Israëliërs moeten er rekening mee houden dat ze hun huis niet meer uit mogen

Waarschuwingstekst op een zorgcentrum in Lod. Foto YoiuTube

De Israëlische regering overweegt alle leeftijdsgroepen te vragen om tot nader order thuis te blijven.

Dit werd maandag bekend gemaakt door de adjunct-directeur-generaal van het ministerie, Itamar Grotto. Mensen zouden nog wel naar buiten mogen voor de noodzakelijke boodschappen.

Grotto zei ook dat het ministerie van plan is meer toezicht te houden ouderen boven de 70 jaar die gevaar lopen. Men bereid zich er op voor om in ziekenhuizen de coronapatiënten te behandelen die behandeling nodig hebben en de minder urgente patiënten thuis te laten uitzieken. Tenzij ze om sociaal-economische of familiale redenen niet thuis kunnen worden opgenomen.

De opmerkingen werden gemaakt tijdens een nieuwe consultatieronde door hoge ambtenaren over de steeds ingrijpender maatregelen om verspreiding van het virus te vertragen.

“Voorlopig is een algemene sluiting van de economie niet gepland, maar dat kan snel veranderen”, vertelde een niet nader genoemde hoge functionaris maandag aan verslaggevers. Maar, voegde hij eraan toe, ‘de regering bereidt zich wel voor op beperkingen van op het openbaar vervoer, met andere woorden aanzienlijk minder treinen en bussen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft maandagmiddag een bijeenkomst belegd samen met de ministers van Financiën, Gezondheid, Economie en Transport, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad en hoge ambtenaren van relevante ministeries.

De bijeenkomst is bedoeld om verdere manieren te onderzoeken om menselijk contact te beperken en tegelijkertijd de kosten voor de Israëlische economie te verminderen als gevolg van de bijna volledige sluiting van zaken en reizen in het land.

Netanyahu zal naar verwachting maandagavond een openbare aankondiging doen over de conclusies van de bijeenkomst.

Advertentie (4)