Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De verlaten aankomsthal van Ben Gurion Airport vanmiddag. Screenshot YouTube

Iedereen verbergt: het besluit van Israël om quarantaine af te dwingen aan iedereen die vanuit het buitenland binnenkomt – in wezen worden bezoeken van niet-Israëli’s aan het land hierdoor bijna onmogelijk – wordt beschouwd als een uiterst drastische maatregel, maar niet noodzakelijk bekritiseerd in het licht van de coronavirus dreiging.

 • “quarantaine opdracht”, leest de enorme kop op voorpagina van Yedioth Ahronoth, en noemt het “een dramatische stap”, een woord dat wordt gebruikt bij vrijwel elke maatregel die Israël heeft genomen om zich af te schermen van het virus.
 • “Het land is afgesloten”, leest de kop van de collega-tabloid Israel Hayom, wat leidt tot de vraag welke kop ze zullen gebruiken als Israel zich daadwerkelijk zou afgrendelen, in Italiaanse stijl.
 • “Dit virus heeft de wereld echt gek gemaakt. Joden zonder een Israëlisch paspoort kunnen niet naar hun land vliegen voor Poeriem, en als er niets verandert kunnen ze ook niet met Pesach komen”, schrijft redacteur Boaz Bismuth, onder de kop “Vreselijke dagen” (wat in het Hebreeuws hetzelfde woord is dat wordt gebruikt voor Dagen van Ontzag of wel de Hoge Feestdagen.)

De dag des oordeels nadert: Channel 12-nieuws maakt ook gebruik van een analogie van Jom Kippoer, en meldt dat de luchthaven Ben-Gurion op weg is naar Jom Kippoer, dat wil zeggen gesloten behalve in noodgevallen.

 • “Ik werk al 40 jaar bij de luchthavenautoriteit en we hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Niet in de Golfoorlog en niet in de eerste of tweede intifada’, vertelt het hoofd van de luchthaven vakbond aan het station. “We gaan op weg naar Jom Kippoer en uiteindelijk zullen we op dezelfde voet eindigen als Jom Kippoer.”
 • Het hoofd van een vereniging van reisbureaus vertelt aan de publieke omroep KAN dat de beslissing zou kunnen leiden tot de totale ineenstorting van de toeristenindustrie.
 • “We hebben onze “dag des oordeels” bereikt, er is een gevoel dat deze beslissingen zijn genomen zonder rekening te houden met het feit dat de schade die kan worden aangericht groter kan zijn dan de schade door het coronavirus”, zegt ze.
 • Channel 13 meldt dat Arkia in wezen zijn activiteiten stopzet na terugkeer van iedereen uit het buitenland, met een brief van het bedrijf die het een ‘zware dag’ voor de industrie noemt.
 • Maar veel buitenlandse luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf dinsdagochtend nog veel vluchten annuleren of zelfs duidelijke richtlijnen geven aan degenen die mogelijk reisplannen hebben gehad, wat tot verwarring leidt. Gevraagd door de Globes-business krant, zegt een vertegenwoordiger van een grote luchtvaartmaatschappij dat ze nog geen instructies van de Israëlische autoriteiten hierover moeten ontvangen. “De vertegenwoordiger uitte totale verwarring en vroeg zelfs aan Globes wat de richtlijnen zeiden, zodat ze de boodschap konden doorgeven aan het management van het bedrijf zodat ze de volgende stappen kunnen overwegen.”
 • In feite werd een NOTAM-kennisgeving (kennisgeving aan vliegers) aan luchtvaartmaatschappijen over het algemene verbod gepubliceerd, zij het alleen dinsdagochtend. Interessant is dat de NOTAM vervalt op 31 maart 2021 en niet op 24 maart 2020, wat twee weken zou zijn zoals werd gezegd tijdens de aankondiging van de maatregel.

Hé man, waar is mijn spul: Allon Moses, directeur van de Afdeling Klinische Microbiologie en Infectieziekten van het Hadassah Medical Center, vertelt The Times of Israel dat de richtlijn waarschijnlijk toch langer dan twee weken zal duren.

