Nieuwe maatregelen tegen het coronavirus in Israël

Israelis komen aan op vliegveld Ben Gurion. Screenshot YouTube

Met officieel 70 door het coronavirus besmette personen in Israël en de verwachting dat dit tegen het weekend kan zijn opgelopen tot 100, heeft het ministerie van Volksgezondheid nieuwe maatregelen afgekondigd.

Bijeenkomsten van meer dan 2.000 personen zijn verboden. Verwacht wordt dat dit aantal binnenkort opnieuw zal worden verlaagd.

Familiebezoeken aan verpleeghuizen zijn niet toegestaan. Alleen buiten het verpleeghuis mag familie worden bezocht.

Ook word geadviseerd zo min mogelijk ziekenhuizen te bezoeken. Dit om het risico van verspreiding van het virus binnen een medische faciliteit te voorkomen.

Ouderen en anderen met een verzwakt immuunsysteem wordt geadviseerd hun sociale contacten met anderen zo veel mogelijk te beperken.

“Je wilt opa of oma gaan bezoeken en je voelt je niet goed of je bent net terug uit het buitenland? Ga niet. Je brengt ze in gevaar ‘, zei directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman Tov in een interview met Channel 12.

Passagiers die uit het buitenland arriveren mogen vanaf woensdag niet meer gebruikmaken van het treinstation bij Ben Gurion Airport. Dit werd dinsdag gemeld door Israel Railways. Het treinstation zal slechts beschikbaar zijn voor luchthavenmedewerkers en Israëliërs die door het land reizen. Er wordt hierop streng gecontroleerd.

Sportwedstrijden dienen bij voorkeur zonder publiek te worden gespeeld of, wat volgens het ministerie van Volksgezondheid nog beter is, niet door te gaan.

Er is een speciale taskforce samengesteld van de politie en medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid. Deze eenheid heeft de beschikking over alle gegevens van de immigratiedienst en kan zien wie er de afgelopen weken vanuit het buitenland naar Israël is gekomen.

Deze mensen zullen worden bezocht om te controleren of ze niet besmet zijn met het coronavirus. Het is namelijk gebleken dat een aantal mensen niet is getest op het virus bij aankomst in Israël.

Zoals gebruikelijk in Israël zijn van alle nieuwe besmettingsgevallen zo veel mogelijk details naar buiten gebracht. De vluchtnummers zijn bekend gemaakt, zo ook de bezochte winkels, restaurants en andere plaatsen waar ze zijn geweest.

Inmiddels is het in Israël te merken dat inwoners minder naar winkelcentra en andere druk bezochte plaatsen gaan. Parkeerterreinen bij overdekte winkelcentra die anders vol staan hebben nu veel vrij plekken.

Ben Gurion Airport heeft 70% van het personeel naar huis gestuurd nu er bijna niet meer wordt gevlogen. Er wordt gesproken over het Jom Kippoer effect, de heiligste dag op de joodse kalender waarop het vliegveld 25 uur is gesloten. Alleen dit keer duurt het langer en is het geen feestdag.

Hotels in Israël staan zo goed als leeg en hebben een bezettingsgraad van 20% tot 30%. Israëliërs die normaal gesproken naar het buitenland gaan, blijven nu in eigen land.

Jordanië heeft de Allenby brug, de grensdoorgang tussen Israël en Jordanië, gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook heeft het land de grensovergangen met Irak en Syrië gesloten.

Advertentie (4)