Israël sluit Bethlehem af. Abbas verklaart de noodtoestand

Israelis bij aankomst op Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Inmiddels zijn er 17 gevallen van het coronavirus en Israël vastgesteld en 10 in de Palestijnse gebieden. De Israëlische en Palestijnse autoriteiten halen alles uit de kast om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Palestijnse leiding heeft vrijdagochtend om 8 uur aangekondigd de noodtoestand uit te roepen. Deze geldt voor een periode van 30 dagen. Scholen zijn gesloten en verkeer tussen steden wordt beperkt. Alle toeristische plekken, voornamelijk in en rond Bethlehem zijn gesloten.

Israël heeft zich min of meer van de buitenwereld afgesloten. Israëliërs gaan niet meer naar het buitenland, toeristen uit een vijftal Europese landen komen Israël niet meer in. Israëliërs die uit het buitenland terugkomen moeten gedwongen thuis in quarantaine.

Uit bezorgdheid over de mogelijkheid van dodelijke slachtoffers door het coronavirus in Israël, heeft het ministerie van Volksgezondheid nieuwe richtlijnen uitgegeven aan bedrijven in een poging om de verspreiding van het virus te beteugelen. Dit meldt de publieke omroep KAN.

In een verklaring heeft het ministerie alle bedrijven en organisaties, en met name essentiële diensten, aangespoord om te overwegen hoe zij de komende weken op grote schaal met ziekteverzuim zullen omgaan. Steeds meer mensen worden in quarantaine geplaatst. Mogelijk binnenkort ook reizigers uit de Verenigde Staten.

Shoppingmall Ir Yamin

Ook bij de shoppingmall waar ik tegenover woon is te merken dat Israëliërs bang zijn besmet te raken. Waar op vrijdag, de drukste dag van de week, normaal geen parkeerplaats is te vinden waren er vandaag voldoende parkeerplaatsen vrij.

Veel sportwedstrijden worden zonder publiek gespeeld of worden afgelast. Evenementen en bijeenkomsten van meer dan 5.000 mensen zijn verboden. Veel concerten gaan niet door.

De Poerim festiviteiten komende maandag en dinsdag zullen kleinschalig zijn nu de meeste Poerim optochten en feesten zijn afgelast.

Israëlische hightech bedrijven merken al de gevolgen van de reisbeperkingen vanwege het virus. Werknemers gaan niet meer naar het buitenland, internationale hightech conferenties en tentoonstellingen overal ter wereld gaan niet door. Het krijgen van nieuwe opdrachten of het aanbieden van nieuwe producten wordt hierdoor bemoeilijkt.

Israëlische gezondheidsfunctionarissen spreken van een wereldwijde pandemie en zeggen dat de WHO nog niet over een pandemie durft te spreken om paniek tegen te gaan.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Katz, zei tijdens een persconferentie donderdag dat Israël mogelijk aan de vooravond van een uitbraak staat die niet beheerst kan worden. Dit zal het leven in Israël ingrijpend veranderen aldus de minister.

Katz zei dat functionarissen twee doelen hebben bij het toepassen van de beperkingen: levens redden en verspreiding van het virus voorkomen.

https://youtu.be/E7FJrdIEQiU

Directeur-generaal Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van volksgezondheid is van mening dat een grote uitbraak in de VS en Europa een kwestie van tijd is.

Siman-Tov Door zegt dat door de verspreiding van de ziekte te vertragen autoriteiten meer tijd hebben om over het virus te leren en mogelijk een vaccin te produceren.

Hij gaf als voorbeeld Zuid Korea en Italië waar autoriteiten niet alert genoeg reageerden op de uitbraak van het virus. Nu zijn ze gedwongen strengere maatregelen te nemen dan die in Israël van kracht zijn.

Het ministerie van volksgezondheid heeft al kritiek gekregen op de extreme maatregelen die zijn genomen. Het zou mensen onnodig in paniek brengen en brengt economische en diplomatieke schade aan het land toe.

Het ministerie zegt dat wanneer deze maatregelen niet worden genomen een plotselinge uitbraak van het virus het gezondheidssysteem kan verlammen. Dit zal catastrofale gevolgen hebben voor de Israëlische economie. Het ministerie van volksgezondheid wil dit voorkomen.

Advertentie (4)