Overstromingen in Tel Aviv en omgeving 2 doden ; sneeuw in noord Israel

Overstromingen in Tel Aviv/Jaffa. Screenshot

Delen van centraal Israël zagen op zaterdag record regenval, met zware regenbuien die straten in zwellende rivieren deden veranderen. Volgens de Ynet nieuwssite viel in twee uur tijd 71 mm regen in Tel Aviv.

In die paar uur ontving Tel Aviv 20% van het jaargemiddelde aan regen.

Video’s die op sociale media zijn gepost, laten zien hoe straten in Tel Aviv en Jaffa onder water zijn gelopen, waarbij op sommige plekken het water tot aan de autodaken reikte.

Op de Hakhme Yisrael Boulevard werd een 55-jarige vrouw gevonden in een plas water. Ze werd behandeld door paramedici en naar het ziekenhuis gebracht met met onderkoelingsverschijnselen.

Ook in Tel Aviv kwamen twee mensen in de problemen in een lift in de kelder van een flatgebouw. Op het moment dat ze in de kelder aankwamen kwam er een grote golf water de kelder in waardoor deze vol water liep.

Brandweerlieden aan het werk in de liftschacht. Foto Israel Fire and Rescue Services

Een man werd er door de brandweer bewusteloos uitgehaald om 15.00 uur maar bleek bij aankomst in het ziekenhuis te zijn overleden. Enige tijd later lukte het de brandweer de tweede persoon, een vrouw, uit de lift te krijgen die in kritieke toestand in het ziekenhuis is opgenomen maar helaas later overleed aan haar verwondingen.

In Givatayim raakte een autovast in het water en moest de brandweer eraan te pas komen om de inzittenden uit de auti te krijgen.

Op een aantal plaatsen in het land moesten chauffeurs uit auto’s worden gered die in overstroomde straten vast kwamen te zitten, omdat de water afvoersystemen moeite hadden om het vele regenwater af te voeren.

Als gevolg van de vele wegafsluitingen ware er overal in het land grote vertragingen voor het wegverkeer.

Door hevige sneeuwval in het noorden werd de Hermon gesloten voor skiërs. Voor de eerste keer deze winter, viel er sneeuw in gebieden boven een hoogte van 900 meter in de regio’s Galilea en Golan in het noorden van het land meldde Channel 13 nieuws.

Sneeuw op de Hermon. Screenshot

Ook werden er opnieuw overstromingen in delen van de Galil gemeld doordat de rivieren het vele regenwater niet konden verwerken en in wild water stromen veranderden.

Waar in begin december nog werd gesproken van minder dan gemiddelde regenval is dit, na deze tweede periode van hevige regenval in korte tijd, volledig weggenomen, en veranderd in meer dan gemiddelde regenval.