Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Lege parkeerterrein van de Ir Yamin shoppingmall

Stop met werken: Israël staat op de rand van een totale sluiting (Lock Down), met met 255 bevstigde coronavirus besmettingen (op moment van schrijven).

  • De hele dag vinden er al gesprekken plaats om aanscherping van de maatregelen die gisteren zijn ingegaan. We schatten in dat er op korte termijn een dergelijke aankondiging zal komen inclusief opgave van werk dat als niet essentieel wordt beschouwd”, meldt Israel Hayom.
  • Yedioth Ahronoth meldt dat het ministerie van Volksgezondheid de regering vraagt ​​om de economie volledig stil te leggen in plaats van de huidige gedeeltelijke stillegging, een optie waar ze zaterdag al op aandrongen, maar het niet er door heen konden drukken.
  • ‘Nu brengt het ministerie van Volksgezondheid de kwestie opnieuw ter sprake, voordat de verspreiding van het virus in Israël dramatisch toeneemt. Het hoofd van het gezondheidssysteem bereidt zich voor op het scenario dat duizenden Israëli’s het virus zullen oplopen en er dodelijke slachtoffers zullen vallen, en zijn er daarom van overtuigd dat een algemene sluiting kritiek en urgent is.
  • Asher Shalmon, de directeur van internationale betrekkingen van het ministerie van Volksgezondheid, vertelt ToI dat “je kunt verwachten dat er de komende dagen meer beslissingen en maatregelen zullen worden genomen”.

Veel sociale contacten en niet op zo een grote afstand: de gedeeltelijke stopzetting van de economie die zaterdagavond is ingevoerd, lijkt niet het effect te hebben dat mensen zo vaak thuis blijven als men bij de overheid zou willen.

  • Yedioth drukt foto’s af van mensen die op straat rondlopen, samenkomend in een falafelwinkel in Tel Aviv, een Cofix-café in Ashdod en de Mahane Yehuda-buitenmarkt in Jeruzalem.
  • ‘Waarom zouden we niet openen, dit is ons levensonderhoud’, vertelt de eigenaar van een warenwinkel in Sderot aan de krant. ‘We proberen allemaal te voorkomen dat er te veel mensen binnenkomen, maar het werkt niet. Mensen komen eraan. Ze werken niet, ze hebben hun kinderen thuis, ze willen wat frisse lucht, dus ze komen. ‘
  • In Haaretz schrijft Allison Kaplan Sommer dat Israëli’s eigenlijk meer dan in andere landen voorbereid zouden moeten zijn op dit soort ontwrichting van de maatschappij, gezien hun ervaring met oorlogen en dag van Jom Kipoer, maar niettemin werden overrompeld, verward en ongelukkig zijn.
  • “Zondag ontstond er verwarring, woede en frustratie als gevolg van het feit dat, hoewel Netanyahu de parameters van de nieuwe regels op zaterdagavond om 21.00 uur aankondigde, gedetailleerde instructies en verduidelijkingen pas in de vroege uurtjes van zondagochtend werden gegeven, nadat de meeste waren gegaan naar slaap ‘, schrijft ze.
  • Nog meer ervaring met dergelijke situaties kan Gaza zijn. Een inwoner van de Gazastrip vertelt Zman Yisrael dat, hoewel er geen bevestigde besmettingsgevallen in Gaza zijn, ze al 13 jaar leven alsof ze de gevolgen van het virus hebben: ‘In Israël zullen de mensen niet weten hoe het is om zo te leven. Nu zullen onze buren voelen hoe het is om je huis niet te verlaten, gevangen in een kooi, geen vrijheid. We zien wat er in Israël gebeurt op tv en voor ons is het natuurlijk, het is niet vreemd. ”

 Spoedcursus: Avi Simhon, economisch adviseur van het kabinet van de minister-president, zegt tegen Army Radio dat “een sluiting nog niet wordt overwogen, maar als ze het doen, zullen NIS 50 miljard (€ 12 miljard) aan verloren winsten de kosten zijn.”

