Israël op weg naar vierde verkiezingsronde

Orly Levy. Screenshot YouTube

De kans dat Israël een vierde verkiezingsronde tegemoet gaat is aanzienlijk toegenomen. Orly Levy, fractievoorzitter van de kleine linkse Gesher partij en deel van de linkse alliantie, kondigde dinsdag aan dat zij weigert deel te nemen aan een centrum-linkse minderheidsregering met steun van de Verenigde Arabische lijst.

Levy zei in een Facebook-bericht dat een door de Verenigde Arabische lijst gesteunde minderheidsregering ‘basisnormen en -waarden schendt’. Haar partij maakt niet langer deel uit van het partnerschap met Meretz en de Arbeidspartij.

Tijdens de verkiezingscampagne zei ze geen problemen te hebben om een minderheidsregering te steunen met de Verenigde Arabische Lijst. Nu zegt ze dat het partnerschap met de extreem linkse Meretz en de Arbeidspartij haar was opgedrongen door Blauw en Wit.

Collega centrum-links blok wetgever, Meretz MK Tamar Zandberg was woest en noemde haar verklaring ‘beschamend’. “De relatie van Orly Levy met de gekozen vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap is schandelijk en racistisch,” zei Zandberg.

Door deze zet van Orly Levy is er geen kans op een minderheidsregering.

Yair Lapid , de nummer 2 van Blauw en Wit, heeft in een reactie gezegd dat de enige oplossing om een vierde verkiezingsronde in Israël te voorkomen een eenheidsregering met Likud is, met een roterend premierschap.

Premier Netanyahu heeft laten weten hier niets voor te voelen en van plan te zijn minstens één, of mogelijk twee jaar aan de macht te willen blijven.

Het is nu de taak aan president Rivlin om een creatieve oplossing te verzinnen voor de gesprekken met alle partijleiders die komende zondag zullen worden gehouden zodat een vierde verkiezingsronde kan worden voorkomen.

Advertentie (4)