Israël 7 dagen in lockdown

Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Vanaf vrijdagmorgen is er in Israël sprake van een lockdown. Het is alleen toegestaan om op straat te komen voor essentiële zaken zoals boodschappen of een bezoek aan de dokter.

Deze beslissing werd donderdagavond tijdens een live persconferentie op televisie door de demissionaire premier Netanyahu aangekondigd.

In Israël zijn op vrijdagochtend 677 besmettingen geteld. Ruim 96% heeft lichte klachten. Zes personen zijn ernstig ziek, een vrouw van 89 jaar verkeert in kritieke toestand.

De pandemie blijft zich verspreiden en eist duizenden slachtoffers over de hele wereld”, zei Netanyahu. “In Israël stijgt het aantal patiënten. Gelukkig is er nog niemand overleden, maar een verdubbeling van het aantal patiënten kan leiden tot slachtoffers. In moeilijke tijden zijn moeilijke beslissingen nodig.

Vanavond keurt de (demissionaire) regering nieuwe noodregels goed die de bewegingsvrijheid beperken. U moet thuis blijven. Dit is nu geen aanbeveling of verzoek meer, maar een verplichting die door de instanties zal worden gehandhaafd. Ik weet dat het niet gemakkelijk is en ik vraag om medewerking.”

De gepubliceerde regels stellen mensen in staat het huis te verlaten voor de volgende doeleinden: om van en naar werk te gaan; levensmiddelen en medicijnen te kopen; medische zorg te ontvangen; bloed te doneren; deel te nemen aan demonstraties; voor juridische procedures; niet-georganiseerde sport met maximaal vijf personen. Individuen kunnen samen met hun gezinsleden hun huis voor korte periodes verlaten maar moeten in de buurt van hun huis blijven.

De regelgeving stelt werkplekken vrij die essentiële goederen en diensten leveren. Het is toegestaan ​​om het huis te verlaten voor religieuze ceremonies: bruiloften (beperkt tot 10 mensen), begrafenissen en gebed. Het is ook toegestaan ​​om naar buiten te komen om ouderen bij te staan.

Mensen krijgen de opdracht om een ​​afstand van minimaal twee meter tussen elkaar te handhaven. Er is een maximum van twee personen per voertuig die bovendien uit hetzelfde huishouden moeten komen. Voedselleveringen zijn vrijgesteld van de regels, maar leveringen moeten voor de deur worden achtergelaten.

De verordeningen specificeren op dit moment nog geen sancties voor als ze worden overtreden.

Volgens Netanyahu is het plan om zondag 3.000 mensen per dag in Israël te testen op het coronavirus. Gedurende de volgende week zal dit aantal toenemen naar 5.000 per dag.

De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov zegt dat het doel van de maatregelen drieledig is. Het is de bedoeling een massale uitbraak zoveel mogelijk uit te stellen, het aantal patiënten te verminderen en de curve af te vlakken. “Elke dag dat we een grote uitbraak afwenden, winnen we tijd, rusten we uit, kopen we medicijnen en ventilatoren en nemen we meer ziekenhuispersoneel aan. We nemen meer verpleegsters en artsen in dienst. We leren iedere dag meer over de ziekte. Succes in deze strijd hangt van ons allemaal af. Er is geen slagveld en thuisfront.”

“We zeggen eerlijk dat dit nog maar het begin is en dat de weg lang zal zijn. Ik wil jullie beloven dat maar één ding ons leidt en dat is het welzijn van de bevolking. Dit zijn moeilijke beslissingen, we raadplegen de beste geleerden specialisten in het land en in de wereld. Mensen bieden zich vrijwillig aan om ons te helpen. Ze hebben ons geadviseerd om door te gaan en meer tijd te winnen. “

Advertentie (4)