  • Hij geeft ook aan dat de verliezen in feite veel groter zullen zijn, opmerkent dat als dat alles was, hij “yalla, prima” zou zeggen.
  • De pijn bij gedeeltelijke shutdown en reisverbod wordt door velen al sterk gevoeld. Globes meldt dat het aandeel van Fattal Hotel-groep vandaag met 30 procent is gedaald, daarmee een lange lijst van bedrijvend leidend die tientallen procenten minder waard zijn geworden vandaag.
  • Volgens de krant zijn er nog maar zo’n 28.000 toeristen over in het land en er wordt verwacht dat ze allemaal binnenkort vertrokken zullen zijn. Nu de hotels leeg zijn, overweegt de regering twee Dan Panorama-hotels in Jeruzalem en Tel Aviv te veranderen in quarantaine centra voor degenen die het virus hebben maar niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen.
  • Ondanks de grote verliezen schrijft Shmuel Amsterdamski van de publieke omroep KAN dat het ministerie van Financiën moet stoppen met het belemmeren van de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid. Hij schrijft dat hoewel het voor altijd aanvoelt, het pas een week geleden is dat Israël zei dat alle mensen die binnenkwamen 14 dagen in quarantaine moesten, een aanbeveling die op dat moment overdreven leek, maar er nu vooruitziend uitziet.
  • “Dit is wat deze beslissingen zou moeten sturen. Alles wat er extreem uitziet, zal uiteindelijk lijken op de stap die gezet moest worden met de afstand van een maand. ”

De handschoenen zijn uit: het ministerie van Volksgezondheid wordt ook bekritiseerd vanwege een gebrek aan tests, een gebrek aan bescherming voor artsen en wat de ongecontroleerde verspreiding van het virus door een verpleeghuis lijkt te zijn.

  • Nadat een tweede arts in het Ichilov-ziekenhuis ziek is geworden en nog meer van het personeel in quarantaine heeft gestuurd, komen de vragen over het gebrek aan bescherming voor degenen die te maken hebben met zieke patiënten die mogelijk het virus hebben.
  • Een verpleegster in centraal Israël die om anonimiteit vraagt, vertelt de publieke omroep KAN dat er een tekort aan maskers is in haar ziekenhuis en dat het medisch personeel daar wordt verteld dat ze moeten volstaan ​​met het wassen van hun handen.
  • ‘Natuurlijk hadden ze het coronavirus niet kunnen voorspellen, maar ze weten dat er pandemieën zijn, we hebben een tijdje geleden een mazelen uitbraak gehad. Waarom zijn er geen winkels met beschermende uitrusting? Waar zijn de voorraden? Dit is een vraag. Dit is een groot probleem, ‘vertelt een niet nader genoemde bron van het Ministerie van Volksgezondheid aan Walla News, met kritiek op zijn bazen.
  • Yedioth citeert leden van een familie wiens vader ergens in het centrum van Israël in het ziekenhuis is opgenomen en die geschokt waren toen ze ontdekten dat een vermoedelijke coronavirus patiënt op dezelfde afdeling wordt vastgehouden. ‘Ze hebben voorzorgsmaatregelen genomen, maar in werkelijkheid behandelen dezelfde artsen en assistenten die voor de coronavirus zaak zorgen, ook gewone patiënten’, klaagt een familielid.

Testen, testen … 1, 2,3, dat is het: kanaal 12 nieuws meldt dat minister van Defensie Naftali Bennett ook hard achter het ministerie van Volksgezondheid aan gaat omdat hij traag is in het testen van mensen, en eist dat het leger in plaats daarvan de verantwoordelijkheid krijgt.

  • “Het beleid van alleen spot-testen is een vreselijke vergissing”, zegt Bennett.
  • Zman Yisrael meldt dat particuliere bedrijven zich twee maanden geleden tot het ministerie van Volksgezondheid hadden gewend om hulp bij het testen aan te bieden, maar het ministerie nam pas vorige week de moeite er op terug te komen.
  • Het virus verspreidt zich al twee maanden over de wereld. Als ze niet hadden verwacht dat het naar Israël zou komen, is dat een grote fout ”, zegt een bron bij een particulier testbedrijf. “En als ze wisten dat het zou komen en geen stappen zouden ondernemen om de zaken te verbeteren, is dat ook een grote fout.”
  • Haaretz meldt dat in het bejaardentehuis Nofim in Jeruzalem zeven patiënten de ziekte hebben opgelopen en dat de andere 170 oneven inwoners in quarantaine zijn geplaatst, maar niet worden getest tenzij ze symptomen vertonen.*
  • ‘Het gezondheidssysteem moet deze plek zien als een zeer problematisch brandpunt binnen het drama dat zich in het land afspeelt’, zegt een bewoner. ‘Er kan hier een catastrofe zijn.’

