Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Speiaal verpakte stembiljetten voor mensen die in quarantaine zitten. Foto Centraal Verkiezings committee

Oh, nou je het zegt, we krijgen verkiezingen: Met nog vijf dagen te gaan tot 2 maart, lijken de Israëli’s eindelijk wakker te zijn geworden met het besef dat er een verkiezing aanstaande is.

 • Campagnes hebben blijkbaar hun berichten en met-modder-gooibewegingen opgevoerd, waarbij de berichten over het coronavirus in het niet vallen, om maar bovenaan de nieuwsagenda te komen.
 • Zowel de roddelkranten Yedioth Ahronoth als Israel Hayom bevatten verkiezingscampagnes als hun top verhalen en politieke wazigheid klinktop tv-nieuwsuitzendingen, talk-radio en de uit koppen van veel nieuwssites woensdagochtend.
 • “Gantz is Bibi van Ali Express,” “Netanyahu wil een wet om aan gerechtigheid te ontsnappen,” lees je zij aan zijin koppen in Yedioth, citerend uit de toespraken van de top twee kandidaten.
 • De krant merkt op dat hoewel recente peilingen hebben aangetoond dat Likud de leiding neemt, het papier niet zelfgenoegzaam wordt maar nog harder tegen zijn Blauw en Wit rivaal aanduwt.
 • Blauw en Wit lijken ondertussen net zo hard te pushen met hun vergelijking van Netanyahu met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
 • Yedioth-columnist Yuval Karni schrijft dat het erop lijkt dat Gantz eigenlijk slechter is geworden in het voeren van campagnes naarmate hij het meer heeft gedaan, en ziet af van het gevecht met Netanyahu. Ondertussen schrijft hij, leren Netanyahu en Likud van fouten uit het verleden, zoals kiezers die niet tevreden zijn met het opvoeren van de verkiezingsrace en campagnes gebruiken die doen alsof de partij op het punt van een ramp staat .
 • “De verandering heeft ondertussen niet slecht gewerkt voor Netanyahu: ondanks de beschuldigingen tegen hem is hij erin geslaagd dichter bij de overwinning te zijn dan zijn rivaal,” schrijft hij.
 • Niettemin meldt Channel 12-nieuws dat Netanyahu in feite een “gevald” -campagne heeft gelanceerd, hoewel het kanaal de term gewoon lijkt te gebruiken als een catch-all voor Likud’s push die beweert dat het dichtbij het vormen van een coalitie is, met nog slechts twee zetels tekort
 • In Israël, Hayom, gezien als een Likud fanclub blad, schrijft columnist Sophie Ron-Moriah dat Yisrael Beytenu dat de partij is veranderd van één met een min of meer bekende ideologie in een waarvan de politiek niet bekend is. Iedereen die ervoor stemt, gooit zijn stem weg ”(letterlijk, het op het gewei van een hert zetten).

Dat je de vierde dan maar krijgt: in een teken dat Likud niet zal proberen om stemmen weg te halen van Yamina, loopt in Israel Hayom als een leidend verhaal een interview met partijleider en minister van Defensie Naftali Bennett, die zegt dat hij liever een vierde verkiezingsronde heeft dan lid worden van een coalitie van Gantz.

 • Bennett is niet de enige die het heeft over gevreesde vierde verkiezingen.
 • Knesset Finance Committee hoofd Moshe Gafni (UTJ) vertelt Army Radio dat een vierde stemming een ‘economische ramp’ zou zijn. “We kunnen omgaan met een tekort, maar niet met een constante bevriezing van het overheids budget.”
 • Desalniettemin meldt het station dat een groep naar voren is gekomen die zichzelf “de beweging” noemt om herhaalde verkiezingen en patstellingen in Israël te bevorderen, met maar liefst 370 leden, waaronder Yigal Sheffer, die het station vertelt dat het onvermogen van de regering om te handelen eigenlijk een zegen is geweest en dat ze hopen voor altijd op verkiezingen. “Israël bespaart NIS 60 miljard tijdens een overgangsregering, 3 miljard voor herhaalde verkiezingen is een grote verandering”, zegt de aankomende anarchist. “Als u wilt dat Israël zijn tekort dicht, stem dan op een partij die de drempel niet zal overschrijden.”
 • “Met de derde nationale verkiezing van Israël in een jaar, kan het ontmoedigend zijn om te overwegen dat het daadwerkelijk nog een vierde verkiezing zal vergen om eindelijk een nationale regering te vinden. Maar als het zover komt, en dat kan heel goed, is het goede nieuws dat de vierde poging de charme moet zijn, ‘schrijft Rabbi Dov Fisher in Hayom, Israël.

‘Nee niet nog een keer’: Allet Kaplan Sommer van Haaretz schrijft dat de angst voor coronavirus ongeveer het enige interessante is van de verkiezingen, waarbij de Israëli’s er gewoon genoeg van hebben.

 • “De nationale stemming is ‘Oh nee, niet weer’,” Hebreeuws U Prof. Reuven Hazan wordt geciteerd aan de krant. “Israëli’s zijn moe. Ze willen politici geen campagnes meerzien voeren, maar5 aan het werk zien. En je kunt zien dat zelfs de politici zelfs geen campagne willen voeren. ‘
 • Maar een enquête gepubliceerd door Walla laat zien dat de meeste Israëli’s op de een of andere manier nog niet genoeg van verkiezingen hebben, met ongeveer 70 procent die zegt van plan te zijn om te gaan stemmen.