 • “Als we de relatief kleine aantallen gevallen willen houden, moeten we extreem zijn in onze maatregelen. Deze beperking voor alle terugkerende Israëliërs en alle toeristen die aankomen is belangrijk en ik steun het”, zegt hij.
 • Extreme quarantaines zijn één ding. Maar wat gebeurt er als Israëli’s zich realiseren dat ze niet meer bij Amazon kunnen bestellen voor Ali Express? In een gesprek met Army Radio brengt directeur van het ministerie van Financiën Shai Babad een over het hoofd gezien probleem door het vliegverbod.
 • We zullen een oplossing moeten vinden voor alle pakketten die naar Israël komen op passagiersvluchten,” zegt Babad, waarmee hij aangeeft dat er momenteel geen oplossing is.
 • Haaretz meldt dat “de opschorting van duizenden vluchten naar Israël vanuit Europa en de Verenigde Staten naar verwachting de stroom van bestellingen zal verstoren, in eerste instantie door langdurige vertragingen in leveringen uit het buitenland te veroorzaken, en later omdat producten niet op voorraad zijn en logistieke bedrijven niet in staat zijn om te bezorgen. “
 • Hoe zijn we op dit punt aanbeland? Volgens Haaretz was de beslissing het gevolg van het feit dat Netanyahu de VS alleen aan de lijst wilde toevoegen, maar de Amerikaanse regering niet boos wilde maken. Het ministerie van Volksgezondheid steunde het toevoegen van alle landen, maar gezien de brede economische gevolgen had het de bijeenroeping van het kabinet nodig, dat het een dag ophield. ”
 • “De belangrijkste reden voor het aparte – en gevaarlijke – “hands-off” beleid van de regering ten opzichte van de VS is geen interne druk of een terechte zorg dat het opnemen van de VS de banden tussen de twee landen zou schaden. Het is eerder de vrees van Benjamin Netanyahu dat een dergelijke stap de reputatie en de verkiezingsperspectieven van zijn vriend en bondgenoot Donald Trump zou schaden ‘, schrijft Chemi Shalev van de krant.
 • Channel 13-nieuws meldt dat het plan om de hele wereld toe te voegen en niet alleen de VS, werd doorgedrukt door de Amerikaanse vice-president Mike Pence in een telefoongesprek met Netanyahu op zondag.
 • Pence waarschuwde naar verluidt Netanyahu dat als de VS op de zwarte lijst zouden staan, het niet goed zou gaan in Washington, vooral omdat geen ander land soortgelijke eisen stelde aan degenen die uit de VS aankwamen. Hij merkte op dat de Trump-regering een Israëlische beslissing voor een ingrijpende wereldwijde quarantaine-stelling zou accepteren, aldus het rapport.
 • Prof. Hagai Levin schrijft in Yedioth dat “lessen moeten worden geleerd om het besluitvormingsproces te verbeteren in het licht van het onregelmatige proces, gemaakt zonder kritische gegevens,” om het vertrouwen van het publiek in de autoriteiten te waarborgen.

Met ons allen ziek: Ondertussen blijft AIPAC ingepakt in een coronavirus moeras. Te midden van nieuws dat(voornamelijk Amerikaanse)wetgevers in quarantaine gaan na het bijwonen van de AIPAC bijeenkomst, weigert AIPAC te zeggen of iemand met het virus de conferentie heeft bijgewoond.

 • Gevraagd door The Times of Israel of de organisatie in contact is geweest met leden van het Congres of congresmedewerkers die de coronavirus-geïnfecteerde deelnemers aan de conferentie hebben ontmoet, zei een AIPAC-functionaris dat ze “niet iets meer weten- we blijven de richtlijnen volgen van lokale en federale volksgezondheidsinstanties, ‘ meldt Eric Cortellessa.
 • Ondertussen is een van de eerste drie gevallen in Ohio iemand die bij AIPAC was, volgens Cleveland.com.
 • Het individu zat blijkbaar in een bus met leden van de Joodse Federatie uit Cleveland, en was in nauw contact met studenten van de Joodse middelbare school Fuchs Mizrahi.
 • “Een van deze bevestigde gevallen was in nauw contact met onze studenten die de AIPAC-conferentie in Washington, DC bijwoonden. We werken momenteel nauw samen met onze lokale gezondheidsafdeling en volgen hun begeleiding bij het nemen van de nodige maatregelen om de verspreiding van coronavirus te voorkomen,” een schoolambtenaar wordt geciteerd door het vertellen van het Cleveland Jewish News.
 • Haaretz meldt dat Israël nog steeds heeft geweigerd om AIPAC-deelnemers te vragen in quarantaine te gaan.
 • “Ik ben sinds mijn terugkeer niet geïnstrueerd om in quarantaine te gaan. Ik belde ook de hotline van de overheid en kreeg te horen dat er geen speciale instructies waren voor deelnemers die de conferentie hebben bijgewoond. Ik heb enkele plannen geannuleerd die ik voor deze week had, maar ik ben niet volledig in quarantaine, ” vertelt een Israëlische spreker op de conferentie aan de krant.

Kom samen, niet apart: het is niet alleen de quarantaine. Reuters Bureau chef Dan Williams meldt vanuit het Tel Aviv Luna Park amusementspark dat het een spookstad is op wat normaal gesproken een van de drukste dagen van het jaar is.

 • Dan Galai, een expert in financiën, financiële engineering en risicobeheer aan de Hebreeuwse universiteit, vertelt ToI dat “mensen bang zijn, ook intern, om naar hotels te gaan of met veel mensen samen te zijn.”
 • “We zien het ook in lokale restaurants, de vraag daalt aanzienlijk omdat mensen bang zijn. De sleutelwoorden zijn onzekerheid en angst ‘, zegt hij.
 • Toch vinden mensen nog steeds manieren om samen te werken, zelfs als ze uit elkaar worden geduwd. Yedioth meldt dat in de nederzetting van Leshem, waar tientallen vaders in quarantaine zijn na het nemen van een gemeenschappelijke ski trip, de gemeenschap samen is gekomen, waar aan elk gezin in quarantaine een ander gezin aan wordt gekioppelt om het te helpen en in zijn behoeften te voorzien, zoals winkelen, koken en een oppas (wat nou net het enige lijkt dat een in quarantaine geplaatste familie niet nodig heeft).
 • “Dit isolement is een uitdaging, maar de gemeenschap heeft ons gered”, zegt een bewoner.