De IDF speelt steeds grotere rol in strijd tegen het coronavirus

Israëlische politieagent in beschermende kleding. Foto Israëlische politie

Israël staat op het punt om op slot te gaan. De burgerbevolking blijft opgesloten in hun huizen, zich verstoppend voor een dodelijke en onzichtbare vijand. De enige mensen op straat zullen politieagenten en de soldaten van het Israëlische leger zijn. Het is Wereldoorlog C: de mensheid tegen het coronavirus.

De coronavirus crisis is een wereldwijde pandemie op een schaal die sinds de Spaanse griep van 1918 niet meer is voorgekomen. De situatie doet ook veel denken aan de zombiefilm World War Z uit 2013. Veel Israëliërs denken aan de ‘Jeruzalem scene’ uit deze film, waarin gezonde Joden en Arabieren in quarantaine worden geplaatst in de Oude Stad. Tot ze samen vredesliederen gaan zingen en de zombies, aangetrokken tot het geluid, de muren doorbreken. Met andere woorden: doe geen domme dingen.

Het is alsof de film tot leven is gekomen. Maar in plaats van dat de vijand uit zombies bestaat, vreest Israël dat de onzichtbare coronavirus vijand zijn muren doorbreekt en de bevolking besmet, zoals overal in de wereld lijkt te gebeuren.

Minister van Defensie Naftali Bennett waarschuwde dat Israël de komende dagen met een groeiend aantal doden zal worden geconfronteerd. De groei van het aantal patiënten in kritieke toestand neemt volgens de minister van Defensie snel toe. Zo ook het aantal positieve testen. “Binnen 10 dagen zal er een aanzienlijk aantal patiënten in kritieke toestand verkeren, maar dit is geen kwestie van noodlot. We kunnen eraan werken om de situatie te veranderen.’

Israël heeft niet geaarzeld om een ​​beroep te doen op de veiligheidsdiensten om te helpen in de strijd tegen het SARS-CoV-2 coronavirus.

Stafchef van de IDF Lt.-Gen. Aviv Kohavi, beval het leger om naar een hogere staat van paraatheid te gaan, die normaal gesproken was gereserveerd voor de voorbereiding op een vijandelijke aanval.

De IDF noemt de operatie tegen het coronavirus “Ray of Light” (lichtstraal).

De Mossad heeft inmiddels in het buitenland honderdduizenden testkits gekocht en die naar Israël gebracht. De Shin Bet (Israël’s binnenlandse veiligheidsdienst) kreeg de opdracht om de bewegingen van besmette burgers te volgen. Bennett gaf toestemming voor de mobilisatie van bijna 5.000 reservisten van het Israëlische leger om de voortdurende verspreiding van het dodelijke virus te helpen bestrijden.

Hoewel de regering nog geen nationale noodtoestand heeft uitgeroepen, is het Home Front Command van het Israëlische leger volgens de wet bevoegd om samen met de burgerautoriteiten de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het beheer van de situatie.

Zo werd vorige week het bevel uitgegeven om in het hele land quarantainevoorzieningen in hotels te vestigen. Essentiële diensten zoals voedsel en medicijnen worden geboden aan de ouderen van Israël in een operatie genaamd “Operation Save Savta”‘ (operatie redt oma).

Op woensdag heeft IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman gezegd dat, hoewel er nog geen bevel is gegeven aan het leger om een ​​landelijke afsluiting af te dwingen, er acht bataljons klaar staan om de politie te helpen. Deze soldaten hebben in de afgelopen dagen een speciale training ondergaan.

Het leger is bereid om, indien nodig, het aantal troepen voor deze taak te verdubbelen naar 16 bataljons. De ongewapende troepen zullen de politie bijstaan om de volledige afsluiting af te dwingen.

Het beeld van soldaten op straat en politieblokkades om een ​​landelijke afsluiting af te dwingen is een beeld dat we al kennen van andere landen zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje.

Het Home Front Command heeft inmiddels een nationale alarmcentrale op gericht om het publiek bij te staan ​​vanwege de aanhoudende coronavirus pandemie. Het centrum helpt lokale autoriteiten en het grote publiek bij het coördineren van het verdelen van voedsel, medische hulp, het verkrijgen van mentale ondersteuning, vervoer en meer.

IDF Unit 81, een eenheid van de militaire inlichtingendienst, werkt samen met Magen David Adom, verschillende ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid om gezichtsmaskers voor zorgverleners te produceren. Daarnaast heeft de eenheid 50 bestelwagens zodanig aangepast dat de bestuurders beschermt zijn tegen geïnfecteerde patiënten en heeft het software ontwikkeld voor laboratoria die op coronavirus testen om de gegevens beter te beheren.

Volgens Zilberman streeft de eenheid ernaar om ongeveer 1.000 maskers per dag te produceren. Ongeveer 400 maskers zijn al geleverd aan medische professionals.