Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Politie in Tel Aviv bij Kikar Rabin om mensen naar huis te sturen. Screenshot

Er is verwarring bij iedereen: tijdens het weekend dat in sommige delen van het land warm weer bracht, maakten veel Israëli’s van de gelegenheid gebruik om wandelingen te maken in het park, op de promenade en over het plein, in de veronderstelling dat een dergelijke bezigheid niet de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid zouden schenden die op vrijdag door het kabinet zijn goedgekeurd.

 • De scènes veroorzaakten de woede van directeur Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid, die op Twitter kwam om het land uit te schelden en iedereen te bevelen weer naar binnen te gaan.
 • Kanaal 13 zond beelden uit van politieauto’s die door het Yarkon-park in Tel Aviv rijden, met agenten die megafoons in dienst hebben en feestgangers opdracht geven zich te verspreiden.
 • “Als de politie een patrouilleboot stuurt om twee surfers uit het water te halen of als de politie iemand alleen op een bankje of een stel dat samen rent benadert en hen vertelt naar huis te gaan (dit zijn allemaal voorbeelden van wat er vandaag is gebeurd), is dit een zeer ruime interpretatie van de noodregels. Menigten moeten worden verspreid, maar de politie mag mensen niet zonder reden lastig vallen ‘, schrijft Barak Ravid van Channel 13.
 • De publieke omroep KAN meldt verschillende niveaus van verwarring onder de burgers over wat wel en niet is toegestaan. Zo waren er tot en met vrijdag richtlijnen toegestaan ​​voor sportactiviteiten in groepen van maximaal vijf personen, maar dit werd vervolgens verlaagd tot twee personen, een wijziging die het ministerie van Volksgezondheid niet bekend had gemaakt. Bovendien is er geen tijdslimiet gegeven voor sportactiviteiten, in tegenstelling tot de limiet van 10 minuten voor wandelingen met kinderen of huisdieren in de buurt van je huis. Een oudere persoon die door kanaal 13 werd geïnterviewd, zegt dat een wandeling voor hem als oefening wordt beschouwd, maar dat de politie van Tel Aviv hem had gezegd naar huis terug te keren.
 • Noa Landau van Haaretz wijst erop dat een groot deel van het probleem te maken heeft met een gebrek aan elementaire transparantie van de regering, die de besluiten die ze neemt niet eens publiceert. “Er wordt mij vaak gevraagd, zelfs door mijn eigen redacteuren, of ik de’ volledige kennisgeving van een recent regeringsbesluit kan sturen, maar mensen moeten begrijpen: er zijn bijna geen aankondigingen over wat er wordt besloten door de Israëlische regering. Niets. Ze rapporteren zelden aan het publiek wat er is gezegd of besloten. Niets. Journalisten moeten met zaklamp kijken naar dramatische kabinetsbesluiten en bevelen alsof ze een geheim zijn”, twittert ze.
 • Een deel van de verwarring kan te maken hebben met het feit dat de verschillende regeringskantoren niet goed met elkaar kunnen opschieten. Over de verschillen tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Financiën, met de waarschuwing dat de beperkingen van de eerste een ineenstorting van de economie tot gevolg zullen hebben, is veel aandacht besteed. Maar de KAN-omroep voegt eraan toe dat ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid ook woedend zijn over wat zij zien als de inspanningen van minister van Defensie Naftali Bennett om controle te krijgen over hun aanpak van de crisis. Inderdaad, Bennett heeft de afgelopen week zijn eigen Facebook Live-sessies gehouden waarin hij heeft geprobeerd de gevaren van het virus aan de Israëli’s uit te leggen, met details over wat zijn ministerie doet om te helpen, terwijl hij het ministerie van Volksgezondheid berispt omdat het niet genoeg tests heeft uitgevoerd.

