Speciale stembureaus voor aan het Coronavirus blootgestelde Israëliërs

Ter illustratie. Foto Min.van Binnenlandse Zaken.

Er zullen 12 tot 15 tenten door het land worden opgezet voor Israëliërs die aan het Coronavirus zijn blootgesteld en willen stemmen. Deze speciale stembureaus zullen worden bemand door medewerkers van Magen David Adom, het Israëlische Rode Kruis. Dit maakte Orly Ades, hoofd van de centrale verkiezingscommissie, dinsdag bekend aan het Knesset Finance Committee.

Ades had eerder bij de commissie aangegeven dat niemand bereid was in de stembureaus te werken voor in quarantaine geplaatste Israëliërs. Directeur-generaal Eli Bin van het Magen David Adom heeft daarop zijn eigen personeel aangeboden.

Ades zei dat de MDA-werknemers onder andere maskers en handschoenen zullen dragen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Ze zei dat het aantal speciale stembureaus constant veranderde omdat er iedere dag Israëliërs uit en in isolement gaan.

“Ik hoop dat we de kosten kunnen beperken zodat we geen extra budgetten nodig hebben,” vertelde ze de commissie. “Zo ruim is ons budget ook weer niet, met een derde verkiezingsronde binnen een jaar.

Directeur-generaal Moshe Bar-Simantov van het ministerie van volksgezondheid heeft zondag een richtlijn uitgevaardigd die luidt dat iedereen die in quarantaine is geplaatst en geen ziekteverschijnselen vertoont kan gaan stemmen. Hij voegde er aan toe dat ze een masker moeten dragen en geen openbaar vervoer mogen nemen.

Centrale verkiezingscommissie directeur-generaal Orly Ades toont een speciale stemkit voor Israëli’s in quarantaine vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus. Foto Centrale Verkiezingscommissie

De in quarantaine geplaatste kiezers krijgen speciale stemkits met handschoenen om ervoor te zorgen dat hun stembiljetten het virus niet verspreiden. De speciale stembiljetten worden in dubbele enveloppen geplaatst en apart geteld. Voor hen is dezelfde procedure in werking gezet waarmee de stembiljetten van IDF-soldaten, afgezanten en gevangenen worden behandeld.

De oorspronkelijke datum voor de huidige verkiezingen was wettelijk vastgesteld op dinsdag 10 maart. De Knesset stemde ervoor de datum naar 2 maart te verplaatsen omdat het 10 maart Poerim is.