Orka gespot voor de kust van Israël

Orka voor de kust van Israel. Screenshot

Afgelopen vrijdag werd er voor het eerst een orka gezien voor de kust van Israël. Dit is zo zeldzaam dat niemand weet of het ooit eerder is voorgekomen.

De Israel Park and Nature Authority zei dat het door een visser op de aanwezigheid van de orka is gewezen. Daarna werd er een boot van de Parks Authority naar het gebied tussen Haifa en Akhziv gestuurd.

De orka werd op ongeveer 1,4 kilometer van de kust gevonden waarna er voor het eerst een video kon worden gemaakt van een orka die voor de kust van Israël zwemt.

“We kwamen er dicht bij, op een afstand van tientallen meters,” zei een van de bemanningsleden. “We hebben hem gefilmd voor verder onderzoek om de walvis te identificeren.”

De walvis is waarschijnlijk dezelfde die eerder in de week voor de kust van Libanon werd waargenomen.

De orka wordt verondersteld een “Riptide” te zijn die zijn reis in juni 2018 begon in de IJslandse wateren. Hij werd geïdentificeerd door de unieke markeringen op zijn hoofd volgens Marie-Thérèse Mrusczok, hoofd van Orca Guardians uit IJsland

“Voor zover wij weten is dit met meer dan 8.000 km de langst bekende afgelegde afstand van een orka tot nu toe,” zei Orca Guardians vorige week in een verklaring.

Er zijn zorgen over de gezondheid van de walvis omdat hij er uitgemergeld uitziet. Mogelijk heeft de orka moeite zich goed te voeden in de Middellandse Zee.