Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Ter illustratie, Screenshot YouTube

We leven in quarantaine: welke verkiezingen? Israël is volledig teruggekeerd naar de angstmodus van het coronavirus en heeft een reeks maatregelen aangekondigd die luchtreizen naar een groot deel van Europa effectief hebben afgesloten, tienduizenden Israëli’s in quarantaine zijn geplaatst en het openbare leven, het religieuze leven en het echte normale leven voor een groot deel van het land tot stilstand is gekomen.

  • Israël heeft slechts een handjevol gevallen en geen doden door het coronavirus, maar het enorme aantal mensen dat zichzelf binnen moet sluiten, 50.000 tot 80.000 volgens schattingen, (sommigen spreken van 100.000) van het ministerie van Volksgezondheid, is genoeg om de nieuwsagenda op woensdag en donderdag te leiden, ter vervanging van verkiezingen als het top verhaal ondanks dat de laatste paar stemmen nog steeds worden opgeteld.
  • De nieuwe richtlijnen, het advies van premier Benjamin Netanyahu tegen handen schudden en duizenden in isolatie, leiden donderdagochtend alle drie de belangrijkste dagbladen.
  • Channel 13-nieuws meldt dat 40 gevangenbewaarders zich onder de mensen bevinden die thuis in quarantaine zitten, en de aankondiging van het leger dat de meeste vluchten naar het buitenland verbiedt voor soldaten is ook belangrijk nieuws.
  • Kanaal 12 noemt de aankondiging van woensdag dramatisch en Yedioth beschrijft het als “ongekend”.
  • Een gezondheidsambtenaar vertelt de krant dat Israël binnen een paar weken een grote uitbraak zou kunnen meemaken.
  • “We nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te volgen en te minimaliseren, maar we verwachten dat het zich binnen twee tot drie weken zal verspreiden. We hebben het dan over duizenden zieken en een sterftecijfer van drie procent ”, zegt de functionaris.

We willen meer beperkingen: Zelfs als Israël meer ingrijpende stappen neemt dan bijna alle andere landen, roepen sommigen op tot meer.

  • “Met alle respect voor studies, is de gezondheid van kinderen en personeel belangrijker”, vertelt het hoofd van de vakbond van de middelbare scholen aan Army Radio.
  • Maar Ynet meldt dat sommige ouders moeite hebben met het navigeren “op de dunne grens tussen voorzichtigheid en paniek.”
  • “WhatsApp-groepen van ouders vullen zich met geruchten en nep nieuws waarin kinderen worden beschreven die ziek uit het buitenland terugkwamen,” meldt de nieuwssite, waaronder een geval waarin een ouder in wezen een 6-jarig meisje pestte wiens moeder in Italië was geweest, ze noemde haar ‘de Corona Kid’.
  • Maar Arad Nir van Channel 12 vindt dat iedereen gewoon een chill-pil moet nemen.
  • “Het ministerie van volksgezondheid geeft er de voorkeur aan om mensen bang te maken en beperkingen op te leggen, die een teveel aan angst veroorzaken, waardoor het ministerie dan nog zwaardere maatregelen kan nemen,” klaagt hij.

Mr. Virus is in Jeruzalem: De ochtend brengt nieuws over de verspreiding van het virus naar Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, grotendeels gespaard tot nu toe, hoewel veel nieuwsberichten slechts kopieën zijn van persberichten van het ministerie van Volksgezondheid.

  • Walla meldt dat Palestijnen vermoeden dat vier werknemers in een hotel in Beit Jala de ziekte hebben en hebben gereageerd door een groot deel van het naburige Bethlehem af te sluiten.
  • Volgens Channel 12-nieuws hebben de werknemers waarschijnlijk het virus gekregen van Griekse toeristen, die ook Israël hebben bezocht, hoewel er nog geen informatie beschikbaar is over waar de Grieken-toeristen naartoe gingen.
  • In Jeruzalem krijgt het nieuws dat een Amerikaanse toerist die positief testte voor het virus, de afgelopen week in februari ronddobberen in Jeruzalem, in bussen en restaurants, ook veel aandacht.
  • De zaak zal waarschijnlijk bijdragen aan vragen rond de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, die zich op Azië en Europa hebben gericht, maar de VS hebben genegeerd, waar een cluster is geïdentificeerd in een Joodse gemeenschap ten noorden van New York City, en waar ongebreidelde vragen zijn over Washington’s antwoord.
  • JTA meldt dat AIPAC ook een broeinest van conservatieve coronavirus-dragers kan zijn geweest, waarbij de groep aanwezigen vertelde dat “een aanwezige New Yorkse groep in contact was geweest met iemand die het virus heeft.” Het zegt dat lokale autoriteiten de blootstelling als “laag risico” beschouwen.Ga

Ga chillen en Netflixen: niemand weet precies hoeveel er al in quarantaine zijn. Yedioth Ahronoth rapporteert meer dan 50.000, terwijl Haaretz het cijfer op 60.000 tot 70.000 schat. Kanaal 12 nieuws meldt dat het aantal meer dan 77.000 is.

