Israelische startup TytoCare laat jezelf je gezondheid monitoren

Foto TytoCare

De Israëlische startup TytoCare stelt patiënten in staat om zichzelf te monitoren en de gegevens op afstand naar artsen te sturen, zodat artsen de patiënten kunnen monitoren zonder blootstelling aan bijvoorbeeld het coronavirus.

Een door de startup TytoCare uit Netanya ontwikkeld apparaat gaat helpen de 12 Israëli’s te controleren die vandaag, vrijdag, van het door coronavirus getroffen cruiseschip Diamond Princess zijn teruggekeerd en in het Sheba Medical Center Tel Hashomer zijn opgenomen,waardoor de blootstelling van het personeel aan de mogelijke infectieziekte wordt geminimaliseerd.

Met het Tyto zelf monitorapparaat, verbonden met een app die kan worden gedownload op Android- en IOS-smartphones, kunnen mensen zonder medische achtergrond of ervaring hart, longen, keel, oren, huid, buik, hartslag en lichaamstemperatuur onderzoeken. De tests kunnen door de patiënten zelf worden uitgevoerd. Wat betreft de longen, een van de meest gevoelige gebieden om mogelijke symptomen van het coronavirus te detecteren, biedt het apparaat een digitale stethoscoop die de ademhaling kan checken en mogelijke tekenen van infectie kan detecteren.

In een verklaring zei het Sheba Medical Center dat “de 12 patiënten die in quarantaine worden geplaatst, allen een Tyto-apparaat krijgen. Hiermee kunnen Sheba-artsen de patiënten op afstand blijven monitiren en een volledig lichamelijk onderzoek doen met deze set verbonden apparaten”.

De verklaring benadrukte dat een definitieve diagnose van de aanwezigheid van het coronavirus alleen kan worden gesteld via een laboratoriumtest.

TytoCare is in 2012 opgericht en laat patiënten het onderzoek thuis uitvoeren en ook de kwaliteit van de verzamelde gegevens, inclusief afbeeldingen en geluiden, controleren via de app op de smartphone, die ook de te volgen instructies biedt en de test indien nodig opnieuw uitvoert.

Het zal de eerste keer zijn dat het Sheba Medical Center en Tyto samenwerken, maar het apparaat wordt al door tienduizenden mensen over de gehele wereld gebruikt.

“Een van onze partners was het Clalit ziekenfonds in Israël, en we hebben vele anderen in de VS en in Europa. We werken meestal samen met gezondheidsorganisaties zoals verzekeringsmaatschappijen of andere zorgverleners die geïnteresseerd zijn in het aanbieden van telemedische diensten aan hun patiënten, of zelfs werkgevers die deze mogelijkheid opnemen in de voordelen die zij hun werknemers bieden. We hebben echter ook een partnerschap met Best Buy, zodat iedereen in de VS een van onze apparaten kan kopen, “zei directeur Eyal Baum van TyroCare.

Bij Best Buy kost het product $ 299, maar in Israël subsidiëren sommige zorgverzekeraars een deel van de prijs, benadrukte Baum.

“Wij zijn van mening dat TytoCare zeer belangrijke voordelen voor het gezondheidssysteem kan bieden voor het screenen en identificeren van patiënten die op grote schaal door het coronavirus worden getroffen. Dit is een consumentenproduct voor gezinnen, baby’s en ouderen. Het biedt de mogelijkheid om massa’s mensen op afstand op een zeer efficiënte manier te volgen. Het is een zeer effectief hulpmiddel voor een situatie waarin je mensen niet in een kamer wilt samenbrengen, met als doel de verspreiding van de ziekte te voorkomen, “zei Baum.

Tyto-apparaten zijn al bij Sheba afgeleverd en de artsen zijn getraind. “Alles is klaar voor de patiënten die aankomen,” concludeerde Baum.

Advertentie (4)