Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Plek van terreuraanslag in Jeruzalem, donderdag 6 februari 2020. Foto MDA

Car-ramming in Jeruzalem:  Twaalf soldaten raakten vanochtend vroeg gewond bij een vermoedelijke terreuraanval in Jeruzalem.

  • Het incident vond plaats op het First Station in de wijk Emek Refaim in West-Jeruzalem, een populair entertainmentcentrum. De Golani soldaten stopten op de site tijdens een ‘erfgoedtour’ door de hoofdstad voorafgaand aan hun eedaflegging en inhuldiging bij de Klaagmuur.
  • De auto werd later verlaten gevonden in het stadje Beit Jala buiten Bethlehem, maar de bestuurder is nog spoorloos en de IDF heeft een grote zoekactie naar de aanvaller gelanceerd.
  • Kanaal 13 meldt dat de veiligheidsdiensten geloven dat de verdachte uit eigen wil handelde en de aanval niet van tevoren had gepland. Troepen richten zich momenteel in hun zoektocht op gebied rond Bethlehem.
  • Maar minder dan 10 uur na deze vermoedelijke terreuractie vond er een nieuwe aanval plaats in het oostelijke deel van de hoofdstad en wel in de in de oude stad. De politie zegt dat een politieagent een lichte handblessure heeft opgelopen nadat er op hem was geschoten door een Palestijnse verdachte, die uit een taxi bij de Lions Gate stapte en op de agent schoot voordat hij werd neergeschoten terwijl hij probeerde te vluchten. De KAN publieke omroep meldt dat de aangrenzende Tempelberg vervolgens is afgesloten, een beweging die de toch al grote spanningen verder zou kunnen aanwakkeren.

Waarom nu? Terwijl de zoektocht naar de vermoedelijke car-ramming terrorist aan de gang was, trokken IDF-troepen de noordelijke stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnen om een ​​huis te vernietigen dat toebehoorde aan een man die de terreuraanval had uitgevoerd die Raziel Shevach in 2018 doodde.

  • Er braken rellen uit tussen het leger en Palestijnse demonstranten. Een 19-jarige cadet van de Palestijnse politieacademie werd doodgeschoten, hoewel het onduidelijk was of hij aan de rellen deelnam. Het slachtoffer, Yazan Abu Tabikh volgens de Arabische media, was de tweede Palestijn die binnen 24 uur werd gedood, nadat IDF-troepen eerder woensdag een Palestijnse tiener doodschoten waarvan het leger zei dat hij een Molotov-cocktail had gegooid tijdens rellen in Hebron.
  • Tijdens andere rellen bij de slooplocatie in Jenin, schoten Israëlische troepen een andere PA-politieagent neer die later bezweek aan zijn wonden. PA Jenin-gouverneur Akram Rajoub vertelt Adam Rasgon van The Times of Israel dat de officier zijn uniform droeg en zich in een beveiligingshoofdkwartier bevond toen een Israëlische sluipschutter hem vanuit een verhoogde locatie neerschoot. Op sociale media gedeelde beelden leken de verklaring te bevestigen. Een woordvoerder van IDF zegt dat het leger het incident onderzoekt.
  • Met de zeer grote spanningen op de Westbank na de het bekend worden van het Trump-vredesplan vorige week, wijst Juda Ari Gross op ToI: “er zijn enkele echte vragen over de timing van de sloop van het huis. Hoewel de situatie op de Westelijke Jordaanoever nooit perfect is, is de afgelopen week beslist de spanning groter geworden en had het slopen het huis ook op een ander tijdstip kunnen worden uitgevoerd.”
  • Ook Yaniv Kupovich van Haaretz zegt dat “de sloop gemakkelijk enkele weken had kunnen wachten tot de zaken op de Westelijke Jordaanoever tot rust kwamen, maar in een verkiezingsperiode lijken veiligheids- en operationele overwegingen schijnbaar minder relevant te zijn.”
  • Avi Issacharoff van ToI stelt echter dat de IDF-beslissing om Jenin binnen te gaan niet de schuld is van de recente toename van geweld. Hij betoogt dat de echte bron van de problemen het Trump-vredesplan is, dat Israël overweldigend begunstigde en waarvan van geen Palestijnse leider kan worden verwacht dat hij het zal ondertekenen.

Vergeet Gaza niet:  omdat ze niet uit de geweldscyclus willen worden gelaten, vuurden gewapende groepen in de door Hamas gecontroleerde kustclave een paar mortieren en raketten af ​​op Israëlische gemeenschappen in het zuiden in een bijna dagelijkse gebeurtenis over de afgelopen anderhalve week.

  • De projectielen landden in open velden en de IDF voerde kort daarna tegenaanvallen uit in Gaza. “We begrijpen dat Hamas deze dingen de afgelopen weken laat gebeuren, vooral met de ballonnen met daaronder explosieven, en ook de andere kant op kijkt terwijl andere terreurgroepen raketten en mortiergranaten afschieten,” zegt IDF-woordvoerder Hidai Zilberman.
  • De lanceringen vonden plaats nadat premier Benjamin Netanyahu Likud burgemeesters van gemeenten in het zuiden ontmoette en hen verzekerde dat hij bereid is om zelfs vóór de verkiezingen oorlog te voeren, als het schieten op Israëlische dorpen steden aanhoudt.
  • Ook in september waarschuwde Netanyahu dat er vóór de verkiezingen die maand een oorlog zou kunnen uitbreken. Die dreiging kwam kort nadat hij tijdens een campagne-evenement in het zuiden van Israël, vanwege raketvuur van het podium werd getrokken. De scène herhaalde zich opnieuw in december, toen de premier op dezelfde manier in veiligheid werd gebracht.
  • Terwijl de deelnemers aan de vergadering aanvankelijk hadden gezegd dat het tussen de premier en de leiders van de zuidelijke gemeenten was, onthulde Ynet later dat alleen leden van Likud waren uitgenodigd voor de bijeenkomst, waardoor “het vuur bij de overige burgemeesters werd aangewakkerd”, die een open brief aan Netanyahu eisten dat hij actie onderneemt en ophoudt hun gemeenschappen te ‘verwaarlozen’.
  • Yamina-voorzitter Naftali Bennett, die zich regelmatig uitsprak over het feit dat Israël niet adequaat op raketten uit Gaza heeft gereageerd voordat hij minister van Defensie werd, heeft niets gehoord over deze kwestie. In plaats daarvan kon hij Ynet op Twitter aanvallen vanwege een van de krantenkoppen waarin de nieuwssite verwees naar een Palestijnse Molotov-cocktail gooier in plaats van een ‘terrorist die soldaten probeerde te vermoorden’.

