Vier El Al vliegtuigen brachten 1.100 Israeli’s uit Peru terug naar Israel

Aankomst op Ben Gurion Airport . Screenshot YouTube

Met vier Boeing 787-9 vliegtuigen heeft El Al 1.100 in Peru gestrande Israeli’s opgehaald en naar Israel overgebracht. Zaterdagavond werd hetzelfde gedaan voor Israeli’s die in India verblijven.

De vier El Al-vluchten brachten zo’n 1.100 Israëli’s terug, helaas was er voor 23 Israelische backpackers geen plaats meer en deze bleven gedwongen achter in Lima. De Israëlische ambassade in Lima werkt aan een oplossing., melde Ynet.

Ondanks dat Peru alle internationale vluchten heeft verboden en de luchthaven van Lima heeft gesloten, werd er na een verzoek van de Israelische minister van buitenlandse zaken Katz, een uitzondering gemaakt voor de vier El Al vliegtuigen.

Eerst werden er ongeveer 550 Israëli’s opgepikt in Cusco, een stad in het zuidoosten van Peru, voordat ze naar de hoofdstad Lima gingen om de rest van de Israëli’s uit het Zuid-Amerikaanse land op te halen.

Deze reddingsoperatie betekende de langste vlucht ooit voor een vliegtuig van El AL.

Er verblijven nog duizenden Israeli’s in zuid Amerika, waar inmiddels verschillende landen grenssluitingen hebben aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Argentinië en Peru kondigden beide grensafsluitingen aan op zondag, terwijl Chili er woensdag een implementeerde. Een reisverbod voor buitenlanders is maandag in Colombia van kracht geworden, en Brazilië heeft gezegd dat reizigers voorbereid moeten zijn op een verbod.

El Al zei ook dat het vliegtuigen naar India zou sturen, waar ongeveer 3.000 Israëli’s zouden zijn gestrand.

De Indiase regering kondigde donderdag een avondklok aan voor de 1,3 miljard inwoners en verbood internationale vluchten om zodoende verspreiding van het coronavirus in het land te proberen te beperken.

New Delhi heeft de visa van alle buitenlandse toeristen en passagiers van vluchten uit de zwaarst getroffen Europese landen al geschorst.

Israel heeft Israeli’s in het buitenland opgeroepen zo snel mogelijk naar huis te komen, nu steeds meer landen hun grenzen en vliegvelden sluiten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem heeft een speciale website (in het Hebreeuws) in het leven geroepen waar Israeli’s in het buitenland informatie kunnen zien of en zoja wanneer, er vliegtuigen naar Israel landen om gestrande Israeli’s op te halen.

Inmiddels heeft de Israëlische ambassadeur in Colombia, Chris Cantor, via Twitter vrijdagavond laat Israëliërs die momenteel nog in Colombia zijn opgeroepen naar huis terug te keren voordat op 24 maart om middernacht een landelijke quarantaine in het land van kracht wordt die tot 13 april zal duren.

“We herhalen onze aanbeveling aan Israëliërs om zo snel mogelijk naar Israël terug te keren via commerciële internationale vluchten die nog steeds vertrekken vanuit Bogota.”

Als commerciële vluchten eenmaal zijn gestopt, kan het moeilijk zijn om Israëli’s het land uit te krijgen, aangezien het verbod op vluchten zelfs langer is dan de quarantaine en een volledige maand duurt, tot 24 april.

Inmiddels heeft minister Katz van Buitenlandse Zaken besloten een ‘war room’te openen waar in het buitenland gestrande Israëli’s 24/7 een beroep op kunnen doen voor vragen en antwoorden hoe naar huis terug te keren.

De staat zal dan de hulp inroepen van Israëlische luchtvaartmaatschappijen om speciale vluchten te regelen voor Israëliërs in nood, in coördinatie met de landen waarin ze zijn gevestigd.

Israir Airlines zend maandag twee vluchten naar Italië om Israëli’s op te halen die zijn gestrand in het land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus.

De niet essentiële Italiaanse diplomatieke staf in Israel zak van de gelegenheid gebruik maken om met de heen vlucht naar hun land terug te keren.

De bemanning zal ​​van top tot teen volledige beschermende uitrusting dragen en degenen die met die vluchten naar Israël terugkeren, worden bevolen onmiddellijk in quarantaine te gaan.

Iedere Israeli die in Israel terugkeert moet verplicht 14 dagen in quarantaine.