Israëlische epidemioloog verwacht dat lockdown tot de zomer van kracht blijft

Lege shoppingmall. Eigen foto

Een topfunctionaris van het Ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de effectieve afsluiting van het land tot de zomer zal aanhouden. De situatie zal eerst erger worden voordat het beter wordt, waarschuwt hij.

Dr. Tal Brosh-Nissimov is een epidemioloog die geholpen heeft bij het bepalen van Israël’s reactie op de coronavirus pandemie. In een gesprek op zondag met de radiozender KAN zei hij dat Israël zich in de komende dagen moet voorbereiden op veel meer ernstig zieken en sterfgevallen.

Brosh-Nissimov is het hoofd van de afdeling infectieziekten in het Asuta-ziekenhuis in Ashkelon en de coördinator van het epidemieteam van het ministerie van Volksgezondheid. Dit is het hoogste medische adviesorgaan dat de regering informeert welke inspanningen er nodig zijn om COVID-19 te bestrijden.

“Als het publiek zich aan de regels houdt”, zei hij, ‘zullen we over een week, twee, drie, een afname van de spreiding zien en zal de verspreiding alleen binnen huishoudens plaatsvinden. Ons plan is om ons in staat te stellen voor de mensen te zorgen om zo massale sterfgevallen te voorkomen.”

Maar zelfs als de cijfers volgende maand afnemen, gaf hij aan dat er regels van kracht blijven om het virus onder controle te houden.

“We moeten ervan uitgaan dat deze beperkingen nog lang bij ons zullen blijven”, zei hij, hoewel hij aangaf dat hij niet rechtstreeks betrokken was bij de timing van de maatregelen.

Volgens hem moet er rekening mee worden gehouden dat de beperkingen in ieder geval tot de zomer van kracht blijven.

“We hopen dat de zomerhitte nieuwe infecties zal onderdrukken”, zei hij, verwijzend naar bevindingen die suggereren dat het virus mogelijk gevoelig is voor warmer weer. “Maar zeker weten doen we dat niet”.

Gezondheidsfunctionarissen over de hele wereld verwachten dat de crisis tot na de zomer zal aanhouden, mogelijk langer.