Het ooit zo drukke vliegveld Sde Dov bij Tel Aviv is niet meer

Sde Dov in 2019 en op 10 februari 2020 (L). Fotot Ministerie van Defensie

Het ooit zo drukke vliegveld Sde Dov bij Tel Aviv is niet meer. Het ministerie van Defensie van Israël heeft de ontruiming van de luchthaven Sde Dov voltooid. Sde Dov, ooit het eerste militaire vliegveld van Israël, is na 81 jaar gesloten.

Volgens een verklaring van het ministerie heeft de divisie Engineering and Construction in totaal meer dan een half miljoen vierkante meter aan militaire constructies, vliegtuigloodsen, 2500 meter hekken, asfalt- en betonoppervlakken verwijderd en natuurlijk ook de 1.741 meter lange landingsbaan.

Wat overblijft is 750.000 m2 zandvlakte.

Artits impression van de nieuwe woonwijk op plek van het vliegveld Sde Dov. Screenshot YoUTube

De verkeerstoren van de voormalige luchthaven is uitgeroepen tot een historisch gebouw en zal blijven te bestaand als een openbaar gebouw in de toekomstige woonwijk die op deze plek zal worden gebouwd.

Het nu lege gebied zal worden overgedragen aan de Israel Land Authority, als onderdeel van de Shoham-overeenkomst om IDF-basissen uit stadscentra te ontmantelen en te verplaatsen, om daarvoor in de plaats duizenden wooneenheden en commerciële ruimten te bouwen.

De kleine en bescheiden luchthaven Sde Dov lag in het noordelijke deel van Tel Aviv, verscholen tussen de haven van de stad en de wijk Ramat Aviv. Israëlische burgers gingen vanaf hier op vakantie – vooral naar de Israëlische badplaats aan de Rode Zee Eilat – en was een belangrijke vliegbasis voor de Israëlische luchtmacht (IAF).

Adjunct-hoofd van de divisie Engineering and Construction van het ministerie van Defensie, Erez Cohen, zei dat de afdeling ‘de klok rond’ heeft gewerkt om de opdracht uit te voeren ‘zoals vereist en dit alles met behoud van de historische luchttoren’.

“Het werk werd snel en resoluut gedaan, waarbij rekening werd gehouden met de bewoners van de omliggende buurten.”

Advertentie (4)