Het is helemaal niet rustig aan het noordelijke front: de Syrische staatsmedia meldt dat Israël aanvallen op verschillende doelen in de buurt van Damascus heeft uitgevoerd, waardoor de luchtverdedigingssystemen van het land werden geactiveerd.

  • “Onze luchtverdediging werd geconfronteerd met een Israëlische aanval” ten westen van de hoofdstad, zei staatsnieuwsorganisatie SANA, eraan toevoegend dat de aanval werd uitgevoerd vanuit het luchtruim in de Israëlische Golan-hoogvlakte. Ze ‘konden de meeste vijandelijke raketten neerschieten voordat ze hun doelen bereikten’, zei SANA, hoewel defensieanalisten dergelijke claims van het Syrische regime routinematig afwijzen als lege trots.
  • Twaalf pro-Iraanse strijders werden gedood in de aanvallen, volgens een Britse groep.
  • De woordvoerder van de IDF, Zilberman, zegt dat hij op de hoogte was van de “buitenlandse rapporten” over luchtaanvallen in Syrië, maar weigerde commentaar te geven op de kwestie in overeenstemming met het gangbare Israëlische beleid.
  • Annexatie natie? Kolonistenleiders ontmoeten Netanyahu in de hoop hem te overtuigen om ten minste delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren vóór de verkiezingen van 2 maart.
  • Maar Army Radio meldt dat de Israëlische burgemeesters van settlements op de Westbank hun “sit-down”voor het kantoor van de premier hebben verlaten, ervan overtuigd dat Netanyahu niet zal toegeven aan de Amerikaanse druk om voorlopig te wachten met annexeren.
  • De leiders van de kolonisten vroegen aan Netanyahu of senior adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, die de Amerikaanse oppositie heeft geleid voor onmiddellijke annexatie, te kwader trouw heeft gehandeld. De premier zei dat hij niet geloofde dat dat het geval was, maar erkende dat er een intern meningsverschil was in het Witte Huis dat verhinderde dat de Israel de annexatieplannen uit te voeren.
  • Shas-voorzitter Aryeh Deri vertelt aan Army radio dat het niet nodig is om met een timer naast de regering te gaan staan ​​om ervoor te zorgen dat deze over annexatie stemt. “De roekeloosheid over dit onderwerp is niet verstandig. We moeten Netanyahu toestaan ​​om te coördineren met de Amerikanen, ” zegt hij.
  • Maar zijn extreem rechtse collega-minister Bezalel Smotrich is het daar niet mee eens en zei tegen Army Radio dat de stap onmiddellijk moet worden gezet. “We hebben geluk dat Aryeh Deri geen lid van het kabinet was toen Ben Gurion moest beslissen of hij de staat Israël wilde uitroepen”, zegt hij.
  • Moshe Ya’alon van Blue and White speelt ook mee en zegt dat als de VS momenteel een ‘rode kaart’ geeft tegen annexatie, het belangrijk is dat de Israëlische regering gehoorzaamt. Dit is echter dezelfde Ya’alon die zich agressief uitsprak tegen de vredesinspanningen van de VS onder de Obama-regering en de toenmalige staatssecretaris John Kerry ‘messiaans’ noemde.

Oude vrienden terugbrengen:  de publieke omroep KAN meldt dat de voormalige premier Ehud Olmert en PA-president Mahmoud Abbas in gesprek zijn om een ​​gezamenlijke persconferentie in New York te houden waarin het paar zich tegen het vredesplan van Trump zal gaan uitspreken en aan zal dringen op een hervatting van de vredesgesprekken op basis van het plan waarover ze in 2008 hadden onderhandeld.

  • Ter ondersteuning van het nieuwe vredesplan vertelt Robert O’Brien, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, aan buitenlandse diplomaten dat het de Palestijnen betaamt de deal te accepteren, want hoewel het niet perfect is, biedt het economische voordelen die Palestina in staat stellen om het ‘Singapore’ van het Midden-Oosten te worden. “
  • “Dit kan de laatste gelegenheid zijn voor een tweestatenoplossing”, zegt O’Brien. “Het Israëlische geboortecijfer is sterk en groeit omdat helaas door het antisemitisme in Europa en andere plaatsen in de wereld meer Joden aanmoedigt om terug te keren naar Israël. De nederzettingen zullen zich blijven uitbreiden. Als deze bevriezing van nederzettingen niet van toepassing is, als dit vredesproces niet werkt, kan het fysiek onmogelijk zijn om een ​​tweestatenoplossing te hebben.
  • “Het is ongebruikelijk voor een ambtenaar op hoog niveau om antisemitisme aan de nederzettingen te binden”, schrijft AP. “Maar de opmerkingen van O’Brien komen overeen met de regering Trump die Israël in het langdurige conflict sterk bevoordeelt.”

Advertentie (4)