President Rivlin versnelt het proces om een regering in Israël te vormen

Blauw en Wit leider Benny Gantz (L), president Reuven Rivlin (C) en premier Benjamin Netanyahu (R) ontmoeten elkaar op 25 september 2019 in de President’s Residence in Jeruzalem. Foto Amos Ben Gershom / GPO

President Rivlin heeft besloten dat er haast gemaakt moet worden met de gesprekken om een regering in Israël te vormen.

In tegenstelling tot eerdere gespreksrondes zal het overleg niet twee dagen duren zoals in normale situaties. De gesprekken worden kort gehouden en blijven tot één dag beperkt.

Harel Tubi, de stafchef van de president, zegt dat de versnelde gesprekken nodig zijn vanwege het falen om na de twee vorige verkiezingen een regering te vormen. Maar ook als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het dodelijke coronavirus.

Hij wijst erop dat het land wordt geconfronteerd met twee noodsituaties, politieke- en een gezondheidscrisis. Deze omstandigheden vereisen dat het overleg snel en met beperkt aantal deelnemers wordt gevoerd.

Tubi heeft inmiddels alle partijen die tijdens de verkiezingen van vorige week Knesset-zetels hebben gewonnen, geïnformeerd dat het overleg op zondag 15 maart zal plaats vinden. Dit is nog voordat de leden van Knesset worden ingehuldigd.

Elke partij zal een kortere tijd dan normaal hebben voor hun gesprek met de president. Bovendien mag de positie van de betreffende partij maar door één vertegenwoordiger worden gepresenteerd. Bij normale gesprekken zijn altijd meerdere vertegenwoordigers van de partij aanwezig.

Er zal geen pers aanwezig zijn. Dit in overeenstemming van de aanbevelingen van het Ministerie van Volksgezondheid om geen grote bijeenkomsten te houden. De verklaringen van de partijvertegenwoordigers worden live op televisie uitgezonden.

Dit om het vertrouwen van het Israëlische publiek te winnen zegt Tubi.