‘Israel in staat van oorlog tegen het coronavirus’

MDA test op het coronavirus. Foto MDA

Israël verkeert in staat van oorlog tegen het coronavirus. Door de sluiting van alles wat met het openbare leven te maken heeft, met uitzondering van supermarkten, benzinestations, apotheken en medische centra, komt het openbare leven in Israël volledig stil te liggen.

Oorlog is de beste manier om de situatie in het land omschrijven. De maatregelen zullen Israël de komende 5 weken ingrijpend veranderen.

Vooral het sluiten van shoppingmalls, coffeeshops en restaurants, hakt er stevig in. Het openbare leven in Israël vindt voor een belangrijk deel plaats in de overdekte winkelcentra en op de vele terrassen van de restaurants en cafés in het land.

Bijeenkomsten tot 10 personen zijn nog wel toegestaan. Dat is niet toevallig zo gekozen omdat met 10 volwassen mannen een Minjan gevormd word. Het vereiste quotum voor een volledige joodse gebedsdienst.

Hieronder de lijst van wat er allemaal gesloten is in Israël.

Gesloten

Shoppingmalls, restaurants, coffeeshops, terrassen, evenementenhallen, bioscopen, recreatieparken, sportscholen, zwembaden, scholen, universiteiten, crèches, kleuterscholen, alle niet essentiële winkels. Ook zijn zo goed als alle hotels in het land gesloten.

Alle sportevenementen, hoe klein of groot dan ook, zijn verboden. Als voorbeeld is ook een tennistoernooi van de buurtclub niet toegestaan.

Alle theaters en musea zijn gesloten.

Ook rechtbanken zijn gesloten. Besluiten over het vasthouden van verdachten worden nog wel genomen.

Consequentie is dat de op 17 maart geplande start van de rechtszaak tegen premier Netanyahu voorlopig met twee maanden is uitgesteld.

Open

Supermarkten, bankdiensten, benzinestations, medische centra en apotheken blijven wel open.

Het openbaar vervoer blijft (voorlopig) doorgaan, hoewel in een mindere frequentie. Ook zijn er minder passagiers in bus of trein toegestaan om zo afstand te creëren tussen de passagiers.

Wat mag niet meer en wat zijn de adviezen

  • groepen van meer dan 10 personen zijn niet toegestaan
  • 2 meter afstand houden van elkaar, zowel op straat als op het werk (advies)
  • geen lichamelijk contact tijdens een ontmoeting (advies)
  • bedrijven is geadviseerd niet essentieel personeel thuis te laten werken
  • niet meer dan 2 personen in een auto (advies)
  • vermijd niet essentiële reizen
  • blijf zoveel mogelijk thuis

Het komt erop neer dat het openbare leven in Israël de komende 5 weken tot stilstand komt.

Wat de gevolgen zullen zijn voor Pesach is nog niet geheel duidelijk. Normaal gesproken komen families tijdens de seider viering bij elkaar en zouden conform de nieuwe richtlijnen daarmee nu de norm van 10 personen overschrijden. Wat wel duidelijk is, is dat er geen seider vieringen in hotels zullen plaatsvinden.

Op de snelwegen in Israël was het effect vanmorgen al duidelijk te merken. De reistijd per auto vanuit Netanya naar het centrum van Tel Aviv is gewoonlijk tijdens de spits niet minder dan. 70 minuten. Zondagochtend gaf Waze aan dat je dat doet in 35 minuten, eigenlijk de normale reistijd.

Iedere dag wordt de situatie opnieuw bekeken en waar nodig zullen maatregelen worden verscherpt of aangepast.

Mensen die met het virus zijn besmet zullen vanaf heden digitaal worden gevolgd doordat de overheid toestemming heeft gekregen deze mensen via hun smartphone te volgen.

De afgelopen dagen bleek dat mensen die in thuis in quarantaine moesten zitten toch de straat op gingen.

Advertentie (4)