Israël sluit alle winkels, cafés en restaurants – supermarkten blijven open

Premier Benjamin Netanyahu Foto Kobi Gideon / GPO

In een poging de verspreiding van het coronavirus in Israël een halt toe te roepen heeft premier Netanyahu zaterdagavond aangekondigd dat alle winkels, overdekte winkelcentra, restaurants en cafés vanaf maandag vijf weken lang gesloten blijven.

Supermarkten, apotheken en tankstations blijven wel open. Ook zijn er geen restricties gesteld aan de bewegingsvrijheid. Maar bijeenkomsten van meer dan 10 mensen zijn verboden.

De culturele- en entertainment industrie in Israël is volledig tot stilstand gekomen. Israëliërs zullen hun vertier thuis moeten zoeken.

Vanaf morgen worden ook alle vrijetijdsactiviteiten in Israël stil gelegd en zijn alle recreatieparken en sportscholen gesloten.

Er zijn in Israël op dit moment 193 mensen besmet met het coronavirus. Rond de 38.000 mensen zitten thuis in quarantaine. Israël zet met deze ingrijpende maatregelen nog steeds in om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De maatregelen zijn voor een land waar naar “naar de shoppingmall” gaan tot een van de eerste levensbehoeften behoort nagenoeg ondenkbaar.

Het betekend ook dat er geen kleding, serviezen en andere benodigdheden voor Pesach kunnen worden gekocht.

In zijn toespraak drong Netanyahu er op aan dat iedereen in het openbaar minstens op 2 meter afstand van elkaar moet houden. “We moeten er alles aan doen, als regering en als burgers, om niet besmet te raken en elkaar niet te besmetten”, zei hij.

In zijn toespraak riep Netanyahu de Israëlische bevolking op een nieuwe dagelijkse routine aan te nemen zodat het het coronavirus bedwongen kan worden.

“Het doel hier is het redden van levens”, zei hij. ‘We zijn in oorlog. Onze vijand is het virus.”

Personen die besmet zijn en in huis quarantaine zitten zullen digitaal via hun smartphone worden gevolgd. Het Israëlische Ministerie van Justitie heeft hier toestemming voor gegeven. De laatste weken kwam het regelmatig voor dat besmette mensen zich niet aan de quarantaine regels hielden.

Verder drong Netanyahu er op aan dat alle bedrijven hun niet essentiële werknemers thuis laten werken. Voor bedrijven onder de 10 werknemers geldt dit vooralsnog niet

Bedrijven moeten er ook voor zorgen dat werknemers op een afstand van 2 meter van elkaar kunnen blijven.

Ook worden alle crèches, kleuterscholen en kostscholen gesloten. De gewone scholen en universiteiten zijn na de twee weken durende Poerim vakantie niet meer opengegaan. Scholen blijven in ieder geval dicht tot 16 april, na Pesach.

Er zal minder openbaar vervoer zijn en bussen en treinen zullen minder passagiers meenemen om op die manier te voorkomen dat passagiers dicht naast elkaar moeten staan.

Nadat premier Netanyahu er al eerder op had aangedrongen, drong nu ook de minister van Economische zaken Eli Cohen, er op aan om niet te gaan hamsteren. “Er is voedsel in overvloed, de supermarkten gaan niet dicht en productie van voedsel blijft gewoon doorgaan”, zei hij.

Avshalom Vilan, secretaris-generaal van de Israel Farmers Union, drong ook aan op kalmte.

“De Israëlische landbouwsector kan alle verse producten leveren die nodig zijn: groenten, fruit, vlees, eieren en zuivelproducten”, twitterde hij. “Er is geen gebrek aan de invoer van rijst, suiker en vlees. Zelfs als mensen de komende dagen wordt gevraagd om thuis te blijven, blijven alle supermarkten open en blijven voedsel producenten gewoon aan het werk.