Koning van Saoedi Arabië ontvangt Israelische rabbijn in zijn paleis

Rabbi David Rosen, tweede van links, ontmoeting met Saoedische koning Salman in het koninklijk paleis in Riyad, februari 2020 . Foto KAICIID)

Voor het eerst in de moderne geschiedenis ontmoette een rabbijn de koning van Saoedi-Arabië vorige week in Riyadh. Koning Salman verwelkomde de uit Jeruzalem afkomstige rabbijn David Rosen in zijn koninklijk paleis in de Saoedische hoofdstad, in een beweging die een indicatie is van de wens van de monarchie om zich verder open te stellen voor de westerse wereld.

David Rosen werd geboren in Engeland, maar verhuisde jaren geleden naar Israël en is lid van de Israelische Chief Rabbinate’s Commission for Interreligious Dialogue. Hij bracht twee en een halve dag door in de Saoedische hoofdstad om een ​​vergadering bij te wonen van het King Abdullah International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue , waar hij lid is van de raad van bestuur.

Het in Wenen gevestigde centrum, bekend als KAICIID, werd acht jaar geleden opgericht door de vorige Saoedische koning, Abdullah, maar geen enkele Saoedische monarch heeft ooit zijn bestuur uitgenodigd voor het koninklijk paleis in Riyad.

“Het was geweldig. De ervaring was echt iets speciaals, ”vertelde Rosen deze week aan The Times of Israel. “En het was niet alleen de ontmoeting met de koning. Het meest opwindende was om jonge mensen te ontmoeten en hun gevoel voor de transformatie die hun land ondergaat. ”

De vergadering van vorige week was in feite de allereerste interreligieuze groep georganiseerd door koning Salman, zei Rosen.

Slechts twee jaar geleden zouden de Saoedische autoriteiten niet hebben overwogen om ons uit te nodigen, en vooral mij als rabbijn. Dat zou toen teveel zijn geweest, ‘zei Rosen. In die zin was de receptie in het koninklijk paleis een ‘revolutionair moment’, voegde hij eraan toe.

Rosen, die fungeert als directeur van interreligieuze aangelegenheden van het Amerikaans Joodse Comité, was een van de negen KAICIID-bestuursleden die de vergadering met koning Salman bijwoonden en de enige die het jodendom vertegenwoordigde. De andere acht vertegenwoordigden het boeddhisme, het christendom, het hindoeïsme en de islam.

“De Bewaarder van de Twee Heilige Moskeeën verwelkomde de bestuursleden, die hun eerste bijeenkomst hielden in Riyad, en benadrukte het belang van KAICIID’s rol bij het consolideren van de principes van dialoog en coëxistentie tussen verschillende religies en culturen, het bevorderen van de waarden van matiging en tolerantie en bestrijding van alle vormen van extremisme en terrorisme, ‘ zei de organisatie in een persbericht .

Er was geen koosjere catering voorzien voor Rosen, die veganist is, dus hij overleefde op pita, hummus, olijven en dadels, zei hij. “Ik denk niet dat ik ooit zoveel dates in mijn leven heb gegeten,” grapte hij.

Hoewel zijn ontmoeting met de koning waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn geweest zonder de geheime toenadering tussen het Koninkrijk Saoedi-Arabië en de staat Israël, werd de mogelijkheid om bilaterale banden te vestigen niet besproken, zei Rosen.

“Integendeel: vanuit Saoedisch oogpunt was er de wens om mij te presenteren als een religieuze vertegenwoordiger, een vertegenwoordiger van de Joodse wereld en van de Joodse religie, en niet als een vertegenwoordiger van een specifieke politieke stroming,” zei hij . “Ik werd aan de koning gepresenteerd als vertegenwoordiger van het joodse volk en van het jodendom, niet in een bepaalde nationale identiteit.”

Rosen, die ook diende als gemeentelijke rabbijn in Zuid-Afrika en als opperrabbijn van Ierland, zei dat hij de indruk kreeg dat er voor de Israël-Saoedische relatie meer formele, tastbare vooruitgang moet worden geboekt in het Israël-Palestijnse vredesproces.

“In al mijn gesprekken lag de nadruk dat er nog steeds een glazen plafond is. Met andere woorden: dingen kunnen opwarmen, en mensen willen dingen opwarmen, maar de symboliek van de Palestijnse kwestie is nog steeds zo belangrijk dat als er geen beweging op die weg is, er altijd een grens zal zijn aan hoeveel opwarming er kan wees, ‘zei hij.

Het koninkrijk zou ‘heel graag elke vorm van regionale vrede willen nastreven’, inclusief het aangaan van steeds opener relaties met Israël, zei de rabbi. Tijdens zijn recente reis werd hem echter verteld dat “ze dit niet willen aanpakken tot na de Israëlische verkiezingen” op 2 maart.

Eerder deze maand bezocht een grote delegatie van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse joodse organisaties Saoedi-Arabië in wat vermoedelijk de eerste reis is van een Amerikaans-joodse groep naar het koninkrijk sinds het begin van de jaren negentig.

De Conferentie van voorzitters zei dat het “zeer productieve” bezoek een “grote stap voorwaarts” was in termen van de betrekkingen tussen Jeruzalem en Riyad. Het weigerde te zeggen wie de delegatie heeft ontvangen.