Nieuwe maatregelen in Israël maar geen ‘lockdown’

Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak maandagavond. Foto Amos Bn-Gershom /GPO

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Moshe Kahlon hebben maandagavond een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ook is er een nieuw pakket hulp maatregelen aangekondigd om de economie te ondersteunen.

Premier Netanyahu begon zijn toespraak door op te merken dat wereldwijd het aantal patiënten en het aantal dodelijke slachtoffers sterk is gestegen, terwijl de stijging in Israël gematigd blijft. Op dit moment zijn er net iets minder dan 300 Israëliërs besmet en is niemand aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus overleden.

“We doen er alles aan om de situatie onder controle te houden”, zei Netanyahu bij de introductie van de nieuwe maatregelen.

De belangrijkste nieuwe maatregelen zijn:

De regering zal noodregelingen goedkeuren om het gebruik van digitale middelen voor het lokaliseren van coronaviruspatiënten gedurende dertig dagen mogelijk te maken.

Er zal geen algemene afsluiting of lockdown komen. Inden nodig zullen bepaalde gebieden afgesloten worden mocht het aantal besmettingen uit de hand lopen.

Tot het einde van de Pesach vakantie (de komende vier weken) zijn drie maatregelen van toepassing:

  • De publieke sector, inclusief de lokale overheid, zal overschakelen op een noodtoestand. Vanaf woensdagochtend zullen er minder werknemers op de ministeries zijn. Werknemers worden met betaald verlof gestuurd tot na Pesach, maar de dagen gaan wel af van hun jaarlijkse vakantiedagen.
  • In de particuliere sector wordt het aantal werknemers op de werkplek met 70% verminderd. Dit geldt niet voor werkplekken met tien of minder werknemers, zolang de werknemers een afstand van minimaal twee meter van elkaar kunnen houden.
  • Hulpdiensten werken op volle sterkte. Supermarkten, het gezondheidssysteem, apotheken, banken, welzijnsinstellingen, politie enzovoort blijven gewoon doorwerken.

Het openbaar vervoer blijft werken, maar reizigers doen er goed aan op de website van het Ministerie van Transport controleren wat er allemaal veranderd is. Er rijden namelijk minder treinen en bussen. Bepaalde buslijnen kunnen uitvallen.

Mensen die met onbetaald verlof zijn gestuurd ontvangen een WW-uitkering.

Betalingen aan de overheid door kleine en middelgrote ondernemingen, zoals btw en gemeentelijke tarieven, worden uitgesteld.

Advertentie (4)