Gantz ‘ik deed het voor het land’

Screenshot tv

Na de dramatische politieke ontwikkelingen van donderdag in Israël, waarbij iedereen verrast werd door de aankondiging van Blauw en Wit leider Benny Gantz dat hij in een regering onder leiding van premier Netanyahu zitting zou nemen, kwam Gantz donderdag avond met een verklaring.

Ondanks het feit dat hij gedurende de drie afgelopen verkiezingen beloofd had “nooit in een regering onder leiding van Netanyahu te zullen gaan zitten”, zei Gantz donderdagavond dat hij “zijn beslissing had genomen in het belang van Israël”. Gantz zei dat Israël nu een functionerende regering heeft in de strijd tegen het coronavirus en de daarbij gepaard gaande economische problemen.

Met steun van het rechtse blok werd Gantz donderdag benoemd tot voorzitter van de Knesset, een functie die hij zal bekleden totdat er een eenheidsregering in elkaar is gezet. Afgesproken is dat hij de de functie van minister van buitenlandse zaken krijgt. De functie van Knesset voorzitter zal worden overgenomen door iemand van de Likud. Ook is afgesproken dat Netanyahu na anderhalf jaar zal aftreden als premier en Gantz de functie van hem zal overnemen.

De Blauw en Wit alliantie waar Gantz met zijn Israel Resilience partij deel van uitmaakte is door zijn beslissing uit elkaar gevallen.

“Uiteindelijk denk ik dat we Israël niet mogen meesleuren naar een vierde verkiezingsronde in zo’n uitdagende tijd, wanneer het land te maken heeft met de coronavirus crisis en de gevolgen daarvan.”

“Israël voor alles”, schreef de ex generaal in een andere tweet.

Gantz bedankte Yesh Atid-leider Yair Lapid en Telem-leider Moshe Ya’alon voor hun samenwerking het afgelopen jaar. “In mijn ogen zullen jullie altijd patriotten zijn die van het land houden en er namens het land voor handelen”, schreef hij.

Gantz kreeg na de derde verkiezingen in een jaar van president Rivlin het mandaat om een regering te vormen. Maar had geen duidelijk pad naar een meerderheid.

Zo waren er geruchten dat hij een minderheidsregering met steun van de Verenigde Arabische lijst wilde samenstellen, waar ook de links alliantie onder leiding van de Arbeidspartij deel van zou uitmaken.

Gantz had beloofd nooit een regering te vormen met steun van de Arabische partij, vanwege de uitgesproken steun aan Palestijns terrorisme van een aantal van hun leden.

De Arbeidspartij overweegt nu zich bij Gantz aan te sluiten in een vorming van een regering met Netanyahu.

Ook was Gantz bereid met zijn Blauw en Wit alliantie in een eenheidsregering met het rechtse blok zitting te nemen, zolang Netanyahu daar geen deel van zou uitmaken.

Yair Lapid, de nummer 2 binnen de Blauw en Wit alliantie, was woedend na de aankondiging van Gantz en noemde het “een verraad aan de kiezers en diefstal van stemmen”.

‘We trokken samen op omdat Benny Gantz me in de ogen keek en zei dat hij nooit in deze slechte regering zou zitten. Ik geloofde hem ‘, zei Lapid tijdens een gezamenlijke persconferentie met collega-blauw-witte leider Moshe Ya’alon.

“Samen met ons marcheerden meer dan een miljoen Blauw en Wit kiezers van straat naar straat en van brug naar brug. Ze voelen zich vandaag verraden, en terecht. Hun stemmen werden gestolen en als geschenk aan Netanyahu gegeven”, zei Lapid.

‘Wat er vandaag gevormd wordt, is geen eenheidsregering of een noodregering. Het is een andere regering van Netanyahu. Benny Gantz gaf zich zonder slag of stoot over en kroop in de regering van Netanyahu.’

Ook de linkse partijen die nu hun kans zien vervliegen om deel uit te maken van een minderheidsregering onder leiding van Gantz zijn boos.

‘Wat heb je gedaan, Benny Gantz?’, zei Tamar Zandberg van de extreem linkse Meretz partij. ‘Hoe kunt je dit doen met de miljoenen kiezers die jou hebben gesteund? Meretz zal hier geen rol in spelen.’

In de Hebreeuwse pers is over het algemeen onbegrip en frustratie lezen over de stap van Gantz. Alom wordt geschreven en gezegd dat hij de val van Netanyahu is gelopen. Dit zou de zoveelste truc zijn uit de trukendoos van Netanyahu om aan de macht te blijven.

De tijd zal leren of dit zo is en of Israël eindelijk na ruim een jaar een functionerende regering zal krijgen die de vier jaar zal uitzitten.

Advertentie (4)