Drie rechters zullen het lot van Netanyahu gaan bepalen

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

De namen van de drie rechters die het lot van premier Netanyahu zullen gaan bepalen, zijn bekendgemaakt. Het zijn Rivkah Friedman-Feldman, Moshe Bar-Am en Oded Shaham.

Hoewel een beslissing over wie de rechters zullen zijn nu bekend is gemaakt, is er nog steeds geen datum vastgesteld wanneer het proces zal gaan beginnen.

Oorspronkelijk was men er vanuit gegaan dat het proces vóór de verkiezingen van 2 maart zou beginnen, nu wordt er echter van uitgegaan dat dit pas na de komende verkiezingen zal zijn.

Netanyahu werd officieel de eerste zittende premier in de geschiedenis van Israël die op 28 januari jl werd aangeklaagd, nadat procureur-generaal Avichai Mandelblit een aanklacht bij de rechtbank van Jeruzalem indiende wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, uren nadat Netanyahu zijn verzoek om immuniteit aan de Knesset had ingetrokken.

Mandelblit kondigde zijn laatste aanklacht aan op 21 november, maar kon het niet bij de rechtbank indienen totdat het verzoek tot immuniteit was afgerond.

De procureur-generaal heeft Netanyahu uiteindelijk aangeklaagd in zaak 4000 wegens omkoping.

In Case 4000 wordt Netanyahu beschuldigd van betrokkenheid bij een omkopingsplan in de media waarin Walla! eigenaar Shaul Elovitch premier Netanyahu ​​positieve publiciteit beloofde in ruil voor de belofte van Netanyahu te zorgen dat het overheidsbedrijf Bezeq aan Elovitch zou worden overgedaan voor een kleine 480 miljoen euro.

Deze zaak is het zwaarste proces voor Netanyahu, omdat hij te maken gaat krijgen met beschuldigingen door mensen die ooit dicht bij hem hebben gestaan, waaronder voormalige assistenten, die getuigen in het proces tegen de premier zijn geworden. Dit betreft Shlomo Filber en Nir Hefetz, die over veel bewijsmateriaal zouden beschikken.

In zaak 1000, voor schending van het publieke vertrouwen, wordt Netanyahu ervan beschuldigd geschenken ter waarde van vele tienduizenden euro’s te hebben ontvangen van rijke tycoons, waaronder Hollywood producer Arnon Milchin, in ruil voor een verscheidenheid aan hulp bij zakelijke en persoonlijke juridische initiatieven. De aanklacht zelf is bedoeld om het handelen in situaties waarin Netanyahu een belangenconflict had te bewijzen.

En in zaak 2000 tenslotte, ook wel de Yediot Ahronot-Yisrael Hayom affaire genoemd, wordt Netanyahu beschuldigd van het samenwerken met de krant Yediot om de concurrentie van Yisrael Hayom te verminderen in ruil voor eveneens positieve berichtgeving voor Netanyahu in Yediot. De deal is nooit doorgegaan, maar de Israëlische wet kent misdaden van poging tot omkoping en schending van vertrouwen die zelfs van toepassing kunnen zijn als een deal niet doorgaat. Mandelblit was nooit een voorstander van Case 2000, maar besloot dat hij Netanyahu voor iets moest aanklagen zodra ze Yediot-eigenaar Arnon Nuni Mozes beschuldigden van omkoping.

Advertentie (4)