Gespannen kalmte aan grens met Gaza

Premier Netanyahu in overleg met zijn adviseurs over de situatie in Gaza. Foto IDF

Het lijkt erop dat het wankele staakt-het-vuren wat de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) gisteravond om 23.00 uur heeft afgekondigd stand houdt. Een paar minuten na ingang van het eenzijdige staakt-het-vuren werd er nog een raket vanuit Gaza afgevuurd, daarna bleef het rustig.

Voorlopig lijkt het erop dat er een einde is gekomen aan de laatste ronde van geweld, hoewel de Israëlische autoriteiten waarschuwen dat gevechten weer kunnen uitbarsten. In een verklaring zegt de Israëlische regering dat het leger klaarstaat om te reageren op eventuele aanvallen.

Inmiddels zijn de Israëlische wegen in de buurt van Gaza weer open en rijden er weer treinen tussen Ashkelon en Sderot. De scholen zijn vandaag nog gesloten.

Palestijnse bronnen die gelinkt zijn aan terreurorganisatie islamitische Jihad vertelden dat een staakt-het-vuren in werking trad om 23.00 uur, meer dan een uur nadat een eerdere poging tot kalmte leek te ontrafelen.

Minstens één raket werd net na 23.00 uur op Israël afgeschoten. Een locatie waar een raket neerkwam werd geïdentificeerd in de Sha’ar Hanegev regio, zei een woordvoerder van de lokale overheid.

Als het staakt-het-vuren stand houdt, lijkt een groter conflict te zijn voorkomen, nadat twee dagen lang circa 90 raketten op Israël werden afgeschoten. De meeste door de Palestijnse Islamitische Jihad. Daarop volgde tientallen vergeldingsacties door het Israëlische leger op terreurdoelen in Gaza, evenals een zeldzame Israëlische aanval op doelen van Palestijnse Islamitische Jihad rond Damascus.

Volgens de IDF werd 90% van alle afgeschoten raketten door de Iron Dome onderschept. Een prima score, hoewel er toch een raket neerkwam in een speeltuin Sderot. Er waren aan Israëlische kant geen mensen met ernstige verwondingen. Wel werden een aantal mensen behandeld die verkeerden in een toestand van shock.

De Islamitsche Jihad kondigde eerder maandagavond aan dat het zijn “vergelding” voor de dood van drie van zijn leden had voltooid, maar dreigde te reageren op elke “Israëlische agressie”.

In reactie op de vele raketten uit Gaza lanceerde het Israëlische leger meerdere vergeldingsaanvallen tegen islamitische Jihad-basissen in de Gazastrook. Een luchtaanval was gericht op een ploeg waarvan het leger zegt dat ze voorbereidingen aan het treffen waren om raketten te lanceren. Bij deze aanval raakte vier Jihadisten gewond.

Israël kondigde ook aan dat het zijn grensovergangen met Gaza heeft gesloten, waardoor vrachtwagens met goederen Gaza niet in kunnen. Veel Palestijnen, die juist afgelopen week toestemming hadden gekregen om weer in Israel te mogen werken, kwamen het land niet in. Israel zei ook dat het Gazaanse vissers geen toestemming heeft verleend om de zee op te gaan.

“Het is onduidelijk of de laatste gevechtsronde op zijn hoogtepunt is, of het zal escaleren of stoppen”, waarschuwde IDF-chef Aviv Kohavi maandagavond, tijdens een evenement voor militaire reservisten in de stad Holon.

Eerder op maandag had premier Netanyahu nog openlijk gedreigd met een totale oorlog, ondanks dat er over een week verkiezingen in Israel zijn.

“Ik heb het over een oorlog”, zei premier Benjamin Netanyahu tegen het Israëlische leger-radiostation. “Oorlog is de laatste optie, maar we hebben plannen voorbereid wat je je niet eens kunt voorstellen.”

Vandaag zijn de scholen in het zuiden van Israel nog gesloten, in afwachting of het staakt-het-vuren stand zal houden en dat de inwoners in zuid-Israel hun normale leven weer kunnen oppakken.

Advertentie (4)