Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Lege straat in Jeruzalem. Screenshot YouTube

Hier komt de afsluiting : de onverbiddelijke opmars naar volledige afsluiting lijkt op een aangename wijze door te gaan, met berichten op maandagochtend die nieuwe stappen volledige lockdown aangeven, aangezien het aantal COVID-19-gevallen royaal boven de 1.200 is uitgekomen.

 • Politie-minister Gilad Erdan vertelt aan de publieke omroep KAN dat Israëli’s zich moeten schrap zetten voor de transformatie van het land naar nog meer richting politiestaat. “We gaan verder met stappen in de richting van een volledige afsluiting. Honderdduizenden zullen worden verteld niet te gaan werken, Israël zal in kwadranten worden verdeeld en de politie zal, samen met legerbataljons, iedereen controleren die zich buiten bevindt.
 • Erdan vertelt de omroep dat hij al weken aandringt op een veel strengere afsluiting.
 • Israel Hayom meldt, zonder een bron te noemen, “dat het erop lijkt dat de politie al een aanzienlijke back-up van de IDF heeft aangevraagd voorafgaand aan een algemene afsluiting. De politie vraagt ​​de IDF om een ​​groot aantal troepen om de handhaving uit te voeren, en het lijkt erop dat ze 16 bataljons “hebben gevraagd.
 • Het nieuws komt wanneer premier Benjamin Netanyahu in gesprek gaat met andere topambtenaren om te beslissen over stappen voorwaarts. ‘Er zit niets anders op dan een stap verder te gaan. Het is niet definitief, maar we zijn er dichtbij’, vertelt een niet bij naam genoemde bron die betrokken is bij de gesprekken aan Channel 12 News.

De zieke man van Israel: Army Radio meldt dat Netanyahu aan het begin van de bijeenkomst eiste dat het de directeur van de ‘Schatkist’ en de directeur van de Bank of Israel hem een ​​plan voorleggen voor “massale hulp” voor aannemers, arbeiders en bedrijven.

 • Dit kwam toen de werkloosheid het tot nu toe hoogste niveau bereikte sinds de dagen van David Ben-Gurion, volgens het verhaal van de Walla-nieuwssite.
 • ‘Dit is iets dat in Israël nooit is voorgekomen’, vertelt een hooggeplaatste bron bij de Bank of Israel aan de nieuwssite.
 • In Yedioth schrijft columnist Sever Plotzker dat “de door het coronavirus geïnfecteerde economie van Israël een noodplan nodig heeft om het te redden, het heeft een ‘ventilator’ nodig op een vergelijkbare schaal als de VS of Duitsland, dus tussen NIS 150 miljard (€ 40 miljard) en NIS 200 miljard (€ 50 miljard)”

Ja-knikkers aan het roer: Haaretz bekijkt hoe Netanyahu zijn beslissingen neemt en vindt dat de premier, die geen medische deskundige is, het besluitvormingsproces heeft ‘gekaapt’ en deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid buiten de beraadslagingen heeft gehouden.

 • De krant citeert senior gezondheidswerkers die zeggen dat de discussies worden geleid door een groep van ‘ja-knikkers’, waaronder de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, die wordt beschuldigt van ‘verstikkende meningen’.
 • De opdrachten komen van boven en van de professionals wordt verwacht dat ze in de pas lopen’, zegt een bron. “De juiste situatie zou zijn als dit soort beslissingen diepgaand worden besproken door de professionals en de epidemische werkgroep, inclusief elke denkwijze, de implicaties en bezwaren ervan, en vervolgens aan de besluitvormers worden voorgelegd. Maar dit gebeurt allemaal niet. ‘
 • De krant noemt ook prof. Ron Balicer, die deel uitmaakt van het virologen team van het ministerie van Volksgezondheid, en zegt een van de adviseurs van Netanyahu te zijn, maar die geen van allen experts op het gebied van virologie of epidemiologie zijn.
 • Balicer, die aan het hoofd staat van het Clalit Research Institute, dat kijkt naar het benutten van big data voor het gezondheidsbeleid, zegt tegen Army Radio: ‘Ik had de premier gezegd de beperkingen nu op te voeren, anders hebben we over twee weken een extreem en pijnlijk lockdown. ‘

Technologie zal ons redden: de politie voert al bevelen uit die zondag in werking zijn getreden, sluit winkels en bijeenkomsten van tien of meer mensen en de Shin Bet gebruikt telefoons om mensen op te sporen die mogelijk ziek zijn of in hun buurt besmette mensen hebben.

