Veel kritiek op maatregel demissionaire regering Netanyahu om mobiele telefoons te volgen

ter illustratie. Screenshot YouTube

In Israël is veel ophef en kritiek ontstaan na de aankondiging zondag dat de demissionaire regering van Netanyahu de binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Bet, toestemming heeft gegeven telefoons van Israëlische burgers te volgen als middel in de strijd tegen het coronavirus.

Deze maatregel roept met name zorgen op over privacy en schendingen van de burgerlijke vrijheden.

Voordat de maatregel kan worden toegepast moet deze eerst worden goedgekeurd door het subcomité van de Knesset voor clandestiene diensten

Het kabinet van de premier zei dat de Shin Bet beperkingen krijgt opgelegd in de gegevens die het kan verzamelen. Ook is toegang tot de informatie beperkt tot een aantal personen binnen de regering. Bovendien zal de Shin Bet de informatie alleen kunnen gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. De bevoegdheid om telefoons van Israëlische burgers te volgen is van tijdelijke aard.

Overheidsfunctionarissen benadrukken dat het gebruik van dit middel, meestal voorbehouden aan terrorismebestrijding, bedoeld is om levens te redden.

Maar de maatregel krijgt veel kritiek van mensenrechten- en privacydeskundigen. In feite betekent het dat iedereen in Israël onder toezicht kan komen te staan ​​van de Shin Bet. Ook gaat het voorstel veel verder dan de monitoringinspanningen van andere landen in hun strijd tegen het coronavirus.

Als de maatregel goedgekeurd wordt gaat de Shin Bet telefoongegevens gebruiken – met name op welke zendmasten de telefoon is verbonden- om met terugwerkende kracht de bewegingen te volgen van dragers van het coronavirus. Zo kan worden gezien met wie besmette personen allemaal in contact zijn geweest voordat ze werden getest en in huis quarantaine moesten gaan.

De Shin Bet zal de informatie doorspelen aan het Ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie kan vervolgens een bericht sturen naar iedereen die zich langer dan 10 minuten binnen twee meter van de geïnfecteerde persoon heeft bevonden. De ontvanger van het bericht zal vervolgens in quarantaine moeten gaan.

Volgens een ambtenaar van het Ministerie van Justitie zal de informatie alleen aan specifieke mensen met veiligheidsmachtigingen van het Ministerie van Volksgezondheid worden gegeven. Na gebruik wordt de informatie onmiddellijk gewist. Dit wordt gemeld door Channel 13.

Toch vinden vele Israëliërs dat deze maatregel te ver gaat en een inbreuk is op hun privacy. Zij hopen dat het Knesset subcomité de maatregel niet zal goedkeuren.