  • Onder degenen in quarantaine bevindt zich Israël Hayom-redacteur Boaz Bismuth, hoewel dit hem er niet van weerhoudt zijn gezicht op de voorpagina van het papier te laten zien.
  • Bismuth, die dinsdagavond de veronderstelde overwinning van Likud als een panellid voor Channel 12-nieuws vierde, vertelt zijn personeel en het kanaal dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat hij ze ziektekiemen geeft: “Ik voel me geweldig en toon geen symptomen. Gewoon een beetje verantwoordelijkheid nemen en een paar dagen thuis blijven. Een kans om mijn te kledingkast organiseren. ‘
  • In Yedioth ziet columnist Chen Arzi-Srour de bereidheid van Israëliërs om in quarantaine te gaan als een les in hoeverre normaal rondreizende Israëli’s bereid zijn om persoonlijke vrijheden op te geven voor het grotere goed van hun gemeenschap.
  • “Mensen houden zichzelf gevangen in een kleine kamer met Netflix en een enkel venster, alleen maar omdat het ministerie van volksgezondheid hen dat heeft verteld. Ze zijn bereid afstand te doen van hun vrijheid voor anonieme mensen, alleen omdat het hun verantwoordelijkheid is om te doen, ”schrijft ze. “Als we hier iets aan hebben gewonnen, gaat het om ons vermogen om buiten onszelf te gaan. Om gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en solidariteit te creëren en ons vertrouwen in het systeem te hernieuwen. Dit zijn dingen die we elke dag kunnen versterken, niet alleen wanneer een dodelijk virus de wereld treft. ”

Flagrante fout: niet iedereen is aan boord met de richtlijnen. Ondanks de duidelijke richtlijn dat degenen die in Spanje waren in quarantaine moesten, ging Israëls Maccabi Tel Aviv door met zijn basketbalwedstrijd tegen het Turkse Anadolu Efes SK-team voor duizenden fans.

  • Het team beweert dat het niet dacht dat het de wedstrijd moest afblazen en dat de autoriteiten dat nooit hebben gezegd, hoewel het ministerie dat betwist.
  • In de aanloop naar de wedstrijd stond een Channel 12-verslaggever buiten de arena met de melding dat hij geen duidelijk antwoord kon krijgen of de wedstrijd zou worden gespeeld en of fans zouden worden toegelaten.
  • Slechts enkele duizenden fans waren aanwezig, de meesten bleven thuis omdat ze wisten dat grote evenementen werden verboden.
  • “Waarom zou ik mezelf op dezelfde plek plaatsen met mensen die misschien ziek blijken te zijn? Ik denk dat er hier sprake was van een serieuze onverantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, ”vertelt een fan op de News 5-website.
  • Minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman heeft vervolgens gedreigd met juridische stappen tegen het team.
  • Desalniettemin meldt Army Radio dat het team een mogelijk verbod op hen om het land te verlaten, negeert, en zich klaarmaakt om naar Belgrado te vliegen voor een wedstrijd.
  • Zij zijn niet de enigen in moeilijkheden. Channel 13-nieuws meldt dat het ministerie ook actie zoekt tegen de manager van een Red Pirate-speelgoedwinkel buiten Tel Aviv, waar verschillende mensen ziek zijn geworden en beweren dat hij loog over het feit dat hij slechts een kort tijdje in de winkel was, terwijl hij er eigenlijk veel langer was.

62 versus 1: Er is ook wat verkiezingsnieuws, het meeste rond de potentiële Blauw en Wit die met een wet wil komen die een premier die aanklachten aan zijn broek heeft waar mogelijk een gevangenisstraf opvolgt verbied een regering in elkaaqr te zetten en de steun van Avigdor Liberman voor zo’n wetsvoorstel, dat daardoor een meerderheid van 62 heeft in De Knesset.

  • “Niet zo snel”, leest een kop in Yedioth Ahronoth, hilarisch omdat de krant het snelst was om Netanyahu tot winnaar te verklaren.
  • In Haaretz beschrijft Barak Ravid de technocratische regering die moet worden gevormd om de wet door te drukken.
  • “Zo’n regering zou niet worden gevormd om te regeren, maar om de heerschappij van Netanyahu te beëindigen, de politieke knoop te verbreken en de wensen van een meerderheid van de Israëli’s te volgen. Het zou een regering zijn die voor een beperkte periode van 100 dagen word gevormd en zou werken volgens een kaal coalitieakkoord dat snel en gemakkelijk kan worden geïmplementeerd: Benny Gantz wordt premier. De regering zal een ‘regering van experts’ zijn die geen politici zijn en zich alleen bezighouden met het beheren van de dagelijkse staatszaken ‘, schrijft hij.
  • Maar Lieberman kan de Gemeenschappelijke Arabische lijst er buiten houden. Gezamenlijke Arabische lijst leider MK Ahmad Tibi vertelt Army Radio dat hij niets coördineert over het wetsvoorstel met Gantz: “We kunnen geen regering steunen met Lieberman.
  • Chaim Levinson van Haaretz grapt op Twitter dat “Als Netanyahu erin slaagt Avigdor Liberman en Ayman Odeh samen te brengen, hij echt de Nobelprijs voor de vrede moet krijgen.”
  • In Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, bespot columnist Eithan Orkibi het idee dat zo’n regering mogelijk is: “De reden dat je geen blok bent en dat je kunt komen op de 62 zetels die je hebt, heeft er niets met Netanyahu’s aanklachten te maken of de ‘giftige atmosfeer’ die is ontstaan ​​vanwege de verkiezingen. De reden dat je niet in harmonie kunt werken en Netanyahu natuurlijk kunt vervangen door een alternatief meerderheidsbestuur, is dat je project is gebaseerd op massale defecten en ernstige ideologische polarisatie, en op het moment van de waarheid uiteenvalt als een goedkope jurk. ”

Advertentie (4)