Overheid en banken schieten bedrijven in Israel te hulp

De anders zo drukke Carmel markt in Tel Aviv, 15 maart 2020. Screenshot YouTube

Met volgens de laatste berichten 250 besmette personen in Israel en ruim 40.000 mensen die thuis in quarantaine zitten, het openbare leven dat zo goed als tot stilstand is gekomen nu alle winkels, restaurants en coffeeshops gesloten, bedrijven die de last van het coronavirus beginnen te voelen, steken de overheid en banken in Israel de helpende hand toe.

Naar verluidt heeft het ministerie van financiën met werkgevers-en werknemers organisaties in Israel een akkoord bereikt over een eerste steunpakket van NIS 3 miljard (€ 732 miljoen).

Dit bedrag is bestemd als verlichting voor bedrijven die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen die door de Israelische zijn opgedragen, waarbij sprake is van sluiting van de meeste bedrijven en alleen supermarkten en apotheken open blijven.

Daarnaast mogen betalingen door bedrijven aan de overheid worden uitgesteld, inclusief btw, inkomsten- en onroerendgoedbelasting en elektriciteits- en waterrekeningen. Deze maatregel geldt voorlopig tot mogelijk half mei.

Zelfstandige werknemers ontvangen een vergoeding van tussen de NIS 4.000 en NIS 7.000 (€ 975 – € 1.700) elk, waarmee in totaal NIS 250 miljoen (€ 60 miljoen) is gemoeid.

Daarnaast hebben bedrijven beloofd voorlopig geen mensen te ontslaan, deze worden op onbetaald verlof gestuurd waarbij de overheid het salaris grotendeels doorbetaald.

De Bank van Israël en handelsbanken zeiden zondag dat ze een reeks beleidsmaatregelen nemen om de schade aan de economie te beperken, onder meer door staatsobligaties te kopen, repo-transacties aan te bieden, hypotheekbetalingen uit te stellen, leningen aan kleine en middelgrote bedrijven aan te bieden en uit te breiden digitale diensten voor transacties op afstand en koeriersdiensten aan klanten in quarantaine.

Volgens schattingen van het ministerie van financiën, is de schade de komende zes weken ongeveer NIS 11 miljard (€ 2,7 miljard).