 • Gruwel na gruwel als je eraan denkt dat onder degenen die het gebruik van invasieve maatregelen ondersteunen om mensen via hun telefoons te volgen, Shai Hulio is, hoofd van NSO Group, dat op dat gebied een behoorlijke slechte naam heeft gemaakt.
 • Hulio schrijft een column in Yedioth Ahronoth en zegt dat de privacy van niemand wordt geschonden omdat het alleen het nummer van de simkaart identificeert, niet het ID-nummer of telefoonnummer van de persoon.
 • “De beslissing om het gebruik van de technologie [voor tracking] toe te staan ​​is dapper en impopulair, en ik ben ervan overtuigd dat in deze tijd van crisis de juiste beslissing is en we moeten het gebruik van bewezen technologieën toestaan ​​om de pandemie en levens redden ”, schrijft hij.
 • Het gebrek aan ID kan ook problematisch zijn, volgens Zman Yisrael, die meldt dat kinderen met mobiele telefoons berichten krijgen dat ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is en dat ze in quarantaine moeten gaan, maar dat ze gewoon domme kinderen zijn en ze wissen de berichten zonder het aan iemand te vertellen , als ze het zelfs al hebben gelezen.
 • “Er is een verschil tussen een 17-jarige en een 8-jarige en ze moeten een goede manier vinden om zulke belangrijke berichten naar ouders en / of voogden van de kinderen te sturen en niet naar de jonge kinderen zelf,” zegt de hoofd van de Nationale Raad voor het Kind aan Zman. ‘Het is niet juist om zulke verantwoordelijkheid aan kleine kinderen te geven.’
 • Ondertussen meldt Channel 12 nieuws (in wat het een exclusief noemt, ook al schreef Maariv er drie dagen geleden al over) dat er meer technologie op komst is om ons te redden, terwijl het ministerie van Defensie een team van ‘de beste mensen van de IDF, de Mossad, beveiligingsbedrijven, de hightechwereld en de academische wereld 24/7 aan oplossingen laat werken om samen om de corona te verslaan. ”
 • Waar het brein op vertrouwt dat het beslist geen ‘film pitch’ zal worden, zal worden gewerkt aan: geavanceerde monitoring, een app om COVID-19-dragers te identificeren op basis van geur en een manier om openbare ruimtes te desinfecteren door elektromagnetisme.
 • Het klinkt vergezocht, maar de man die de inspanning leidt, is niemand minder dan generaal Daniel Gold, die meer dan tien jaar geleden zijn vergezochte antiraketidee in de Iron Dome heeft veranderd.

Tekenen van hoop? Itamar Grotto, adjunct-directeur van het ministerie van Volksgezondheid, vertelt Israëlische media dat er binnenkort een app komt waarmee Israëli’s kunnen controleren en kunnen zien of ze zich in de buurt van een besmet persoon bevonden, in plaats van te wachten op contact door het ministerie van Volksgezondheid.

 • Hij zegt ook dat de huidige methoden om de Israëli’s van elkaar en van de straat te houden, lijken te werken.
 • “Op dit moment lijken het gemiddeld 200 nieuwe gevallen per dag, deels omdat er meer tests worden uitgevoerd”, zei Grotto zondagavond. Hij waarschuwde echter dat “het ons duidelijk is dat we niet het volledige beeld hebben van niet-geteste gevallen.”
 • Zijn baas, Bar Siman-Tov, is ook enigszins optimistisch en vertelt Yedioth dat hij hoopt dat Israël ergens na het Pesach feest de beperkingen kan opheffen.
 • Maar tegelijkertijd waarschuwt hij dat ze plannen maken voor scenario’s met duizenden zieken die beademingsapparatuur nodig hebben, waar het land er momenteel er slechts 664 van heeft, en ervan uitgaan dat het virus volgend jaar zal ‘wraak’nemen.
 • “We maken heel veel bedden klaar, in ziekenhuizen, geriatrische centra en hotels, afhankelijk van de acute behoeften van de zieke. Daarnaast kopen we steeds meer beademingsapparatuur . Het scenario waar we aan werken is dat de piek volgende winter komt ‘, zegt hij.
 • Haaretz meldt dat verschillende ministeries ook op zoek zijn om meer beschermende uitrusting en andere medische behoeften te kopen, volgens financieringsverzoeken van deze ministeries: “De documenten tonen verschillen in de mate van paraatheid voor de crisis tussen overheidsinstanties en dat sommigen van hen – inclusief de politie en ziekenhuizen – in een race zijn om de tekorten aan te pakken en concurreren met elkaar om de beperkte voorraden. ”

Democrapolypse nu: terwijl de coronavirus crisis woedt, krijgt ook de politieke crisis van Israël veel aandacht, met de opening van de Knesset en een stemming over de oprichting van het Arrangements Committee (een ad-hocpanel dat lijkt op het Amerikaanse Ways and Means Committee), samen met de waarschijnlijke verdrijving van Knesset voorzitter Yuli Edelstein door het door Blauw en Wit geleide centrum linkse blok.

