Israel, Cyprus en Griekenland hebben de gaspijpleidings-overeenkomst ondertekend

De ondertekening van de overeenkomt. Foto Haim Zach (GPO)

Premier Benjamin Netanyahu, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Cypriotische president Nicos Anastasiades hebben tijdens een vergadering in Athene de overeenkomst ondertekend voor de EastMed-gasleiding van Israël via Cyprus en Griekenland naar Europa.

Bij de ondertekening van de overeenkomst waren ook de Israelische minister van Energie Yuval Steinitz, de Griekse minister van Milieu en Energie Konstantinos Hatzidakis en Cypriotische minister van Energie, Handel, Industrie en Toerisme Georgios Lakkotrypis, aanwezig.

Deze intergouvernementele overeenkomst is gebaseerd op de MOU 2017 en de daaropvolgende voorlopige haalbaarheidsstudie. De overeenkomst bevestigt het engagement van de drie landen bij de totstandkoming van het project.

Na de ondertekening zei premier Netanyahu : “”Dit is een historische dag voor Israël, omdat Israël in rap tempo een grootmacht voor energie wordt, een land dat energie exporteert.”

Slechts enkele dagen geleden hebben we het Leviathan-gasveld geopend en dit gaat enorme opbrengsten opleveren voor de staat Israel. Maar met de export van gas dat via deze pijplijn mogelijk wordt, zullen we honderden miljarden shekels aan inkomsten kunnen gebruiken voor het welzijn van de burgers van Israël, voor hun gezondheid, voor de jongeren en ouderen, voor iedereen. Dit is een buitengewone ontwikkeling.

“Ik wil ook vermelden dat we een leveringsovereenkomst met onze Arabische buren hebben ondertekend. Dit versterkt de vrede, de economie en de toekomst”, aldus Netanyahu.

Dit is ook een historische dag omdat de samenwerking tussen Griekenland, Cyprus en Israël sterker wordt. Dit is een echte economisch en politiek alliantie in het oostelijke Middellandse Zeegebied die bijdraagt ​​aan de veiligheid en stabiliteit van de regio.

We doen een beroep op elk ander land dat zich bij ons wil aansluiten. Eerst komt Italië, maar ook Egypte en elk ander land dat hierin geïnteresseerd is. Dit zal onze alliantie versterken.

Dit is een enorme verandering. Israël was altijd land dat letterlijk en figuurlijk geen connecties had. Nu hebben we, naast onze buitenlandse betrekkingen, een specifieke alliantie voor deze belangrijke doelen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.”