Plan IDF opperbevelhebber :”laat duizenden Palestijnen uit Gaza in Israel werken “

Premier Benjamin Netanyahu, IDF Chief Aviv Kochavi en minister van Defensie Naftali Bennett. Foto Ministerie van defensie

De opperbevelhebber van de IDF Aviv Kochavi, heeft, wat in Israel wordt aangemerkt als een dramatische aankondiging, zijn steun betuigt voor het plan om de inwoners van Gaza bepaalde verlichting te bieden in ruil voor rust in Zuid-Israël.

Het plan, dat Kochavi “regeringsbeleid” noemt, houdt in dat duizenden inwoners uit Gaza in Israel kunnen gaan werken, wat niets meer of minder als een doorbraak kan worden gezien omdat het 13 jaar geleden is dat inwoners uit Gaza in Israel konden werken.

Het plan om duizenden inwoners uit Gaza in Israel te laten werken is inmiddels al goedgekeurd door de IDF , het ministerie van defensie zegt het plan ook te steunen.

Volgens deze methode zal de bevolking van Gaza civiele en economische hulp krijgen zolang de kalmte aan de grens aanhoudt, maar als Hamas om welke reden dan ook opnieuw een aanval richting Israel uitvoert, zullen de inwoners van Gaza de prijs betalen, die dan hoog, compromisloos en extreem ernstig zijn.

Israël hoopt dat dit ertoe zal leiden dat bevolking van Gaza Hamas dwingt om de rust met Israel te bewaren, waardoor de groep of andere terreurgroepen in de Strip effectief worden gedwongen zich aan de wensen van het volk te houden.

Er zijn echter nog al wat hobbels te nemen. De Shin Bet, Israels binnenlandse veiligheidsdienst is vooralsnog geen voorstander van het plan, omdat men vreest dat er onder de duizenden werkers uit Gaza Hamas leden of leden van andere terreurgroepen zullen bevinden die van de mogelijkheid gebruik zullen maken om aanslagen in Israel uit te voeren

De Shin Bet maakt zich ook zorgen dat Hamas van deze gelegenheid gebruik zal maken om contact te leggen met terreurgroepen op de Westelijke Jordaanoever, groepen die hongerig zijn naar geld en begeleiding van het Hamas-leiderschap.

Bovendien vreest het krachtige rechtse politieke blok van Israël, dat de instemming om meer Palestijnen uit Gaza binnen te laten zou leiden tot publieke kritiek die de kansen op succes bij de verkiezingen van 2 maart zouden kunnen belemmeren.

Echter, de laatste maanden heeft Israel in alle stilte meer handelaren en ook werkers uit Gaza al toegelaten, zonder dat daar problemen uit zijn voortgekomen.

Als verder bewijs voor de vooruitgang die in Gaza wordt geboekt, heeft Hamas donderdag officieel aangekondigd dat het aantal protesten in de Strip drastisch zal dalen.

Ook heeft Hamas de wekelijkse vrijdag demonstraties aan de grens met Israel, in het kader van de March of Return, voorlopig tot eind maart stopgezet.