Gantz : ik vorm een regering met een Joodse meerderheid

Benny Gantz tijdens zijn interview op Channel 13. Screenshot

Blauw en Wit leider Benny Gantz was gisteravond tijdens een media blitz op verschillende tv zenders en maakte duidelijk dat hij na de verkiezingen een regering zal vormen met “een Joodse meerderheid”, of een eenheidsregering met de Likud-partij als premier Benjamin Netanyahu zich terugtrekt.

Gantz hield drie interviews met de grote tv-nieuwsprogramma’s, Channel 12, Channel 13 en de publieke omroep KAN Nieuws, en besprak de belangrijkste kwesties voor de verkiezingen, waaronder de schijnbaar eindeloze politieke impasse waarin noch de door Likud of Blauw en Wit geleide blokken een meerderheid van 61 parlementsleden bij elkaar krijgt om een ​​regering te vormen.

“We zullen een regering vormen met een Joodse meerderheid, of we zullen een eenheidsregering met de Likud zonder Netanyahu maken,” zei Gantz op Channel 13.

“Ik ben er zeker van dat wij de grootste partij zullen zijn na de verkiezingen op 2 maart en dat we de Gezamenlijke Arabische lijst niet nodig zullen hebben”, voegde Gantz er aan toe.”Doordat wij de grootste partij zullen zijn zullen andere partijen zich bij ons aansluiten”, zei Gantz.

Gantz’s opmerkingen over een regering met een Joodse meerderheid kunnen verwijzen naar de mogelijkheid dat als het blok onder leiding van Blauw en Wit, zonder de gezamenlijke lijst van Arabische partijen, meer zetels krijgt dan het blok onder leiding van Likud, het een minderheidsregering zou kunnen vormen als de Arabische partijen zich onthouden bij de stemming om de regering te vormen.

Netanyahu beschuldigd Gantz ervan dat hij een regering zal vormen met de steun van de Gezamenlijke Arabische lijst, een aanklacht bedoeld om een ​​dergelijke regering te delegitimeren vanwege de anti-zionistische ideologie van de Arabische partijen.

Een regering met ‘een Joodse meerderheid’, zoals Gantz het uitdrukte, zou de angel uit dergelijke beschuldigingen halen. De meeste peilingen geven echter Blauw en Wit, Meretz-Labour-Gesher en Yisrael Beytenu niet meer zetels dan Likud, Yamina, United Torah Judaism en Shas, dus dat dit scenario zou gaan gebeuren lijkt momenteel niet groot.

Leider van de van de Gezamenlijke Arabische lijst, Ayman Odeh, was zeer kritisch over het standpunt van Gantz en twitterde na zijn interviews: “Er is één ding dat de politiek sneller moet verlaten dan Netanyahu, en dat is de racistische uitdrukking “Joodse meerderheid. ” Er aan toevoegend: “Als er geen meerderheid van de burgers zal zijn, zal er geen meerderheid zijn”, wat kan worden uitgelegd als een dreigement om tegen een minderheidsregering te stemmen.

Eerder op zaterdag zei Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman dat hij “ er zeker van is ” dat Netanyahu in de nabije toekomst vertrekt, zodat er eindelijk een regering kan worden gevormd en het land een vierde ronde van verkiezingen kan voorkomen.

Tijdens een Shabbat-cultuurevenement in Shoham zaterdag, zei Liberman dat het hele rechtse blok zich voorbereidde op het vertrek van Netanyahu en dat de inspanningen van de premier om aan zijn positie vast te houden alleen zijn politieke erfenis beschadigden. “Hij werkt heel hard, en elke dag dat hij doorgaat, doet hij alleen afbreuk aan zijn nalatenschap en aan zijn prestaties. Hij voegt niets toe”, zei Liberman.

“Het lijkt erop dat hij in ontkenning leeft. De beste voetballer moet weten wanneer hij zijn schoenen aan de wilgen moet hangen en blijkbaar horen ook politici dat te weten,”ging hij verder.

“Ik vertrouw op Netanyahu om het juiste te doen en ontslag te nemen. En wanneer hij ontslag neemt, zullen we hem allemaal met eer helpen. Van wat ik zie, bereidt iedereen, maar met name in het rechtse blok, zich voor op het post-Netanyahu-tijdperk.”