Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu en leiders kolonisten. Screenshot YouTube

We laten hem niet toe: een verklaring van de Europese Unie waarin het vredesplan van de regering Trump wordt veroordeeld was geen verrassing. De scherpte van de verklaring en de niet zo subtiele dreiging erin wordt echter gezien als een brug te ver voor Jeruzalem.

  • Nadat EU-hoofd van het buitenlands beleid Josep Borrell een verklaring heeft afgelegd waarin staat dat het plan problematisch is en dat de EU de Israëlische annexatie niet ongestraft kan laten, roept Amnon Lord van Israël Hayom in een column op dat hij tot persona non grata wordt verklaard.
  • “Hoe durft hij te praten over de veiligheid van Israël als hij ons bedreigt”, hoor je hem haast woest zeggen. “Borrell is een Catalaan, een man van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een lid van de socialistische partij die lang geleden anti-Israël werd.”
  • Voorlopig dee het ministerie van Buitenlandse Zaken het af met een verklaring van woordvoerder Lior Haiat die de opmerkingen van Borrell “betreurenswaardig” noemde en “op zijn zachtst gezegd vreemd”
  • Hij doet ook zijn uiterste best om te wijzen op het feit dat Borrell (of Borrel in de versie van Haiat) maandag in Iran was en brengt een eigen versluierde dreiging uit, waarin hij zegt dat de ‘dreigende taal’ de EU als een acteur in de regio buiten spel kan zetten.
  • Maar een aantal Israëlische journalisten vinden de verklaring van Haiat de vreemd.
  • “Israël sluit in elk geval consequent de EU uit elke rol in het vredesproces in het Midden-Oosten. Het lijkt absurd om in wezen te zeggen: ‘wees aardiger voor ons, anders sluiten we je uit het proces’. In elk geval lijkt de EU duidelijk haar oppositie tegen de bezetting van Israël te onderstrepen, ‘tweet Reuters-verslaggever Luke Baker.

Onbetrouwbaar Europe: volgens de Israëlische berichten had het blijkbaar erger kunnen zijn, omdat de EU blijkbaar had geprobeerd een soortgelijke verklaring van alle 27 ministers van Buitenlandse Zaken naar buiten te brengen, aldus het Israëlische KAN-nieuws.

  • Volgens rapporten in Kan, en later ook Ynet, blokkeerden ten minste zes landen de gezamenlijke verklaring, Italië, Hongarije, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en ten minste twee andere niet met naam genoemde landen.
  • Yedioth meldt dat zodra Israël bericht kreeg van Borrell’s poging om de steun van alle 27 ministers van Buitenlandse Zaken te krijgen voor de verklaring, “het al zijn ambassades in Europa activeerde om Borrell te stoppen. De diplomaten kregen de opdracht om ambtenaren in verschillende hoofdsteden duidelijk te maken dat Borrell’s tekst verwijst naar directe gesprekken tussen de partijen, maar Israël dwingt om Europa’s positie te accepteren. “
  • De krant meldt dat diplomaten ook redeneerden dat als de EU echt in vredesbesprekingen geloofde, ze geen verklaring zou moeten afleggen die het voor de Palestijnse leider Mahmoud Abbas gemakkelijker zou maken zijn hakken in het zand te zetten.
  • KAN meldt dat de dreiging niet volledig wordt geneutraliseerd, met degenen die de verklaring hebben gesteund waarin ze Ramallah vertellen dat ze een pakket met reacties samenstellen als Israel doorgaat met annexatie, zoals massale erkenning van de Palestijnse staat, of het bevriezen van het wetenschaps- en onderzoekspartnerschap tussen Israël en de EU.
  • “Volgens Palestijnse bronnen zijn het Frankrijk, Spanje en Luxemburg die hier achter zitten,”meldt KAN.

Schuchtere Golf: Terwijl de EU een ruzie met Israël dreigt, krijgt de Joodse staat mogelijk een vriend in de Golf.

  • Barak Ravid van Channel 13 en Axios komt met een bericht over een geheime ontmoeting tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, georganiseerd door het Witte Huis in december.
  • Volgens het bericht omvatte de bijeenkomst “de bespreking van een non-aanvalsverdrag tussen de VAE en Israël, een tussenstap op weg naar diplomatieke normalisatie.”
  • Het verklaart ook waarom de minister van Buitenlandse Zaken van Abu Dhabi een artikel over Arabische toenadering tot Israël tweette op het moment van de vermeende ontmoeting, dat de aandacht van veel van de Israëlische media trok.
  • In het Hebreeuws tweet Ravid dat het beste voorbeeld tot nu toe van deze bloeiende relatie de aanwezigheid van de ambassadeur van de VAE in het Witte Huis was voor de onthulling van het Amerikaanse vredesplan, hoewel de VAE, net als alle anderen, het plan officieel nog veroordeelde in een latere vergadering van de Arabische Liga.
  • Zoals eerder gezegd, heeft zijn ambassadeur bij die bijeenkomst er bij Abbas op aangedrongen het plan een kans te geven.
  • De VAE zat ook achter de ontmoeting deze week tussen Netanyahu en Soedanese interim-leider Abdel Fattah al-Burhan.
  • “Het feit dat de VAE achter de vontmoeting zaten, laat niet alleen zien hoeveel Golfstaten zijn verschoven over de zorgen over de Iraanse dreiging, maar ook over de invloed van andere landen die banden met Israël nodig hebben en nog meer, banden met de VS, ‘Schrijft Assaf Gibor in Makor Rishon.