Regels van een bevlieging: Vrijdag meldden alle nieuwsuitzendingen dat het kabinet de nieuwe beperkingen van het ministerie van Volksgezondheid had goedgekeurd, waardoor wetshandhaving gerechtelijke stappen kon ondernemen tegen overtreders. Men had aangenomen dat dit betekende dat de maatregelen in werking waren getreden. Maar in werkelijkheid was dit tot op heden niet het geval, aangezien het Ministerie van Volksgezondheid en de politie de tijd namen om alle richtlijnen eerst uit te werken.

 • Kanaal 12 meldt dat dit de politie er niet van weerhield boetes uit te delen aan 17 personen. Of deze aanklachten voor de rechtbank blijven bestaan, is echter een andere vraag.
 • Haaretz meldt dat de politie in eerste instantie verslaggevers had geïnformeerd dat er een uitzondering op de limiet van tien personen tijdens bijeenkomsten zou worden gemaakt voor gebedsdiensten waar twintig mensen zouden worden toegelaten, wat ze onmiddellijk meldden. Maar toen de richtlijnen eindelijk werden gepubliceerd, werd de uitzondering gewijzigd in alleen bruiloften en begrafenissen die buiten plaatsvinden.
 • Josh Breiner van de krant wijst erop dat de politie in de kleine lettertjes van de richtlijnen niet de bevoegdheid heeft om personen die de beperkingen overtreden door hun huis te verlaten voor niet-essentiële redenen, te beboeten. “Dus in wezen zijn we precies waar we een week geleden waren voordat de regering aankondigde dat het boetes zou uitdelen”, schrijft hij.
 • Nadat het kantoor van Netanyahu een verklaring had uitgegeven waarin stond dat openluchtmarkten zoals de Carmel Market in Tel Aviv en Mahane Yehuda in Jeruzalem voorlopig open moeten blijven, tonen beelden op sociale media dat de politie opdracht geeft tot sluiting van beide plaatsen.
 • Een regeringsfunctionaris vertelt kanaal 12 dat hij erkent dat een meerderheid van de Israëli’s zich inderdaad aan de richtlijnen houdt en dat er geen probleem is als mensen gaan joggen of wandelen, maar waar Siman-Tov en anderen het probleem hadden, waren de scènes in Het Yarkon-park in Tel Aviv, waar groepen kinderen met elkaar speelden alsof het een normale zaterdag was.
 • Toen er bij premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen werd over wat hij vond wat er aan de hand was met mensen die hun huis verlieten, vertelde hij aan kanaal 12 dat veel mensen zich niet aan de “geest” van de richtlijnen hielden en waarschuwde hij dat als er geen grotere voorzorgsmaatregelen worden genomen, de regering zal worden gedwongen om naar een volledige lockdown te gaan.

Op zaterdag gaan we niet testen: Yedioth Ahronoth leidt de voorpagina met de kop “Labs zijn gesloten”, wat een verdubbeling is ten opzichte van het eerdere rapport dat de ultraorthodoxe minister van Volksgezondheid, Yaakov Litzman, waarin hij beval dat testfaciliteiten niet op de shabbat werken.

 • Yisrael Beytenu-voorzitter Avigdor Liberman uit zijn verontwaardiging en vertelde kanaal 12 dat het uitstellen van testen “in een noodsituatie als deze absolute waanzin is.”
 • Yedioth zegt dat van de 21 laboratoria die monsters kunnen testen van patiënten waarvan wordt vermoed dat ze het virus hebben, er slechts 11 op de Shabbat opereerden. De Biochemists Union vertelt de krant dat hun niet is opgedragen om het noodprotocol in te voeren.
 • Army Radio onderzoekt waarom veel Israëli’s een week of zelfs langer hebben moeten wachten om de resultaten van hun tests te ontvangen. Correspondent Eliav Batito spreekt met een hoge functionaris bij het Clalit-ziekenfonds die toegeeft dat zijn bedrijf per ongeluk veel van de tests die het heeft ontvangen, verkeerd heeft geplaatst.
 • Sigal Sadetzki, hoofd van de volksgezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid, verklaart de rapporten over vertragingen bij het testen en vertelt aan kanaal 12 dat de faciliteiten die in het weekend niet werkten slechts een dag eerder waren opgezet en daarom nog niet voldoende bemand waren om de Shabbat. Waarom deze laboratoria tot zondag moesten wachten om de nodige mankracht te ontvangen, heeft Sadetzki niet uitgelegd.
 • Litzman moest wachten tot het einde van de Shabbat om een ​​verklaring af te geven, maar verspilde geen moment na het vallen van de avond om te verduidelijken dat rapporten over een richtlijn van zijn kantoor aan die laboratoria, ‘nepnieuws’ waren.