4. De coronavierus stemming: de Walla-enquête onthult ook dat slechts 9% van de kiezers denkt dat het coronavirus hun besluit om op 2 maart te stemmen zal beïnvloeden.

 • Voor degenen die in quarantaine zijn, rapporteren verschillende Israëlische nieuwssites over speciale stemhokjes die in sommige Israëlische steden zullen worden opgezet voor mensen in quarantaine, bemand door vrijwilligers van Magen David Adom.
 • In totaal zullen 15 dergelijke cabines worden opgezet in centraal Israël en de commissie van elk stemstation, een paneel dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de juiste procedure tijdens het stemmen, zal beschermende kleding dragen en gescheiden worden gehouden van de kiezers.
 • Maar er blijven enkele vragen over, zoals hoe de in quarantaine geplaatste kiezers de cabines zullen bereiken.
 • Army Radio meldt dat de 11 Israëli’s van de Diamond Princess-cruise die nu in ziekenhuis quarantaine zijn, niet naar de hokjes mogen gaan om te stemmen.
 • Een kaart gepubliceerd door Yedioth laat zien dat er over het gehele land 1.600 mensen in quarantaine zijn waarvan de meesten in het gebied van Tel Aviv. (Om nog maar te zwijgen van het feit dat de kaart geen plaatsen bevat waar minder dan 10 mensen in quarantaine zijn.)

Virale angsten: de krant meldt echter ook dat Israël misschien, heel misschien binnenkort vrij van virus kan zijn, in ieder geval nadat een groep Zuid-Koreaanse toeristen ontdekten dat ze het virus hadden nadat ze het land hadden verlaten en een kleine paniek veroorzaakten.

 • “Uit de meest uitgebreide studie tot nu toe over slachtoffers bleek dat de meeste dragers symptomen vertoonden op de een of andere manier tussen twee en 11 dagen na het oplopen ervan. Het is 11 dagen geleden dat de groep Israël verliet en er is nog steeds geen enkel geval het virus gecontracteerd in Israël. “
 • De angst voor het virus is echter nog steeds groot, vooral gezien het nieuws dat Iran een hotspot is. Ehud Yaari van Channel 12 beweert dat 18.000 mensen in het land het virus hebben opgelopen, ondanks officiële aantallen van slechts een paar honderd.
 • Hij merkt op dat Iran niet genoeg maskers heeft, omdat het regime hun productie controleert en importeert uit angst dat ze zouden kunnen worden gebruikt in protesten, wat aangeeft wat de eerste keer kan zijn dat Iran wordt bekritiseerd omdat het zijn mensen niet voldoende heeft “bedekt”.
 • “Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen dat het virus zich in Iran zal blijven verspreiden. Het zal lekken naar Arabische landen aan onze grenzen … Vanuit ons oogpunt zal het Jordanië bereiken en dan zijn weg banen naar de Palestijnen, “voorspelt hij.
 • Army Radio meldt dat president Reuven Rivlin, die in Australië op staatsbezoek is, minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz en minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman heeft verteld dat Australiërs zich zorgen maken dat Israël het zal toevoegen aan de lijst van landen waar terugkeerders in quarantaine moeten worden geplaatst: “Er is geen twijfel dat u bezorgd over de gezondheid van onze burgers, maar begrijp dit goed voordat u een beslissing neemt de gevolgen. ‘

Tot ziens, het was een kille vriendschap: de dood van de afgezette Egyptische leider Hosni Mubarak krijgt ook ruime aandacht in de pers.

 • Times of Israels’s Adam Rasgon schrijft dat de relatie van Mubarak met Israël er een was van dichtbij komen, maar niet te dichtbij.
 • “Tijdens zijn machtsjaren vervulde Mubarak zijn belofte om het kenmerkende Israëlisch-Egyptische vredesverdrag te behouden, dat het Sinaï-schiereiland aan Egypte teruggaf en decennia van vijandelijkheden beëindigde, maar hij beperkte de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Israël en Egypte,” schrijft hij.
 • Voormalig ambassadeur Yitzhak Levanon vertelt hem dat “hij het kader van het verdrag intact heeft gehouden – wat de Amerikanen wilden – maar het veel van de inhoud van bilaterale relaties heeft leeggemaakt.”
 • Mubarak genoot blijkbaar van zijn banden met Israëlische journalisten, van wie sommigen zich hun gesprekken met hem herinneren.
 • Yedioth’s Smadar Peri schrijft dat ze een ‘speciale relatie’ heeft gehad met Mubarak, hoewel hij haar aanvankelijk haatte omdat ze rapporteerde over een poging tot staatsgreep tegen hem.
 • “Ik ontmoette hem minstens 30 keer, volgens duidelijke regels. Het deel dat ik niet mocht publiceren was altijd interessanter. Tijdens dit deel vroeg hij me altijd: wat is er nieuw in de straten van Caïro? Wat was je indruk deze keer? ‘
 • Oded Granot in Israël Hayom zegt dat hij de laatste Israëlische journalist was die Mubarak interviewde.
 • “De vrede die hij gedurende 30 jaar met ons wist te bewaren was een koude vrede, maar een vrede die ongestoord bleef, die zelfs in moeilijke tijden sterk bleef”, schrijft hij.
 • Granot vertelt ook Kan radio dat Mubarak hem voorspelde dat Tzipi Livni nooit premier zou worden en dat hij Israël ervan beschuldigde achter 9/11 te zitten.
 • “Hij maakte maar een half grapje”, zegt hij.