Toespraak president Rivlin de aan Israëlische bevolking

President Rivlin. Foto Screenshot YouTube

President Reuven Rivlin begon zondag de consultatieronde met de partijen die in de 23e Knesset zijn gekozen. Aan het begin van het overleg sprak de president de Israëlische bevolking toe in het licht van de situatie rond het coronavirus.

“Burgers van Israël, we zitten midden in een buitengewone campagne van oorlog en strijd, in Israël en in de wereld, tegen de verspreiding van het coronavirus. Ik wil de medische en hulpdiensten bedanken die in de frontlinie staan ​​om het virus te bestrijden.

Ik wil mijn beste wensen sturen aan de zieken en hun families in deze moeilijke tijd. Lieve mensen, het is belangrijk dat we de regels en instructies volgen en geen plaats maken voor angst of paniek. Dit is een tijd van beproeving, niet alleen voor het gezondheidsstelsel en onze economie, maar voor ons als samenleving.

Meer dan ooit ligt het succes van de staat Israël bij het aanpakken van deze extreme crisis in de handen van ons maatschappelijk middenveld. Nu wordt ons gevraagd kalm te blijven en hysterie te vermijden. Nu wordt ons gevraagd om onze kinderen alleen een positieve en normale routine te geven. Nu wordt ons meer dan ooit gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen voor onze medemensen. Met name de ouderen onder ons, in onze gebouwen, gemeenschappen, buurten en degenen die het grootste risico lopen, niet alleen om ziek te worden, maar om zich geïsoleerd te vinden en zonder benodigdheden. Dat is de geest, onze geest, en als we die handhaven, zal het voor ons zorgen.

Burgers van Israël, noodsituaties zijn nooit ten koste gegaan van de Israëlische democratie. Deze hebben ons eerder versterkt en ons land, de staat Israël, veerkrachtiger gemaakt. We zijn meer dan ooit vastbesloten om, gezien de dringende behoefte aan een regering, essentiële democratische processen in stand te houden, zelfs in tijden van crisis. Het overleg dat we vandaag houden, is een directe voortzetting van de verkiezingen waaraan we allemaal hebben deelgenomen.

Vandaag zal ik vertegenwoordigers van de politieke partijen ontmoeten om hun mening te horen over het toewijzen van de taak tot het vormen van een regering. Laat me jullie eraan herinneren: de president van de staat is de vertegenwoordiger van de burgers van Israël. Hij vormt geen regering. Tijdens het overleg met de partijen is het mijn taak om te verduidelijken welk lid van de Knesset de beste kans heeft om een ​​regering te vormen.

Daarmee geloof ik dat iedereen die de afgelopen dagen naar het nieuws heeft gekeken, begrijpt dat dit een tijd van beproeving is en dat dit geen regelmatig overleg is. Ik vraag alle partijvertegenwoordigers die hierheen komen om hier aan te denken. We moeten nu zo snel mogelijk een regering vormen die de bevolking van Israël in deze complexe tijd kan leiden.

Het kan zijn dat voor het vormen van een regering tussentijdse afspraken nodig zijn voor de komende maanden. Ik twijfel er niet aan dat dit is wat het volk op dit moment van zijn leiders verwacht. In deze geest en om de wil van het volk te respecteren, zal ik mijn oordeel gebruiken als president van de staat.

Israëlische presidenten zijn altijd trouw gebleven aan de letter en de geest van de wet. Dat is hoe ik heb gehandeld en zal blijven handelen.

God zegene jullie allemaal.