Joodse gemeenschap in Antwerpen houdt rekening met honderden doden

Ultra orthodoxe-joden in Antwerpen, België, 16 maart 2016. Foto Cnaan Liphshiz

Joodse gemeenschapsleiders in Antwerpen waarschuwen dat het coronavirus 85% van de Antwerpse joden zal infecteren waardoor er mogelijk honderden zullen overlijden. Dit is een aanzienlijk hoger percentage dan wat wordt verwacht voor de Belgische bevolking, meldt JTA.

De voorspelling, die vorige week werd opgesteld en in handen kwam van de Jewish Telegraphic Agency, voorspelt dat de komende weken ten minste 550 mensen aan het COVID-19 virus zullen overlijden in de zwaar ultra orthodoxe gemeenschap. De verwachting is gebaseerd op een berekening van een sterftecijfer van 3,4% over 25.000 mensen.

België, dat in gedeeltelijke lockdown ging op maandag, had vrijdag 1.795 bevestigde gevallen en 21 sterfgevallen als gevolg van het COVID-19 virus. De top viroloog van het land zei dinsdag dat hij verwacht dat de helft van de Belgische bevolking het virus zal oplopen, terwijl andere schattingen uitgaan van ongeveer 70%.

Volgens Michae Freilich is het hogere besmettingspercentage logisch omdat Antwerpse joden elkaar allemaal kennen. “Elke synagoge is een uitgebreide familie’ vertelt het modern-orthodox parlementslid uit Antwerpen, aan JTA.

‘De gemiddelde Belg heeft een kring van vijftien goede vrienden en familie’ zegt Freilich. ‘Bij Antwerpse Joden zijn dat 150 mensen.’

Rabbijnse autoriteiten van meerdere haredi-afdelingen in Antwerpen hebben gemeenteleden opgedragen het lockdown bevel van de Belgische overheid te respecteren en zich te onthouden van contact met mensen buiten hun eigen huishouden.

Velen houden zich daaraan, maar sommigen in de gemeenschap negeren de noodregels, volgens Shmulie Markowitz, hoofd van de Hatzole noodhulp- en reddingseenheid van de Joodse gemeenschap in Antwerpen.

In een gepassioneerd WhatsApp-pleidooi aan veel gemeenschapsleden, drong Markowitz er bij de Antwerpse joden op aan om de regels te respecteren om het aantal bezoekers per winkel te beperken tot 10.

‘Mensen dringen naar binnen en brengen hun kinderen mee, en dit moet stoppen’, zei hij in de boodschap.

Freilich zei dat de verschrikkelijke voorspellingen kunnen worden vermeden. “Sociale afstand en gedeeltelijke quarantaine zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat dergelijke aantallen nooit worden bereikt”, zei hij.

Kornfeld zei dat leden van zijn gemeenschap terughoudend zijn om anderen over ziekten te vertellen, wat de onzekerheid over het virus vergroot.

‘Mensen willen niet zeggen dat ze corona hebben’ zegt hij. ‘Het wordt gezien als een privéaangelegenheid, daarom er is geen manier om te weten hoe ver het tot dusver is verspreid.’