Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

_Premier Netanyahu tijdens aankondiging voor tv debat met Gantz. Screenshot

Je kan er over twisten: politieke junkies zijn in de war nadat premier Benjamin Netanyahu de Blauw en Wit leider Benny Gantz uitdaagde tot een debat met slechts minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen en peilingen die continu de partij van boven die van de Likud zetten.

  • Sinds 1996 is Netanyahu zo’n uitdaging tegen een leidende kandidaat voor premier niet meer aangegaan. Vervolgens ging hij een tv debat met Shimon Peres aan voordat hij de verkiezingen van dat jaar won. Maar Channel 13 wijst erop dat de man die bekend staat om zijn televisieprestaties in 1999 een ei legde toen hij het ging opnemen met hoofd van de Centristpartij Yitzhak Mordechai in een debat dat toen Labour-voorzitter Ehud Barak boycotte.
  • Channel 13 interviewt adviseurs van zowel Netanyahu als Mordechai, die beschrijven hoe, terwijl Netanyahu was voorbereid om te debatteren over de lege stoel die voor Barak was gereserveerd, Mordechai arriveerde “met haat in zijn ogen” om het op te nemen tegen Netanyahu. Mordechai zei tegen Netanyahu om ‘hem in de ogen te kijken’, hem ervan beschuldigend te liegen over zijn positie ten aanzien van Libanon, in wat adviseur Aviv Buchinsky van de voormalige premier een ‘knock-out punch’ noemde.
  • In het huidige tijdperk verwelkomen zowel kanaal 12 als kanaal 13 de kijkcijfers die een debat zou bieden, door persoonlijke uitnodigingen naar de kandidaten te sturen om het tegen elkaar op te nemen op hun respectieve platforms.
  • Gantz lijkt echter minder geïnteresseerd in het idee en vertelt Channel 12 dat Netanyahu zich eerst zorgen moet maken over het debat met de officieren van justitie die hem kruisverhoor zullen afnemen zodra zijn proces begint op 17 maart, slechts twee weken na de komende verkiezingen van 2 maart.

De grote niet-debaters: zonder debat hebben experts niet veel anders te doen dan speculeren waarom er geen debat is.

  • Channel 12’s Amit Segal vat het verhaal als volgt samen: Aan de ene kant zou Gantz gek moeten zijn om op eigen initiatief het debat aan te gaan, aangezien Netanyahu veel bekwamer en ervaren is in deze arena. Anderzijds gaan debatten over verwachtingen. Als Gantz in staat is om zelf een goede prestatie te leveren tegen de gepolijste Netanyahu, kan het worden gezien als een overwinning.
  • Segal’s collega Ofer Hadad beweert dat terwijl Gantz geconfronteerd wordt met een catch-22 situatie, het afwijzen van het aanbod van Netanyahu gezien kan worden als een teken van angst.
  • Een andere Channel 12-verslaggever, Daphna Liel, legt uit dat de reden dat Gantz het aanbod op dit moment heeft afgewezen, is omdat de omstandigheden zijn omgedraaid sinds de laatste twee verkiezingen. Nu heeft Gantz veel meer te verliezen dan Netanyahu, die alles tot nu toe heeft geprobeerd, maar tweemaal tekortschoot in de richting van Blauw en Wit.
  • Avner Hofstein van Zman Yisrael schrijft dat, ongeacht of Gantz iets te winnen heeft door in te stemmen met het aanbod van Netanyahu, het zijn democratische plicht is om deel te nemen aan een debat om zijn platform aan de Israëlische kiezers te presenteren.
  • Yuval Karni van Yedioth Ahronoth concludeert dat er geen debat zal zijn, maar zegt dat de grote vraag zal zijn hoelang het onderwerp nog langer in de nieuwscyclus zal blijven tijdens een nogal flauwe verkiezingscampagne.
  • Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman voelt zich buitengesloten en zegt op Twitter dat hij ook graag wil discussiëren met Netanyahu en bereid is de Likud-leider tijd en plaats te laten kiezen. De post leidt tot spot van de woordvoerder van Netanyahu, die Lieberman vergelijkt met die ‘irrelevante’ mensen die zich een weg banen voor een selfie. Yamina MK Bezalel Smotrich zegt dat hij blij is de nummer 16-kandidaat van zijn partij naar Lieberman te sturen om met hem in debat te gaan.
  • Het hele verhaal samenvattend schrijft Haaretz’s Anshel Pfeffer dat terwijl we het hebben over een debat en wie vermijdt wie iets is dat misschien interessant is, tenzij een dergelijke debat daadwerkelijk plaatsvindt, kan het de overgrote meerderheid van het publiek niets schelen.

Wortelen en stokken: Na drie dagen zonder een raket op Israël te hebben afgeschoten, heeft de regering aangekondigd dat het de visserijzone van Gaza zal uitbreiden tot 15 zeemijl en het aantal reisvergunningen van de Strip zal verhogen tot 2.000, toonaangevende critici van minister van Defensie Naftali Bennett beschuldigen hem van het geven van een “prijs aan terroristen.”

