Peilingen laten geen verminderde steun voor Netanyahu zien na verzoek om immuniteit

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Peilingen die door verschillende Israelische tv stations de laatste dagen zijn uitgevoerd laten geen vermindering van steun voor premier Netanyahu zien na zijn verzoek om immuniteit in de drie strafzaken tegen hem. Dit zou betekenen dat ook na de derde verkiezingen er geen verschuivingen zijn te verwachten.

Netanyahu’s verzoek afgelopen woensdag aan de Knesset om hem immuniteit te verlenen in een trio van corruptiezaken, verscherpte de verhoudingen vóór de stemming van 2 maart, waarbij de premier zijn voornemen verklaarde jarenlang in functie te willen blijven, waarbij hij opnieuw de beschuldigingen tegen hem van de hand wees en deze “politiek gemotiveerd”noemde.

Zijn rivaal, Blauw en Wit partijleider Benny Gantz, zei dat het immuniteitsverzoek de kiezers de keuze bood tussen “het koninkrijk van Netanyahu of de staat Israël.”

Volgens Channel 12 zouden Blauw en Wit 35 zetels in de 120 zetels in de 120 zetels tellende Knesset behalen als er vandaag verkiezingen werden gehouden, twee meer dan het huidige totaal. Likud zou volgens deze peiling 33 zetels behalen.

Volgens een peiling van Channel 13 zou Blauw en Wit 36 zetels behalen terwijl er 34 zou krijgen.

De resultaten van de peiling suggereerden dat het bod van Netanyahu op immuniteit, waardoor de aanklacht tegen hem zou kunnen worden geduwd, weinig invloed had op zijn positie tegenover de kiezers.

De op een na grootste partij in de Channel 12-peiling was Yisrael Beytenu, waarvan werd voorspeld dat het acht zetels zou krijgen, wat overeenkomt met het resultaat van de laatste verkiezingen. De rechtse secularistische partij zou echter dalen naar zes zetels in de Channel 13-enquête, waarbij ze echter nog steeds haar positie als coalitie “King maker” tussen de rechtse en centrum-linkse blokken zou behouden.