Eenheid in het Midden-Oosten: dat splitsende plan blijft echter kritiek opwekken, en niet alleen onder die aan de linkerkant.

  • Haaretz meldt dat het voorstel zowel de mensen die vrede willen maar ook degenen die meer annexatie willen, boos maakt .
  • “Tot nu toe is het plan met drie verschillende soorten reacties in Israël ontvangen: links is ertegen en ziet het als een manier om de militaire bezetting van Israël over miljoenen Palestijnen te bestendigen; rechts is gesplitst, waarbij sommigen het plan steunen en anderen het afwijzen omdat ze zich zelfs verzetten tegen de weinige voordelen die het de Palestijnen biedt; en, last but not least, de centristen steunen veel van de inhoud ervan, maar zijn bang dat de echte bedoeling van het vredesplan is om Netanyahu en zijn vrienden te helpen om de aanstaande verkiezingen van 2 maart te winnen, en niet om de vrede daadwerkelijk te bevorderen. ”
  • In Foreign Affairs, “loopt” Martin Indyk gaat het plan en legt hij uit waarom het vanuit zijn standpunt gezien, problematisch is.
  • “Jarenlang hebben Israëlische regeringen gepleit tegen een opgelegde oplossing, en Amerikaanse overheden hebben plechtig toegezegd er een te vermijden. Nu heeft het Trump-team,in nauw overleg met Netanyahu en helemaal geen overleg met Palestijnse functionarissen, een alomvattende oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict ontwikkeld dat de bedoeling lijkt te hebben het op te leggen aan de Palestijnen. Geen wonder dat wanneer de Palestijnen naar het Trump-plan kijken, ze niet aan een onderhandelingstafel willen zitten die niet alleen dramatisch naar Israël is gekanteld, maar waarop alle hoge kaarten al aan de andere kant zijn gedeeld”, schrijft hij.
  • David Horovitz, redacteur van Times of Israel, verklaart de strijd achter annexatie en waarom veel Israëli’s de timing belangrijk vinden.
  • “Is het echt de bedoeling om de basis te vormen van ‘een realistische tweestatenoplossing die het risico van een Palestijnse staat voor de veiligheid van Israël oplost’, zoals de president afgelopen dinsdag in de East Room van het Witte Huis verklaarde? Of is het allemaal maar een list, gekalibreerd om de aanhangers van Trump’s “grotere land van Israël” te behagen, Palestijnse afwijzing te waarborgen en Israëls unilaterale annexatie van alle nederzettingen in staat te stellen om Netanyahu politiek zo snel mogelijk ten goede te komen, ”vraagt ​​hij.
  • “Afgezien van het stimuleren van Netanyahu’s politieke vooruitzichten op korte termijn voorafgaand aan de verkiezingen van 2 maart, is het moeilijk om te zien wat Israël moet bereiken door haast met een annexatie, in tegenstelling tot de onderhandelde aanpak die de deal zelf voorstaat,” voegt hij eraan toe.

Wanneer komt de Apocalyps? Die obsessie met de timing van de uitbrengen van het vredesplan was dinsdag te zien in Haaretz die rapporteerde dat Netanyahu zegt dat hij alleen annexatie tot een kabinetsstem zal brengen na de verkiezingen in Israël.

  • De krant lijkt echter vrijheden te nemen, waarbij Netanyahu niet zo’n duidelijke verklaring aflegde, maar eerder suggereerde om de beloofde stemming af te blazen tijdens een campagne stop in Beit Shemesh.
  • “We laten zo’n geweldige kans niet voorbijgaan. We hebben het gebracht en we zijn hier om het te laten gebeuren, maar om het te beveiligen, om de grenzen van Israël te beveiligen, om de toekomst van Israël te beveiligen, heb ik alle Likud-leden nodig om te gaan stemmen, ‘ citeert de krant hem zeggend.
  • Walla dekt zichzelf af door een vraagteken in de kop van de zaak te plaatsen en Tal Shalev schrijft dat Netanyahu over het uitstel slechts een “hint” gaf.
  • Ondertussen meldt Israel Hayom, met bronnen dicht bij Netanyahu citerend, dat hij nog steeds probeert aan te dringen om vóór de verkiezingen over annexatie te laten stemmen.

Advertentie (4)