  • In antwoord op de kritiek vertelt Bennett’s Yamina-sidekick Ayelet Shaked aan Army Radio dat het opheffen van de sancties Israël in feite helpt door het de broodnodige werknemers krijgt en tegelijkertijd de humanitaire omstandigheden in Gaza helpt te verbeteren. Ze beweert echter dat er een wijdverbreide militaire operatie nodig zal zijn om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de terreur vanuit Gaza.
  • Yedioth’s Yossi Yehoshua schrijft dat Israël de hefboomwerking moet gebruiken om de kwestie van de lichamen van twee IDF-soldaten aan de orde te stellen samen met twee burgers die nog steeds gevangen worden gehouden door Hamas in Gaza.
  • De broer van Hadar Goldin, een van die soldaten, tweet zijn frustratie door te zeggen dat hij talloze automatische push berichten van Netanyahu had ontvangen waarin hem werd verteld Likud te stemmen op 2 maart, maar niets over de eis van zijn familie om Hadar naar huis te brengen.
  • Terwijl het opheffen van de sancties erop lijkt te wijzen dat Israël de ongrijpbare langdurige wapenstilstand met Hamas nadert, wijst Shimrit Meir van Yedioth erop dat zolang Hamas-leider Yahya Sinwar te bang is om op klaarlichte dag in het openbaar te worden gezien uit angst dat Israël hem zou kunnen vermoorden, een deal met de terreurgroep niet zo dichtbij is als sommigen zeggen.

Steun me in groten getale: Terug naar de, op een laag pitje staande verkiezingskoorts verscheen Netanyahu op het Arabische Hala TV-kanaal in een schijnbare poging om de relatie met Arabische Israëliërs te verbeteren.

  • Hoewel Haaretz eerder deze maand meldde dat het idee van het Trump-vredesplan om de Arabische gemeenschappen in de zogenaamde driehoek naar de toekomstige staat Palestina te ‘verplaatsen’, het idee van Netanyahu was, vertelt de premier aan Hala dat de lijn in het Witte Huis voorstel niets betekend en dat hij absoluut niet zou toestaan ​​dat een dergelijk scenario zou plaatsvinden.
  • Gevraagd naar zijn banden met de Arabische sector in Israël, vertelt Netanyahu de tv zender dat de artsen die voor zijn ouders en schoonouders zorgden Arabisch waren, en toen een jong Arabisch meisje hem vertelde dat ze dokter wilde worden, antwoordde hij haar door haar te vertellen dat ze alles in Israël kan doen waar ze zich mee bezig zou willen bezig houden.
  • “Met mij als premier van Israël is de ‘sky de limit’ voor wat we samen kunnen doen,” concludeert Netanyahu in een pleidooi voor Arabische Israëli’s om massaal op Likud te stemmen op de verkiezingsdag.
  • Yedioth’s Meir beweert dat als Netanyahu meer tijd zou besteden aan het opscheppen van de miljoenen Shekkels, die zijn regering naar de Arabische sector zou overgaan in plaats van het bredere publiek bang te maken voor de mogelijkheid van een Gantz-regering die wordt gesteund door Joint Arab List MK Ahmad Tibi of een andere Arabische wetgever, dan zou hij er goed in slagen om een ​​of twee extra setels in de Knesset van Arabische kiezers te bemachtigen.
  • Channel 12’s Segal vergelijkt de laatste poging van Netanyahu om de Arabische sector te bereiken met die van de Amerikaanse president Donald Trump, die opschepte over het verlagen van de werkloosheid onder de zwarte bevolking in een poging om minderheidsstemmers na te jagen die mogelijk boos zijn op zijn bang makende campagnestijl.

Van quarantaine tot quarantaine: beide belangrijke dagbladen, Israel Hayom en Yedioth Ahronoth, reserveren hun voorpagina’s met voortdurende verhalen over het coronavirus terwijl Jeruzalem zich voorbereidt op het verwelkomen van de 12 passagiers, waarvan twee Israëlische passagiers het virus hebben van de Diamond Princess.

  • De krant Yedioth schijnt te beschikken over de tientallen verpleegkundigen en artsen die zich vrijwillig hebben aangemeld om de patiënten te behandelen, die bij aankomst in het Sheba Medical Center in Tel Hashomer in quarantaine worden geplaatst.
  • “Wie niet bang is, is niet menselijk, maar iemand moet dit werk doen,” vertelt Orna Tzruya, een van de verpleegsters, aan Yedioth. De krant interviewt ook werknemers van Israel Railways die woedend zijn over hoe passagiers die terugkeren uit het Verre Oosten de trein mogen nemen om naar de ziekenhuizen te gaan waar ze in quarantaine worden geplaatst.
  • Israel Hayom interviewt Shalva Dahan, een van de tien Diamond Princess-passagiers die het virus niet hebben opgelopen en die naar verwachting op donderdag naar huis zullen worden teruggevlogen. “We zullen het niet vieren totdat we zijn teruggekeerd naar Israël,” zegt ze, in een citaat dat op de voorpagina wordt gepleisterd.
  • De krant wijst erop dat terwijl ze de quarantainevoorwaarden op het schip verlaten, de 12 Israëlische passagiers meteen weer in quarantaine worden gebracht nadat ze op Ben Gurion Airport zijn geland.

