Coronavirus kan de Israelische economy NIS 14 miljard (€ 3,8 miljard) kosten

Screenshot YouTube

Terwijl aandelen over de hele wereld daalden na toenemende angst voor het coronavirus zei het Israelische ministerie van Financiën dat de gevolgen van het coronavirus een daling van een procent van de economische productie van Israël kan veroorzaken.

Het ministerie gaat er vanuit dat de epidemie waarschijnlijk ten minste een kwart procent schade zal toebrengen aan de economie maar houdt er rekening mee dat dit kan oplopen tot 1% . Het verwachte tekort bedraagt ​​tussen de NIS 3,6 miljard (€ 970 miljoen) en NIS 14 miljard ($€ 3,8 miljard).

In deze schattingen is nog niet een “nachtmerrie scenario”meegenomen, een wereldwijde uitbraak van het coronavirus, aldus het financiële dagblad Globes.

Op de beurs van Tel Aviv daalde de TA-35-index maandag met 1,42% en de TA-125-index met 1,67%.

Amerikaanse aandelen doken ook, met een gemiddelde daling van 3,56% en een daling van de S&P 500 met 3,3%, beide met het grootste dagelijkse verlies in twee jaar, waarbij de hele winst die beleggers dit jaar hadden gemaakt, is verdwenen.

Israël is er tot nu toe in geslaagd het virus grotendeels te voorkomen, en de enige gevallen die tot nu toe zijn bevestigd, kwamen voor bij onderdanen die aan boord waren van een cruise die een incubator voor de ziekte werd.

Maar er zijn in Israel uit voorzorg al honderden mensen in quarantaine terwijl reizigers uit diverse Aziatische landen het land niet inkomen en Israelische reizigers uit Aziatische landen verplicht 14 dagen thuis in quarantaine moeten gaan.

Shira Greenberg, hoofdeconoom voor het ministerie van Financiën, zei dat de macro-economische activiteit niet is getroffen door de virusuitbraak. Maar het ministerie heeft meldingen ontvangen van bedrijven over mogelijke schade door het virus, en sommige grote bedrijven hebben al verliezen gemeld.

Vorige week kondigde minister van Transport Bezalal Smotrich aan dat El Al Airlines door de crisis al $ 50 miljoen heeft verloren, en dat dit bedrag wekelijks met miljoenen zal toenemen door het schrappen van vluchten en de vele annuleringen.

Prof. Amir Yaron van de Bank van Israël zei dat als de crisis aanhoudt en meer landen zal treffen, en Israël gedwongen wordt strengere preventieve maatregelen te nemen, de economische impact aanzienlijk zal zijn, maar op dit moment nog moeilijk in te schatten.

Vooral het toerisme zal worden getroffen en minder buitenlanders zullen Israël bezoeken, dat zijn grenzen al heeft gesloten voor inwoners van China, Zuid-Korea Thailand, Japan en een aantal andere landen.

Israëlische handelspartners, waaronder velen in China en zuid Korea, zullen waarschijnlijk een aanzienlijke klap krijgen in hun economieën als gevolg van het virus, dat op zijn beurt Israël kan treffen. Onzekerheid en angst kunnen investeringen terugdringen en werknemers kunnen thuis blijven vanwege ziekte of gedwongen quarantaine.

Advertentie (4)