Rouw van afstand: tijdens het weekend was er ook het eerste slachtoffer in het land als gevolg van het coronavirus: de 88-jarige Holocaust-overlevende Aryeh Even. Zijn dood en begrafenis leidden in de media tot gesprekken over het omgaan met verlies in een tijdperk van sociale afstand.

 • De begrafenisdienst op de begraafplaats van Givat Shaul werd afgetopt op 20 rouwenden en volgens kanaal 12 moesten ze allemaal op twee meter afstand van elkaar staan.
 • In een persverklaring waarin zij zijn overlijden op vrijdagavond aankondigde, zei de familie van Even: ‘Hij was een dierbare en geliefde man die een volledig leven leidde, toegewijd aan zijn familie, een sterke man tot het einde toe. Het spijt ons dat zijn laatste dagen en momenten zijn verstreken zonder dat zijn familieleden aan zijn zijde konden staan.
 • Een van zijn kleinkinderen vertelt kanaal 12 dat ze, hoewel ze de beperkingen begrijpt die haar ervan weerhielden om bij haar grootvader tijdens zijn sterfbed te zijn, kan er meer worden gedaan om rouwende families te helpen, waardoor ze mogelijk zelfs kunnen videochatten met hun dierbaren zelfs als ze bewusteloos zijn, zodat ze in ieder geval hun stem via de telefoon kunnen horen.
 • Een beheerder van de Nofim Tower assisted living-faciliteit waar Even woonde, vertelde de Walla-nieuwssite dat hij zeer bezorgd is, niet alleen over andere bewoners die het virus oplopen (9 hebben het virus al), maar ook voor bewoners in vroege en latere stadia van dementie, wiens omstandigheden zal waarschijnlijk snel verslechteren als ze gedurende langere tijd niet in contact komen met mensen.

Pak een reddingsvest: sinds het uitbreken van het coronavirus heeft Netanyahu zijn eigen regel overtreden om geen interviews te geven tenzij het verkiezingsseizoen is, maar gisteravond ging hij een stap verder en kwam zelfs opdagen in de studio’s van kanaal 12 en 13 om lastige vragen te beantwoorden van verslaggevers over de manier waarop zijn regering met de crisis omgaat.

