COVID-19-virus heeft de mensheid overrompeld

Het coronavirus is iets heel anders dan de griep waarschuwen Israëlische experts. Zij voorspellen dat quarantaineregels nog lange tijd van kracht zullen blijven. Ook wordt niet verwacht dat de zomer verlichting zal brengen.

Israëlische experts in hazmat pakken, ter illustratie.

Israëls algemene 14-daagse zelf-quarantaine regels voor iedereen die uit het buitenland aankomt zullen langer van kracht blijven dan de geplande twee weken, voorspelt Prof. Allon Moses. Hij is de directeur van de Afdeling Klinische Microbiologie en Infectieziekten van het Hadassah Medical Center. Hij voegt er aan toe dat het virus waarschijnlijk niet zal afnemen in de zomerhitte, zoals sommigen hebben gesuggereerd.

De meeste maatregelen tegen het coronavirus in Israël zijn ingevoerd voor onbepaalde tijd. De quarantaineregels zijn voorlopig 14 dagen van kracht. Professor Allon Moses zei in een gesprek met de The Times of Israel dat er een grote kans bestaat dat de quarantaineregels voor langer dan 14 dagen gehandhaafd zullen worden.

Netanyahu handelt vaak in overeenstemming met Trump, maar ten opzichte van het coronavirus neemt hij een totaal andere houding aan. Trump probeert vooral de gemoederen te sussen. In een tweet op maandag vergeleek de Amerikaanse president het aantal doden van het griepvirus, tussen 27.000 en 70.000 per jaar, met het aantal slachtoffers van het coronavirus, slechts 22 doden tot nu toe. “Denk daar maar eens over na!” schreef Trump in zijn tweet.

In tegenstelling tot de geruststellende woorden van Trump benadrukte Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering van zondag dat het om een wereldwijde pandemie gaat, ook al wordt deze niet als zodanig erkent. Binnen de gehele Israëlische regering bestaat de overtuiging dat het coronavirus zich in een andere klasse bevindt dan de griep.

Prof. Allon Moses zegt dat COVID-19 de mensheid heeft overrompeld en dat dit de reden is waarom Israël maatregelen inzet die het nooit eerder heeft gebruikt. Zelfs niet tegen de meest schadelijke griep vormen zoals varkensgriep tijdens de pandemie van 2009.

Mensen hebben over het algemeen wel iets van immuniteit tegen griep, zelfs als ze niet zijn gevaccineerd. Maar volgens de professor hebben mensen totaal geen verdediging tegen het nieuwe virus. “Als we de aantallen klein willen houden, moeten we extreem zijn in onze maatregelen,” aldus de professor.

Moses kan niet voorspellen hoe lang de quarantaine maatregelen van kracht zullen blijven. Maar hij zegt dat het tijd zal kosten om het virus onder controle te krijgen. Ook twijfelt hij aan de theorie dat de zomerhitte de verspreiding van het virus een halt toe zal roepen.

“Een mogelijkheid is dat de ziekte vanzelf afneemt als de zomer komt en de seizoenen veranderen. Dit gebeurde met SARS in 2003, maar deze optie is nu onwaarschijnlijk omdat er zoveel zieke mensen zijn [over de hele wereld]. ”

Moses gelooft dat het realistischer is dat Israël de strikte isolatieregels zal handhaven zolang de crisis aanhoudt. Uiteindelijk zal dan het aantal zieken afnemen en de crisis worden bezworen. Een derde mogelijkheid is dat het virus rond zal blijven waren tot er een vaccin beschikbaar is.

“Dit is niet de griep,” benadrukt de professor. “De griep is een andere ziekte. Een groot deel van de bevolking heeft eerdere antilichamen en is immuun. We hebben al 100 jaar te maken met griep. De wereldbevolking heeft immuniteit voor griep, zelfs als het een andere soort is. Maar het coronavirus is anders en daarom moeten de maatregelen extremer zijn. “

Immuunsysteemonderzoeker Tomer Hertz denkt dat het hoge sterftecijfer van coronavirus de belangrijkste factor is die het onderscheidt van Mexicaanse griep. “Het sterftecijfer wordt berekend aan de hand van het aantal sterfgevallen in vergelijking met het aantal infecties,” zegt hij.

Volgens zijn berekeningen sterven ongeveer 0,1% van de mensen aan de griep, inclusief de Mexicaanse griep. Maar aan het coronavirus sterft volgens zijn schattingen meer dan 0,6%. Hij vermoedt dat het cijfer uiteindelijk hoger zal zijn, rond de 1%. Ongeveer 10% van de mensen die aan COVID-19 lijden, die ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, moet in het het ziekenhuis worden opgenomen. Dit is een zeer hoog percentage voor een infectieziekte volgens Hertz.

Midden-Oosten ademhalingssyndroom, ook bekend als kamelengriep of MERS, en ernstig acuut ademhalingssyndroom (SARS) zijn “dodelijker maar niet zo besmettelijk.”

Vergelijking van coronavirus met griep en de andere ademhalingssyndromen verklaart de huidige harde lijn van de overheid, zei Dr. Hertz, die hoofd is van microbiologie, immunologie en genetica aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev. Als het niet onder controle is, kan het coronavirus het gezondheidssysteem van Israël verlammen op een manier die niet is gebeurd als gevolg van Mexicaanse griep of een andere gezondheidscrisis, waarschuwt hij.

“Zelfs als maar 10% van de mensen die het coronavirus oplopen medische behandeling nodig hebben, zijn er misschien niet genoeg bedden,” volgens Hertz. “De ziekenhuisafdelingen in Israël hebben momenteel een capaciteit van ongeveer 80% en er zijn niet veel gratis bedden.”

Hij waarschuwt dat de strijd tegen het coronavirus aanzienlijk moeilijker is geworden omdat het virus is gevonden bij een man die niet in het buitenland is geweest of contact heeft gehad met andere besmette personen. Dit is het eerste geval van besmetting met onbekende oorsprong in Israël sinds de uitbraak.

“Als je eenmaal de verspreiding van de gemeenschap hebt, is het erg moeilijk om te weten waar het virus is”, zegt Hertz.