Pandemie doet groei van de Israëlische economie teniet

Leeg treinstation in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Het ministerie van Financiën heeft ingeschat dat de schade aan de Israëlische economie als gevolg van de coronavirus pandemie 45 miljard shekel (€11 miljard euro) zal bedragen. Alle verwachte groei wordt teniet gedaan aangezien de Israëlische industrie bijna tot stilstand is gebracht.

Het bruto binnenlands product van Israël zal naar verwachting met 25 miljard shekel (€ 5,5 miljard) dalen volgens Shira Greenberg, de hoofdeconoom van het ministerie van Financiën. Israëlische bedrijven kunnen een verlies van ruim 20 miljard shekel (4,7 miljard euro) verwachten.

De regering heeft maandag alle bedrijven met meer dan tien mensen opgedragen om het personeel met 70 procent te verminderen door hen thuis te laten werken of op onbetaald verlof te sturen.

Greenberg waarschuwde dat er momenteel grote onzekerheid bestaat over de toekomstige impact van de coronavirus pandemie op de wereldmarkt. De groei van de Israëlische economie zal naar schatting met 3% dalen, waardoor de economische groei in 2020 tot stilstand komt. Volgens officiële prognoses lag Israël op schema voor een groei van 3% in 2020. De inkomsten van de staat dalen naar verwachting met 1,2%.

Minister van Financiën Moshe Kahlon kondigde maandagavond een subsidie ​​aan van 6000 shekel (1.450 euro) voor kleine bedrijven en onafhankelijke werknemers.

Hij zei dat werknemers die met verlof zijn geplaatst “verbeterde” werkloosheids-uitkeringen zullen ontvangen, waarbij werknemers die zes maanden in dienst zijn nu ook in aanmerking komen voor de uitkeringen (een versoepeling van de verordening die voorheen vereiste dat een werknemer ten minste een jaar in dienst moest zijn geweest).

Eigenaren van kleine bedrijven zullen hun onroerendgoedbelasting, water, sociale verzekeringen en elektriciteitsrekeningen kunnen uitstellen als ze de betalingen niet kunnen voldoen.

De kosten van de maandag aangekondigde werkloosheidsuitkeringen zullen naar verwachting ongeveer 4 miljard shekel (1 miljard euro) per maand bedragen.

De banken in Israël bieden een paar maanden uitstel op de hypotheekbetalingen. Kleine en middelgrote bedrijven met liquiditeitsproblemen kunnen leningen krijgen. Wie in quarantaine zit kan een beroep doen op koeriersdiensten die de banken hebben ingezet om klanten te helpen.

Advertentie (4)