Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De Knesset. Foto Knesset.

Corona zal verdwijnen, maar zal de Israëlische democratie overleven? Israëlische experts worden zich bewust van de gevaren die nieuwe regeringsregels met zich meebrengen, schijnbaar gericht op het voorkomen van de verspreiding van de pandemie, maar die misbruikt zou kunnen worden en het democratische karakter van Israel zouden kunnen ondermijnen.

  • In een column op de voorpagina in Yedioth Ahronoth vergelijkt veteraananalist Nachum Barnea premier Benjamin Netanyahu met de Russische Vladimir Poetin.
    “Er is geen debat, geen overzicht, geen balans, geen monitoring. We zijn net als Rusland. Zeg vanaf nu niet Benjamin Netanyahu – maar Benjamin Putinyahu ”, schrijft hij. Hij noemt het gebrek aan parlementair toezicht op de regeringsstappen; de weigering van de Likud Knesset voorzitter om Benny Gantz’s Blauw en Wit de controle over het parlement te laten overnemen, ondanks het ontvangen van 61 aanbevelingen van parlementsleden om een ​​regering te vormen; en de sluiting van de rechtbanken door Likud minister van Justitie Amir Ohana, waardoor het corruptieproces van Netanyahu werd vertraagd.
    Vreemd genoeg noemt hij niet expliciet het volgen van de overheid van al haar burgers via hun telefoons als een factor die de democratie ondermijnt.
    “Vergis je niet: er is geen echt verband tussen de corona-crisis en de vertrapping van de democratie. Het vertrappen begon voor de crisis. De crisis is slechts een excuus. Het coronavirus zal uiteindelijk verdwijnen. Maar in democratieën kom je nooit echt terug op de tekentafel. Wat op dit moment in gevaar komt, onder het mom van het coronavirus, zal niet gemakkelijk worden opgelost. Daarom moeten we het coronavirus behandelen alsof er een terreuraanslag tegen de democratie voor onze ogen plaatsvindt, en vechten voor democratie alsof er geen coronavirus is. ‘

Terwijl u in quarantaine was: hoewel het virus, dat in Israël op moment van schrijven 529 mensen heeft geïnfecteerd, nog geen doden heeft veroorzaakt, waarschuwt de linkse krant Haaretz dat de Israëlische democratie het eerste slachtoffer zou kunnen zijn.

  • De redactie zegt: “Netanyahu en zijn partijleden moeten ophouden met het ontkennen van de verkiezingsresultaten en de wil van het volk. Als de regering zichzelf toestaat ‘digitale middelen’ te gebruiken om haar burgers te volgen, kan ze die zeker gebruiken om het plenum bijeen te roepen, te stemmen en commissies te vormen. President Reuven Rivlin vertelde Edelstein dat het sluiten van de Knesset het vermogen van de staat om te functioneren in tijden van nood schaadt. Rivlin heeft gelijk. We kunnen de ineenstorting van de democratie in naam van de oorlog tegen het coronavirus ​​niet toestaan. ‘
  • Analist Uri Misgav voegt hieraan toe: “Geholpen door de angst en het gevoel van nood in Israël is er een staatsgreep aan de gang. In plaats van een democratie, een ‘coronacratie’. Israëli’s moeten begrijpen: terwijl u in quarantaine was of in uw huizen werd ingesloten, hebben ze uw land gestolen.”
  • Ook de populaire ‘Sapiens’-auteur Yuval Noah Harari neemt deel an de kritiek, en twittert:’ De corona heeft de democratie vermoord. Bibi Netanyahu verloor de verkiezingen, dus sloot hij de Knesset, beval de burgers thuis te blijven en gaf hij alle noodmaatregelen vrij die hij wilde. Dit noem je een dictatuur. ‘

Hé wacht, wat gebeurt er? Voor degenen die in de war zijn door de stappen van Knesset voorzitter Yuli Edelstein om het parlement te sluiten, en wat het betekent, legt The Times of Israel’s Haviv Rettig-Gur het hier uit.

