Italiaanse jongen zou een Barmitswa feest hebben met 600 gasten, toen kwam het coronavirus

Vanwege het verbod op grote bijeenkomsten moest Ruben Golran, een Italiaans joods kind dat zijn bar mitswa vierde, de ceremonie beperken tot naaste familieleden. (Met dank aan de familie Golran)

Ruben Golran had anderhalf jaar gestudeerd voor zijn Barmitswa afgelopen week, waarbij 600 van zijn familieleden en vrienden zouden samenkomen in Milaan om zijn barmitswa te vieren.

Eerst was hij van plan om dinsdag een ceremonie te houden wanneer hij volgens de traidtie voor het eerst tefillin, een joods ritueel object, zou leggen. Dan een groot feest donderdagavond verzorgd door een lokaal koosjer Israëlisch restaurant, en ten slotte nog een rituele ceremonie op Shabbat.

In plaats daarvan kwamen de ouders van Ruben er zondag achter dat alles moest worden geannuleerd, zo meldt JTA. Vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus in Noord-Italië, verboden regionale functionarissen grote bijeenkomsten. Een dag later werden ook kerken en synagoges gesloten.

Binnen enkele uren riepen ze tientallen familieleden over de hele wereld op om hun vluchten te annuleren. Dinsdag omvatte de tefillin-ceremonie alleen de naaste familieleden van Ruben en geen vrienden, in plaats van de 400 geplande deelnemers.

Donderdagavond was er geen feest. In plaats daarvan dineerden Ruben en zijn familie in het Israëlische restaurant dat het grote feest zou verzorgen.

“Hij leerde alles, hij was klaar, hij wachtte tot de hele familie zou komen en toen zeiden ze dat het niet gebeurde, de synagoge is gesloten, je kunt met je ouders gaan als je wilt,” zei Rubens moeder, Nethaly Golran . “Hij maakte ons erg trots omdat hij door dit alles heel volwassen was. Hij heeft nooit gehuild. Hij was verdrietig, maar hij zei: ‘Het is OK. Het is goed, mam. Het komt wel goed. ”

Joodse inwoners van Milaan zeggen dat ze deze week het gevoel hadden dat de stad, de economische hoofdstad van Italië, was gestopt: voetbalwedstrijden werden geannuleerd, de Duomo van de stad – een belangrijke toeristische attractie – werd gesloten en restaurants kregen de opdracht om hun deuren te sluiten voor dat het tijd was voor de nationale avonddrank en snacktijd genaamd “aperitivo.”

De ongeveer 10.000 Joden in de stad staan ​​voor dezelfde uitdagingen als alle anderen: scholen zijn gesloten, dus mensen zoeken naar kinderopvang, zelfs als sommigen van hen nog aan het werk gaan. De stad is verstoken van toeristen, een mega-industrie in Italië. Er was enkele dagen geleden een hamsterwoede in supermarkten. Het verbod op grote bijeenkomsten blijft bestaan ​​en niemand weet zeker wanneer de dingen weer normaal worden.

“We voelen ons als iedereen hier in Milaan, omdat het zo’n vreemde, ongewone situatie is”, zei Claudia Bagnarelli, die medeoprichter is van de plaatselijke Joodse dagschool. “Iedereen is een beetje geschokt. … Binnen de tijdsspanne van één dag zeiden ze dat de scholen gesloten zijn en dat ouders ermee moeten leren omgaan. ”

De gemeenschap heeft ook zijn aandeel aan unieke uitdagingen: ondanks de sluiting van huizen van aanbidding, hebben mensen geprobeerd gebedsquorums van tien mannen in appartementen bijeen te roepen, voor het geval iemand de kaddish (gebed voor de doden) van de rouwende moet reciteren. Sommige studenten die een tussenjaar in Israël hebben genomen en voor een korte pauze naar huis zijn teruggekeerd, zitten nu vast in Italië en mogen niet terugkeren naar hun programma’s in Israel.

De officiële Joodse gemeenschapsorganisatie van Milaan heeft zijn reguliere lessen en programma’s geannuleerd, waaronder het vieren van Poerim op 10 maart. Ze hopen dat de dingen weer normaal zullen zijn voordat de Poerim vakantie komt. De gemeenschap heeft ook een taskforce opgezet om mensen te helpen die zelfstandig wonen en voedsel en andere diensten nodig hebben. De joodse school organiseert lessen via videochat.

“Een paar mensen ontmoeten elkaar in appartementen alleen om de minyan (10 mannen) te maken, maar er zijn geen mensen van buitenaf,” zei Milo Hasbani, de president van de Joodse gemeenschap van Milaan. “Dit zijn het soort mensen die elkaar kennen.”

Barmitswa zijn is niet de enige Joodse ceremonies die worden beïnvloed. Een besnijdenis op maandag moest ook worden geannuleerd. Bij een normale Milanese besnijdenis – die, in tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers, vaak rond het middaguur wordt gehouden – kan je meer dan 100 gasten verwachten waarbij er wordt gedineerd met lasagne, ravioli en een heerlijke verscheidenheid aan Italiaanse gebakjes.

Maar bij deze besnijdenis, onder leiding van gemeenschaps-mohel Rabbijn Shmuel Hezkia in een Milanese synagoge, kwamen slechts een handvol mensen opdagen – en werd er geen feest gevierd.

Hezkia zei dat het allemaal snel voorbij was. Lokale ambtenaren hebben de inwoners van Milaan opgedragen om openbare bijeenkomsten te vermijden, en het laatste wat Hezkia wilde, was de lokale overheid boos maken en een onderzoek naar de religieuze ceremonie uitlokken.

“We dachten erover om het in een appartement te doen,” zei Hezkia. “Maar omdat het was georganiseerd en we al uitnodigingen hadden verzonden op WhatsApp, hebben we het zo gehouden.”

Hezkia heeft gezegd dat het leven, afgezien van het verbod op bijeenkomsten, zo goed als normaal is doorgegaan. Wat hem echt opvalt, is het gebrek aan toerisme.

“Italië en Milaan leven van toerisme, mensen die uitgaan en uitgeven, en helaas ontbreekt dat,” zei hij. “Je kunt voelen dat ze ontbreken.

Advertentie (4)