 • Channel 13-nieuws meldt dat het rechtse blok van Netanyahu de maatregel zal boycotten uit protest tegen de oprichting van de commissie, hoewel er geen overeenstemming is om dit te doen, wat hun enige macht zal ontnemen. “In alle jaren van het bestaan ​​van de staat en in alle 22 Knessets is er nooit een situatie geweest waarin het plenum zonder overeenstemming stemt in een Arrangementencommissie of andere commissies”, beweert Likud Miki Zohar tegen de zender.
 • Niet dat de Likud bitter gestemd is. In Israel Hayom schrijft pro-Netanyahu-activist Simcha Rothman dat “geruchten over de ondergang van de Israëlische democratie te vroeg waren”, en beweert dat beide partijen het eens zijn over de noodzaak van toezicht door de Knesset op de Shin Bet.
 • Tegelijkertijd stelt hij dat “de geruchten over de ondergang van de Israëlische democratie te laat waren”.
 • “Het Hooggerechtshof dat denkt dat het de bevoegdheid heeft om te beslissen hoe de coronavirus crisis moet worden beheerd, professionele, economische en gezondheidsbeslissingen te nemen, zonder solide informatie, toont aan dat Israël al een tijdje geen democratie is geweest”, schrijft hij.
 • In Times of Israel schrijft Haviv Rettig Gur dat Edelstein’s sluiting van het plenum klunzig was, maar niet meer was dan het ‘verduisteren’ van de democratie.
 • Vooruitblikkend voorspelt hij dat Benny Gantz van Blauw en Wit in het nauw zit, met een zwakke meerderheid om Netanyahu te verdrijven, maar niet om te regeren, vanwege de terughoudendheid van zijn partij om de krachten te bundelen met de door Arabische leiders geleide gezamenlijke lijst. Zijn krachtigste kaart is een bedreiging voor het uitvaardigen van wetgeving die het voor Netanyahu onmogelijk zou maken om premier te worden, maar alleen als hij het kan gebruiken om Likoed bang te maken om zich bij een eenheidsregering aan te sluiten.
 • “Zo dicht bij het uiteindelijk afzetten van Netanyahu, kan zijn anti-Netanyahu-coalitie de overwinning mogelijk niet weerstaan ​​en kan het proberen om de wetgeving halverwege te stoppen – het is geen bedreiging meer zodra het wet wordt – kan Gantz veel meer kosten dan een paar MK’s van zijn coalitie. Zijn vooruitzicht om als eerste te dienen in een eenheidscoalitie zal zijn verdwenen, hij zal geen stabiele coalitie kunnen opbouwen en het voordeel zal overgaan op Netanyahu, die dan kan beslissen dat een vierde verkiezing, en de kans op omverwerping van de wetgeving in de volgende Knesset is de juiste keuze. Misschien vindt hij het op dit moment misschien beter dan met Gantz te onderhandelen met dat wetgevende zwaard van Damocles dat boven zijn hoofd hangt ‘, schrijft hij.

Zieke obsessie: Blauw en Wit lijkt zover te zijn om toe te treden tot een regering met Netanyahu. De nr.2 van de partij, Yair Lapid vertelt KAN dat hij het goed zou keuren met een rotatieovereenkomst waarin Netanyahu premier is. ‘We moeten omgaan met het coronavirus en de economie en niet met de politiek, want daar geeft niemand nu om. We moeten Netanyahu de leidende persoon op het coronavirus gebied laten blijven, want misschien is continuïteit belangrijk. ”

 • In Haaretz schrijft columnist Chemi Shalev dat Netanyahu zichzelf heeft gediskwalificeerd door de gezondheidscrisis duidelijk uit te buiten voor eigen gewin. “Wat zijn tekortkomingen ook zijn, Netanyahu zou heel goed de meest competente politicus kunnen zijn die de uitdagingen van de coronavirus pandemie het hoofd kan bieden. De meeste Israëli’s, waaronder veel van zijn felste critici, zouden met tegenzin ermee instemmen dat hij als premier zou blijven dienen, zolang hij zijn positie niet uitbuit om zijn persoonlijke juridische agenda te bevorderen. Dat is echter een brug te ver voor Netanyahu: met alle respect voor zijn land staat zijn eigen vrijheid voorop. ”
 • Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman schrijft een speciale column voor Yedioth en schrijft dat terwijl gezondheidswerkers alle lof verdienen, Netanyahu en zijn trawanten geen enkele zouden moeten krijgen, ondanks zijn bijna dagelijkse avondverklaringen aan het publiek.
 • ‘Het circus dat we elke avond zien van Netanyahu en het productiehuis van minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman is beledigend, belachelijk en vergroot vooral de onzekerheid voor elke Israëlische burger. We bevinden ons in een absurde situatie waarin er al een jaar een overgangsregering is, zonder functionerend politiek veiligheidskabinet, en met een verlamde Knesset die niet in staat is toezicht te houden op de werking van de overgangsregering. ‘