Als de bevolking de orders opvolgt kan een lockdown in Israel worden voorkomen

Bijna lege straat in het centrum van Jeruzalem. Screenshot Youtube <br />

Hoewel Israël op weg lijkt naar een totale afsluiting (lockdown) van et land om verdere verspreiding van het dodelijke coronavirus te voorkomen, kan het nog steeds worden voorkomen als het publiek gehoor geeft aan de huidige orders om binnen te blijven, zei een topgezondheids-functionaris donderdag.

Nadat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag ingrijpende nieuwe beperkingen introduceerde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder de opdracht aan de Israelische bevolking om binnen te blijven, waren er toch nog veel mensen die daar geen gehoor aangaven.

Itamar Grotto, de adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, vertelde Army Radio dat ambtenaren liever de drastische maatregel zouden nemen om het virus uit te roeien.

‘We hadden graag een volledige lockdown gehad, maar als het publiek zich houdt aan de gegeven adviezen zal daar minder behoefte aan zijn’, zei Grotto.

Grotto merkte op dat er woensdag een duidelijk zichtbare verandering was in de publieke houding ten opzichte van door de overheid bevolen beperkingen, blijkbaar verwijzend naar een merkbare afname van het aantal mensen op straat na dagen waarin velen de orders om niet naar het werk te gaan aangrepen als een kans om de vrije tijd buitenshuis te besteden.

Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov zei dat een totale afsluiting nog steeds de mogelijkheid zou omvatten voor Israëli’s om hun huizen voor korte periodes te verlaten, om boodschappen te doen, maar alles wat leidt tot het bijeenkomen van mensen, of groeperen, is dan verboden”, zei hij tegen de publieke omroep KAN.

Al eerder had Bar Siman-Tov gewaarschuwd dat duizenden Israëli’s aan het virus zouden kunnen overlijden als de tot dusver toegepaste maatregelen ter bestrijding van besmetting niet werden nageleefd.

Advertentie (4)