Jeruzalem bereidt zich voor op een mogelijke lockdown

De anders zo drukke Machane Yehuda markt. Screenshot YouTube

De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, kondigde woensdag aan dat , voor het geval de komende dagen een lockdown wordt aankondigen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, dat zijn stad op een dergelijke ingrijpende gebeurtenis is voorbereid.

Leon zei dat het geen kwestie is van aanvullende richtlijnen, maar slechts een uitbreiding van de reeds bestaande richtlijnen die de bewoners vertelde dat ze binnen moesten blijven, en een verbod op het openen van bedrijven of bijeenkomsten.

Hij voegde eraan toe dat alle supermarkten en essentiële diensten van de hoofdstad open zullen blijven, en de gemeente het aantal bezoeken aan bejaardentehuizen zal verhogen.

Ook zal er in Jeruzalem een ‘drive-through’ testcentrum worden geopend, zoals ook het geval al is in Tel Aviv. Hij gaat ervan uit dat dat vandaag, donderdag, het geval zal zijn.

“Ik heb vanmorgen een ontmoeting gehad met het IDF Home Front Command en de gemeenschapsbestuurders om te weten wat de sluiting betekent. Als er een sluiting is, en ik denk dat die mogelijkheid nabij is, wordt de politie ingeschakeld om te controleren of inwoners zich aan de dan geldende richtlijnen zal houden. Ik vind het geen groot verschil met de bestaande richtlijnen. We moeten er alleen voor zorgen dat ze worden nageleefd,” aldus de burgemeester.

Inmiddels is er woensdag besloten dat alle religieuze instituten moeten worden gesloten. Hieronder vallen ultra orthodoxe kleuterscholen, scholen en yeshiva’s.