President Rivlin geeft Benny Gantz mandaat om regering te vormen

President Rivlin met Gantz en Netahyu. Foto Kobi Gideon / GPO

President Rivlin heeft zondag alle partijleiders ontvangen en aangehoord wie hun voorkeur is om een regering samen te stellen. Benny Gantz heeft de steun van 62 Knesset leden gekregen en Netanyahu 58.

Maandag krijgt Gantz van president Rivlin officieel het mandaat om een werkbare coalitie samen te stellen.

Netanyahu en Gantz kwamen zondagavond op verzoek van president Rivlin in zijn residentie bijeen om te spreken over de mogelijkheid van een tijdelijke regering van nationale eenheid. Dit in verband met de situatie in Israël veroorzaakt door het coronavirus.

Hierbij waren ook de leiders van de onderhandelingsteams van Likud en Blauw en Wit bij aanwezig.

Na de bijeenkomst verklaarden Netanyahu en Gantz dat ze allebei dankbaar waren voor de uitnodiging van president Rivlin en dat ze van plan waren over het voorstel te onderhandelen.

President Rivelin en premier Netanyahu begroeten elkaar voor de bijeenkomst. Foto Kobi Gideon / GPO

Eerder op zondag kwam Netanyahu met het voorstel van een eenheidsregering met Gantz. Hij drong er bij de oppositieleider op aan te kiezen om onder hem te dienen in een zes maanden durende noodregering. Alternatief stelde Netanyahu voor hem na twee jaar te vervangen als onderdeel van een rotatiecoalitie die vier zou regeren.

Dit voorstel werd door Blauw en Wit van de hand gewezen.

Later vandaag wordt de 23ste Knesset beëdigd. De ceremonie zal afwijken van de gebruikelijke feestelijke bijeenkomst.

Knessetleden zullen in groepjes van drie worden ingezworen zonder toeschouwers wegens het verbod op bijeenkomsten van meer dan tien personen.

Advertentie (4)