Hamas roept op tot meer geweld en PA werkt aan een VN-resolutie

Een molotovcocktail explodeert op een voertuig van de IDF. Screenshot: YouTube.

De terreurorganisatie Hamas heeft opgeroepen om meer geweld te gebruiken. Dit deed de organisatie gisteren, nadat er tijdens rellen op de Westelijke Jordaanoever een Palestijn om het leven kwam. Tijdens de rellen werden onder andere molotovcocktails naar Israëlische soldaten gegooid. Ondertussen komt de Palestijnse leiding met een voorstel voor een VN-resolutie tegen het vredesplan van president Trump.

‘We roepen op tot escalerende confrontaties tegen de bezetter en haar kolonisten. We bestrijden hun aanvallen op het land en op de heilige plaatsen, met name de gezegende Al-Aqsa moskee,’ schrijft Hamas in een verklaring op hun officiële website. ‘Ook dit is weer een gruwelijke misdaad tussen alle andere misdaden van de Israëlische bezetting, die zich opzettelijk richten op onschuldige burgers en kinderen onder ons volk.’

De terreurgroep, die in de Gazastrook stevig in het zadel zit, heeft al vaker opgeroepen om over te gaan op geweld op de Westbank. Mogelijk voelt de organisatie zich gesteund nadat de Iraanse leider Khameini woensdag een soortgelijke oproep deed.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is de overleden Palestijn een 17-jarige jongen. Het Israëlische leger deelde woensdag mee dat er een toename is van geweld op de Westbank.

PA werkt aan VN-resolutie

Mahmoud Abbas in de VN. Screenshot: YouTube

Ondertussen werkt de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmoud Abbas aan een VN-resolutie tegen het Amerikaanse vredesplan. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hier komende dinsdag over gestemd. Of de resolutie kans van slagen heeft valt nog te betwisten. Het is goed mogelijk dat Amerika gebruik zal maken van hun vetorecht.

Vrijwel zeker is dat Frankrijk, Rusland, China, Tunesië en Zuid-Afrika de resolutie zullen steunen. Ook van België, Estland en Vietnam wordt dit verwacht. Danny Danon, de Israëlische ambassadeur voor de VN, haalde woensdag uit naar de Palestijnen. ‘We hebben al genoeg shows gezien. Kom naar de onderhandelingstafel in plaats van naar de VN’, zei hij in een verklaring.

Advertentie (4)