky Blue, hart weefsel na een hartaanval herstellen, aldus een publicatie in het Journal of Clinical Investigation Insight.

Van dit molecuul is aangetoond dat het de grootte van littekens vermindert en de hartfunctie van volwassen muizen na een hartaanval verbetert, volgens de studie waarover de Israel21C schreef .

Cardiomyocyten , hartspiercellen, kunnen niet regenereren nadat ze zijn aangetast, waardoor het moeilijk is om te herstellen van een hartaanval. Vanwege dit zijn hartziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, legt de studie uit. Herstel van hartziekten is afhankelijk van verschillende conjunct processen. Onder deze processen zijn de vermindering van ontstekingen en fibrose – verdikking en littekens van bindweefsel – evenals de overleving en regeneratie van cardiomyocyten, vervolgt de studie.

“In mijn laboratorium concentreren we ons meestal op het vinden van medicijnen die cardiomyocyten kunnen vernieuwen,” vertelde prof. Eldad Tzahor van het Weizmann Institute of Science aan Israel21C. Hij werkte samen met onderzoekstudent Oren Yifa.

Toen Yifa en zijn collega’s de molecule injecteerden in volwassen muizen na een hartaanval, duidden positieve resultaten op een nieuwe oplossing. Deze resultaten omvatten een verbeterde hartfunctie van de muizen. Meer specifiek toonden hun onderzoek aan dat deze kleurstof ontstekingen kan verminderen en de werking van enzymen die tijdens en na hartaandoeningen in overmaat worden gevormd, kan onderdrukken.

“Dit onderzoek heeft ons laten zien dat we ook aandacht moeten besteden aan andere processen die plaatsvinden na een hartaanval, waaronder ontstekingen en verminderde contractiliteit. Omdat Chicago Sky Blue niet giftig is, denken we dat het kan worden getest om verdere schade te voorkomen na de eerste verwonding van een hartaanval, ” aldus Tzahor.

Dus, zelfs wanneer hartspiercellen permanent beschadigd zijn, heeft Chicago Sky Blue volgens het onderzoek het potentieel om de hartfunctie te verbeteren en het herstel van het hart te stimuleren.