  • Hij schrijft: “Als de coronavirusangst de drijvende factor zou zijn, zou Edelstein nu hard aan het werk zijn om de statuten van Knesset te veranderen, zodat MK’s via videoconferenties of andere technologieën bijeen kunnen komen en bij verstek kunnen stemmen in voor het plenum- en voor het benoemen van commissie stemmen. Een dergelijke wijziging zou ten minste 14 dagen in beslag nemen (er zijn strikte regels die snelle veranderingen in parlementaire procedures verhinderen), maar het zou de Knesset twee weken de tijd geven om beter met de noodsituatie om te gaan, ongeacht wie de stoelen van de voorzitter of premier belandt. Geen van die stappen wordt gezet, omdat de huidige bevriezing niet over het virus gaat. Het gaat erom het parlement tot stilstand te brengen om te voorkomen dat Blauw en Wit het met hun meerderheid van 61 zetels het parlement overnemen en Netanyahu buiten spel zetten “.

Zwaai nu met die vlag: in de pro-Netanyahu krant Israel Hayom vraagt ​​redacteur Boaz Bismuth de Israëli’s om hun Israëlische vlaggen op te hangen en hun patriottisme op te poetsen, waarbij hij de oorlog tegen het virus vergelijkt met de oorlogen uit het verleden van het land.

  • Op pagina 18 van de krant staat een Israelische vlag die je kan uitknippen om op te hangen. ( ik heb er nog geen een zien hangen)
  • Onafhankelijkheidsdag is ver weg, maar nu is het tijd om de vlaggen uit de kast te halen, uit te luchten en aan de ramen, op de veranda’s, op de daken te hangen. Zwaai met de vlag en vul het land met solidariteit, eenheid en ons nationalisme. Net zoals het coronavirus geen onderscheid maakt tussen de burgers die het bedreigt, zo maakt ook onze vlag geen onderscheid tussen de burgers die het beschermt. ‘

Op je hurken: Ondertussen zijn de kranten het erover eens dat een volledige afsluiting van het land slechts een kwestie van tijd is.

  • “Bijna gesloten”, roept de voorpagina van Israel Hayom.
  • Israel Hayom meldt dat Netanyahu zich ondanks de aanbeveling van het Ministerie van Volksgezondheid nog niet overgeeft aan een nationale afsluiting van het land, want omdat het onduidelijk is wanneer de pandemie zal eindigen, probeert hij “de immense economische schade die al is veroorzaakt te minimaliseren”.
  • Het citeert ook een bron die bij de discussies betrokken is, omdat hij zegt dat Israëli’s twee dagen van tevoren op de hoogte zullen worden gebracht en dat er dan ‘s ochtends en ‘ s avonds winkeluren zullen zijn waarop Israëli’s naar supermarkten en apotheken mogen gaan.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de Israëliërs tot nu toe aangemoedigd om thuis te blijven en alleen weg te gaan om voorraden te kopen of medische hulp te zoeken, maar deze instructies worden niet door iedereen nageleefd.

Wat is de volgende stap? Niet iedereen is ervan overtuigd dat een lockdown zelfs effectief zal zijn.

  • Channel 13’s Nadav Eyal schrijft in Yedioth Ahronoth: “Er is hier een zich ontwikkelend probleem, en het is simpel: Israël heeft een plan nodig. Taiwan heeft een plan. Zuid-Korea heeft een plan. China had er zeker een. Zelfs Groot-Brittannië had een plan, hoewel een slecht plan. Israël heeft een stap, en dan nog een stap, maar er is geen doel en er zijn geen middelen om er een te implementeren.
  • En laten we zeggen dat het hele land nu drie weken op slot gaat. Volledig op slot. In opdracht van de regering. Dan wat? Allereerst zullen er grote besmetting zijn binnen families. Een eenvoudige berekening van de duur van de ziekte (22-52 dagen) en de incubatietijd (3-5 dagen) laat zien dat tegen de tijd dat het hele gezin besmet is, er twee maanden zijn verstreken. Er zal geen lockdown van twee maanden zijn. Wanneer ze opnieuw naar buiten komen zonder dat het land in algehele sluiting is, zullen ze anderen infecteren. De pandemie zal weer oplaaien, alleen zal iedereen dan armer worden. Veel armer.”

Advertentie (4)