Gantz wijst uitnodiging debat met Netanyahu af

Blauw en Wit leider Benny Gantz. Screenshot YOuTube

Benny Gantz heeft woensdag de uitdaging van premier Benjamin Netanyahu voor een debat op televisie voorafgaand aan de verkiezingen van 2 maart afgewezen. De lijsttrekker van de Blauw en Wit partij noemt het voorstel van Netanyahu een afleidingsmanoeuvre in verband met het komende corruptieproces tegen de premier.

“Netanyahu vermijdt al meer dan tien jaar debatten. Hij vermeed mijn oproep tot debatten in de laatste verkiezingsrondes. En plotseling wil hij een debat omdat de datum voor het begin van zijn rechtszaak is vastgesteld op 17 maart,” zei Gantz tijdens een persconferentie in Ramat Gan.

Hij voegde eraan toe: “Dit evenement is een media circus. Ik werk daar niet aan mee. Ik werk niet voor Netanyahu.”

Netanyahu reageerde direct en noemde Gantz “bang”. Hij vroeg of de leider van Blauw en Wit Israël kon leiden. Benny Gantz is in 2011 door Netanyahu benoemd tot opperbevelhebber van het Israëlische leger.

“Gantz is bang voor een debat en hij weet waarom. Israël heeft een sterke leider nodig en geen lafaard,” zei Netanyahu in een verklaring. “Als Gantz bang is om een ​​debat tegen de premier aan te gaan, hoe zal hij de grote uitdagingen van de staat Israël dan weerstaan?”

Netanyahu herhaalde zijn oproep aan Gantz om met hem te debatteren.

Israël heeft sinds 1996 geen debat meer gehad tussen vooraanstaande kandidaten voor het premierschap. In dat jaar bond Netanyahu de strijd aan met de toenmalige premier Shimon Peres. Netanyahu won die verkiezingen.

Daarna heeft Netanyahu categorisch ieder verzoek voor een tv debat afgewezen.