Gantz in, Yuli hangt aan de touwen: Aan de andere kant van Jeruzalem is het allesbehalve politiek zoals gewoonlijk, omdat iemand anders dan Likud-leider Benjamin Netanyahu voor het eerst sinds 2009 de opdracht heeft gekregen een regering te vormen.

  • Yedioth’s Sima Kadmon schrijft dat Blauw en Wit leider Benny Gantz verre van verzekerd is van een coalitie, zelfs niet van een minderheidsregering. “Gantz gaat de komende 28 dagen rond met een mandaat, maar zonder kogels”, schrijft ze, eraan toevoegend dat hij Knesset voorzitter Yuli Edelstein nog steeds kan vervangen en Avi Nissenkorn kan installeren als hoofd van de Knesset Arrangements Committee, waardoor hij de bevoegdheid krijgt om de agenda te bepalen, in ieder geval totdat er weer verkiezingen zullen plaatsvinden.
  • Haaretz meldt dat als hij Edelstein naar buiten duwt, de partij snel met twee wetten zal komen: “De eerste zou voorkomen dat iedereen die beschuldigd wordt van misdaden als premier kan dienen, terwijl de tweede de directe verkiezing van de premier zou herzien, vergelijkbaar met de wet. die in de jaren negentig in Israël heerste. ‘ Dus Netanyahu kan niet deelnemen aan een directe verkiezing’.
  • “De combinatie van de twee wetsvoorstellen is bedoeld om Netanyahu irrelevant te maken bij de volgende verkiezingen, wanneer ze ook worden gehouden, en zou een heilige storm binnen Likoed veroorzaken. Leden van de partij die de afgelopen 11 jaar aan de macht zijn – dankzij Netanyahu – zouden moeten beslissen of ze met hem in een leeg zwembad springen of voor het leven kiezen – dat wil zeggen een nieuwe leider ‘, voegt de krant eraan toe.
  • Maar Edelstein afzetten lijkt een harde noot om te kraken, waarbij de voorzitter weigert een debat toe te staan ​​waardoor hij uit de macht zou worden weggestemd.
  • Yisrael Beytenu MK Eli Avidar vertelt Army Radio: “Tot nu toe werkte het systeem op basis van vertrouwen in staatsmanschap, maar Edelstein is daar vanaf gekomen.” “Edelstein’s beslissing voegt geen respect of glorie toe aan de positie, die ooit werd beschouwd als ceremonieel en staatsman-achtig, en het zal hem moeilijk maken om de zaal van democratie of scheiding der machten te prijzen”, schrijft Tal Shalev in Walla.

In geval er geen noodsituatie is, is er paniek: volgens Haaretz is het excuus van Edelstein dat een dergelijke beweging de gesprekken voor een noodeenheid-regering zou torpederen.

  • Channel 12 nieuws meldt dat Netanyahu klaar was om zijn rechtse blok te dwingen in te stemmen met een eenheidsregering, maar werd tegengewerkt door partijwoordvoerder Miki Zohar, die weigerde de order uit te voeren uit protest tegen beslissing van Blauw en Wit om samen te werken met de Gezamenlijke Arabische Lijst.
  • Maar ondanks het nee-zeggen van Zohar, houden andere Likud-leden en hun ondersteuners blijkbaar nog steeds hoop. “Het is niet te laat voor een eenheidsregering”, zegt Likud’s Israel Katz tegen Army Radio. ‘Hoewel Likud de meeste zetels behaalde, is de premier er klaar voor. Ik denk dat er een leider-achtige beslissing van Gantz voor nodig is. ‘
  • In Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, schrijft Nadav Shragai dat een noodregering een must is, maar alleen als Netanyahu eerst premier is.
  • ‘Gantz moet het feit loslaten dat Netanyahu binnenkort strafrechtelijk wordt vervolgd. Zo’n 2,5 miljoen kiezers wisten dat en stemden nog steeds voor het rechtse blok. Netanyahu van zijn kant moet begrijpen dat er buiten het blok goede en toegewijde individuen zijn en dat links net zo bezorgd is als rechts’, schrijft hij. ‘Dit is het moment om de gemeenschappelijke noemer te vinden, en die is breed genoeg. Dit is het moment om mee te doen en te beginnen met het genezen van de wonden die zijn veroorzaakt door de aanhoudende politieke patstelling en de wonden waarvan we weten dat het coronavirus het zal veroorzaken.’

Advertentie (4)