 • Onder druk van kanaal 13 over het tekort aan beschermende uitrusting voor medisch personeel, wijst Netanyahu erop dat dit een probleem is waar landen wereldwijd mee te maken hebben en dat het niet uniek is voor Israël. Hij gaat niet in op de inspanningen om het tekort aan te pakken, maar hij vertelde eerder aan kanaal 12 dat Israël zowel uitrustingen vervaardigde als van overzee haalde.
 • De premier maakt dan een beetje een blunder als hij tegen Kanaal 13 zegt: “Ik navigeer de Titanic. Ik sta op het dek”, in een regel die de Israëli’s die het einde van die film hebben gezien, waarschijnlijk niet zal troosten
 • Netanyahu maakt ook van de gelegenheid gebruik om contact op te nemen met Blauw en Wit leider Benny Gantz, en roept zijn bittere rivaal op zich bij hem te voegen in een ‘noodsituatieregering’. Beide netwerken zetten de premier onder druk of hij van de gelegenheid gebruik wil maken om zich bij Gantz te verontschuldigen voor de zeer persoonlijke aanvallen die hij en zijn partij vóór en tijdens de verkiezingscampagne op hem hebben gepleegd. Netanyahu betoogt dat Blauw en Wit ook heel laag zijn gegaan in hun advertenties en dat het in plaats daarvan het beste zou zijn als de partijen de excuses zouden overslaan en hun verschillen gewoon terzijde zouden schuiven.
 • Beide tv-kanalen berispen ook de premier vanwege zijn benaming van de gehele Joint Arab List als ‘terror supporters’, waarbij Dana Weiss Netanyahu eraan herinnert dat veel van de mensen die op ‘die terror supporters’ hebben gestemd, in de frontlinie staan ​​van de strijd tegen het virus zoals artsen en verpleegsters in ziekenhuizen in het hele land. De Likoed-leider staat achter de opmerking en zegt dat hij onderscheid maakt tussen het Arabische publiek en de gekozen vertegenwoordigers waar de overgrote meerderheid van hen voor heeft gestemd.
 • Terugkijkend op de interviews daarna, schrijft Amit Segal van kanaal 12 dat dit de eerste keer was dat Netanyahu in het openbaar had gesproken over zijn bereidheid om af te treden op een afgesproken datum. “Het heeft 14 jaar geduurd en een viruspandemie die sinds de dagen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk nagenoeg ongekend is, maar het gebeurde gisteravond: Benjamin Netanyahu keek recht in de camera en gaf voor het eerst een datum waarop hij zijn spullen zou inpakken van Balfour Street en stoppen met het dienen als premier van Israël: september 2021.”
 • Netanyahu stelt echter ook een ultimatum en waarschuwt Blauw en Wit op kanaal 13 dat als het doorgaat met plannen om Knesset voorzitter Yuli Edelstein te vervangen, zijn aanbod van eenheidsregering – waarin hij anderhalf jaar als premier zou dienen waarna Gantz het zou overnemen – het niet meer op zal tafel liggen.

Naar het internet gaan: met een verbod op samenkomst van meer dan tien mensen, werden anti-Netanyahu-activisten gedwongen een ander platform te vinden waarmee ze konden demonstreren tegen de ongekende afsluiting van de Knesset vorige week door de Likoed-partij. Ze vonden hun oplossing in een door Facebook Live gestreamd evenement waarop door maar liefst 600.000 Israëliërs werd afgestemd.

 • Voormalig Shin Bet-hoofd Yuval Diskin gebruikte het platform om Gantz te beschimpen omdat hij zelfs bereid was te overwegen een eenheidsregering onder Netanyahu binnen te gaan nadat hij tijdens de hele campagne herhaaldelijk had gezworen dat hij nooit zo’n stap zou nemen. ‘Het is beschamend en zelfs schandelijk’, zegt hij tegen de virtuele demonstranten. “Ik en vele anderen die alleen voor Blauw en Wit hebben gestemd omdat het de minst slechte keuze was van de afgelopen dagen, hebben helaas ontdekt dat we een heel slechte keuze hebben gemaakt.”
 • Het online evenement werd uitgezonden door tv-persoonlijkheid Lucy Aharish, die onder andere een show uitzendt op de openbare omroep KAN. Het netwerk had vorige maand tv-anker Erel Segal geschorst nadat hij enkele weken voor de verkiezingen in een video verscheen waarin hij Sabbath-liedjes zong met Netanyahu. Het was dus geen verrassing toen het netwerk Aharish dezelfde opstarturen gaf na het protest.
 • Desalniettemin beweert KAN dat de verhuizing niets te maken had met de deelname van Aharish aan het protest, omdat het netwerk vanwege het coronavirus de show van Geula Even had stopgezet om meer tijd te hebben voor nieuwsverslaggeving. KAN zegt dat omdat Even een langdurigere werknemer van het netwerk was, het zich verplicht voelde om haar te houden, vandaar het besluit om Aharish te laten vervangen in de popcultuur, laat zien dat laatstgenoemde vorige week begon met co-broadcasting. Ondanks de officiële reden die KAN heeft gegeven, lijken de meeste andere media-netwerken die over het ontslag rapporteren kopen niet dat het met iets anders te maken had dan het protest.