Want je was ooit vreemdelingen in het land van Egypte: Yamina MK Ayelet Shaked plaatst een video waarbij ze naast boeren in het zuiden staat en zweert te werken om de wet te annuleren die Israëliërs verplicht om pensioen te bieden aan de buitenlandse arbeiders die werken op Israëlische boerderijen. De clip roept onmiddellijk kritiek op van, voornamelijk linkse, Twitter-gebruikers.

  • “Voor de 18,734e keer is ze vergeten wat het betekent om een ​​Jood te zijn,” tweet Yaya Fink, kandidaat voor de Knesset van de Israëlische Democratische Partij, daarmee wijzend op het hot-mic-schandaal uit 1997 waarbij Netanyahu betrokken was die toen fluisterend in de oren van Rabbi Yitzhak Kaduri links bespotte.
  • Tomer Persico, geleerde van het Shalom Hartman-instituut, benadrukt de 36 keren dat het belang van het respecteren van de vreemdeling in de Bijbel wordt genoemd.
  • Josh Breiner van Haaretz bespot dat het de moeite waard is om de opmerkingen van Shaked nog een stap verder te brengen. “Ze zouden zeven dagen per week moeten werken. En weet je wat? Geef ze ook geen lunchpauzes. Of water. Ze kunnen drinken uit de irrigatieleidingen. ‘
  • Omdat het geen woensdag zou zijn zonder een vergelijking van de Holocaust in Israël, twittert Breiner’s collega Chaim Levinson dat Shaked dezelfde logica gebruikt die door landen werd gebruikt om Joden te discrimineren wat leidde tot de Tweede Wereldoorlog.
  • Avishai Grinzaig van Maariv verwerpt de vergelijking van Levinson en beweert dat wat Shaked voorstelde niet anders is dan wanneer de Histadrut Labour Federation Israëliërs oproept om producten gemaakt in Israël te kopen.
  • Shaked erkent dat haar belofte nogal wat mensen boos maakte en geeft een verklaring af die haar eerste video ondersteunt. “Zij [de linksen] geven er de voorkeur aan dat onze boeren en restauranthouders failliet zullen gaan zolang hun verlichte geweten niet gehavend is. Niemand dwingt buitenlandse werknemers hier te komen werken onder eerlijke omstandigheden. Je zult me ​​moeten excuseren, maar ik kan goed slapen ‘s nachts wetende dat ik werk om Israëlische boeren en hun families te helpen die verlamd zijn door deze last van het verstrekken van pensioenen aan buitenlandse arbeiders. Ze vergeet voor het gemak dat het de boeren zelf zijn die de buitenlandse werknemers naar Israel toe halen.

Per ongeluk diefstal:  Vanochtend leken de meest wetgevers en journalisten overstuur te zijn door het in het midden van de nacht uitgevoerde politieonderzoek in het huis van Yehudah Glick nadat de voormalige Likud MK eerder op de dag op de Tempelberg was gearresteerd.

  • Minister van Transport Bezalel Smotrich tweet dat de Israëlische politie een reality check nodig heeft en wel heel snel, na hun “obsessieve tirade” tegen een voormalige wetgever. De rechtse MK roept op tot ontslag van de politieagenten die de zoektocht hebben uitgevoerd.
  • Terwijl Glick en zijn aanhangers hebben beweerd dat hij gisteren is gearresteerd omdat hij simpelweg “te langzaam liep” tijdens een bezoek aan de heilige plaats, heeft de politie in verschillende nieuwsuitzendingen verteld dat de voormalige MK in feite terugging naar de Tempelberg nadat ze de plek hadden verlaten met een paar Amerikaanse congresleden en weigerde te luisteren naar richtlijnen van officieren terwijl hij provocerend liep in gevoelige gebieden waar moslim vereerders samenkwamen.
  • En terwijl Glick beweert dat de zoektocht een vorm van intimidatie was, vertelt politiecommandant Haim Shmuli aan Army Radio dat hij beelden heeft van Glick die gevoelige documenten steelt met betrekking tot zijn onderzoek toen hij het politiebureau verliet na zijn ondervraging.
  • In antwoord op de claim op de publieke omroep van Kan, beschuldigt Glick de politie ervan een kleine “fout ” uit proportie te hebben geblazen. ” Ik heb niets gestolen en ik heb niet geprobeerd bewijsmateriaal te laten verdwijnen Het is mogelijk dat er per ongeluk enkele papieren zijn meegenomen die ik niet had mogen meenemen.”

Advertentie (4)